Unic în România – Muzeul Cofetăriei din Arad

“Din suflet pentru suflet.”

         Sunt orașe în România pe care le cunoaștem ca pe propriile buzunare, unul dintre acestea este Aradul. Oraș în care am putea recomanda oricărui călător cel puțin 20 de locuri pe care trebuie să le vadă acolo. Nu ne apucăm să facem niciun top al obiectivelor din oraș sau din împrejurimi, îți spunem că are câteva comori unice  despre care vom povesti curând. Acum îți împărtășim impresii despre vizita noastră dintr-un loc ce a luat naștere din suflet pentru suflet –Muzeul Cofetăriei “Ioan Gui”.

         Îți spuneam despre locuri unice, acesta este unic în România, înființat în 2006.  Muzeul este al unui arădean, fost cofetar vreme de peste 40 de ani, acesta a organizat muzeul chiar în casa lui,  din dorinţa de a aduce un omagiu marilor maeştri cofetari ai Aradului din perioada interbelică și nu numai.

         Mărturisim că am pornit spre muzeu fără să știm unde este organizat și fără să știm prea multe despre cofetării și cofetari. Ajunși în marginea Aradului în fața unei porți (la adresa indicată) ne așteptam la o inscripție care să menționeze existența muzeului. Dar nu era așa…am sunat proprietarul și imediat am fost primiți, a fost impresionat auzind că am venit tocmai din București să-i vizităm micuțul muzeu. După prezentări și câteva întrebări generale a început să ne povestească despre marile centre ale cofetăriei din Europa, Aradul fiind printre ele încă de la începutul anilor 1800. La acea vreme artiștii cofetari erau preferați la curtea imperială din Viena. În perioada interbelică, breasla cofetarilor arădeni se putea mândri cu 17 maeştri cofetari, printre care Konizdofler, Drifi, Suciu, Malka, Klementz, Râmniceanu, Orban, etc.  Pentru a păstra vie această meserie Ioan Gui a adunat vreme de 30 de ani peste 500 de obiecte folosite în laboratoarele cofetăriilor de altă dată. Cu ajutorul prietenilor cofetari și nu numai a reușit să restaureze o parte din mașinăriile și ustensilele folosite în prepararea dulciurilor.

         După introducerea în istoria cofetăriei ne-a prezentat mașinăriile expuse, în ordine cronologică a utilizării atât în laborator cât și în timp. Printre exponate se numără – maşina de măcinat mac, veche de mai bine de un secol, un agregat conectat la curent electric, care poate amesteca frişca sau aluatul, o maşină destinată producerii marţipanului şi ciocolatei, mașina de înghețată, diferite forme pentru prăjituri, bomboane fondante, forme pentru torturi. Colecția mai cuprinde printre altele o  măsuţă de cofetărie de la începutul secolului trecut, acoperită cu marmură verde, mașină de fabricat bomboane din anul 1920, mese de marmură pentru prelucrarea zahărului ars, o vitrină cu forme diferite pentru ciocolată, chec sau dulciuri din zahăr ars, care produceau o mulţime de dropsuri, trandafiri de marţipan, cizmuliţe de ciocolată, figuri de Moş Crăciun sau purceluşi de zahăr ars amestecat cu nuci…noi ne și imaginam toate dulciurile expuse în vitrine. În colecția muzeului se mai găsesc și cărți vechi cu rețete de prăjituri, rețetare, diplome obținute de acesta, fotografii și medalii primite de cofetarii arădeni.

1

2

3

4

5

6

         Cofetăria Matzkay – prima cofetărie din Arad, a funcționat la parterul clădirii din imaginea de mai jos,  bd.Revoluţiei, colţ cu Horia.

7

         Nu e musai să fi pasionat de cofetărie  ca să vizitezi acest micuț muzeu, este suficient să-ți placă dulciurile și să-ți anunți din timp vizita ta la muzeu.  Să știi că la acest muzeu chiar ai ocazia să fii servit cu ceva dulce, pregătit de proprietarul muzeului sau de soția acestuia. Noi am fost servit cu un sirop de trandafir grozav de delicios.

Muzeul este pe  Strada Nicolaus Lenau nr.3, Arad.

Contact – Ioan Gui 0257 278 371

Fiind un muzeu făcut din suflet pentru suflet nu se percepe taxă de vizitare.

La muzeul cofetăriei din Arad am ajuns în iunie 2014.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.