Primul teatru din România – Teatrul Mihai Eminescu din Oravița

 

Oravița- orașul premierelor

          În vara lui 2014 am hoinărit prin Oravița, eram la a doua vizită pe acolo. Oarecum cu temele făcute de acasă aveam o mică idee de ce vrem să vizităm în orașul bănățean. Una din opriri a fost la cel mai vechi teatru din România- Teatrul vechi Mihai Eminescu.

8

         Istoria faimosului teatru ne-a fost povestită de directorul instituției, istoricul și filologul Ionel Bota. Cuvintele, domniei sale, de întâmpinare au fost: “Bine ați venit la vechiul Burgtheater din Viena, ah nu, din Oravița!”

         Povestea teatrului începe cu ridicarea acestuia pe terenul unei foste exploatări miniere, mină denumită Thalia, zeița artei dramatice. Hai că devine interesant, ia loc în lojă și citește  mai departe.

         Construit în perioada 1816-1817  după modelul Burgtheater-ului din Viena, este cel mai vechi teatru din România. Pe scena acestui teatru s-au perindat trupe din Austria, Germania, Ungaria, de la Teatrul Național București, iar dintre personalitățile de seamă amintim pe  Mihai Eminescu și George Enescu. De știut că este prima clădire de teatru construită  din piatră, din sud-estul Europei,  și prima clădire din Europa luminată cu ajutorul lămpilor cu acetilenă.

         Sigur te întrebi și tu, că și noi ne-am întrebat, de ce la Oravița a fost primul teatru și nu în alt oraș. Răspunsul a venit imediat, Oravița a fost un fel de capitală neoficială a Banatului Montan în vremea stăpânirii austriece. Fiind o zonă dezvoltată economic bogată în minereuri precum – fier,  cupru, zinc, wolfram, atrăgea investitori  de diferite nații precum un magnet. Astfel Oraviţa devenind  un oraş multicultural, cu aproape 8.000 de locuitori, între care cehi, polonezi, germani, evrei, sârbi, români. Mondenităţile au început să fie la ordinea zilei. Îşi fac apariţia asociaţiile culturale, în cadrul fiecărui grup etnic în parte, de lectură sau de teatru. La acea vreme toate reprezentațiile erau în aer liber sau în primăria orașului.  Astfel la începutul anilor 1800 apare ideea construirii unui teatru. Toate etniile au pus mână de la mână și au adunat o sumă colosală pentru acea vreme, 30.000 de florini de aur, bani pentru ridicarea teatrului. În holul teatrului este amenajat un mic muzeu, acolo se găsește acum o listă cu numele fiecărui cetățean și suma cu care a contribuit, listă semnată cu data de 24 mai 1816. O parte din liste se află într-o bibliotecă din Ungaria.

          Dar nu totul era așa roz precum pare, bani erau suficienți pentru ridicarea teatrului însă mai trebuiau aprobări de la austrieci. Momentul prielnic a fost la centenarul eliberării Banatului de sub stăpânire turcă, otomanii fiind alungați de austrieci în 1716. Viena dorea, după 100 de ani de la acel moment, să se facă ceva memorabil în Banat,  atunci locuitorii din Oraviţa au spus – vrem teatru!

Alte detalii despre Teatrul Mihai Eminescu din Oravița

-a fost construit după planurile arhitectului macedo- român Ion Niuni,

-interiorul a fost decorat după proiectele arhitectului vienez Ieronimus Platzger,

-la construirea teatrului au participat locuitorii orașului depunând muncă voluntară,

-piatra folosită la construcție a fost adusă de către țărani cu căruțele din carierele Ilidia și Maidanul. Din prima s-a extras grandiorit care a fost folosit la parterul clădirii, iar din cariera Maidanul s-a extras tuf calcaros pe care l-au folosit la etajul clădirii (fiind un material mai ușor).

5

-liantul folosit pentru a lega pietrele a fost făcut din pământ galben amestecat cu paie și urină de animal,

-ornamentele sunt în stil rococo, culorile predominante roșu și auriu,

-la acest teatru cel mai spectaculos loc este sala ovală, cu două rânduri de lojii, denumită și sala barocă.

9

1

4

2

3

-inaugurarea teatrului sa făcut  când  împăratul Francisc I și  împărăteasa Augusta Carolina au vizitat Oravița, pe 5 octombrie 1817,

-afișele pentru primele spectacole au fost tipărite pe mătase,

– în 1868 aici a avut reprezentaţie  trupa Pascaly cu care a venit şi sufleurul, poetul, Mihai Eminescu. În amintirea acestui eveniment teatrul poartă numele poetului. Pe scena acestui teatru au mai avut reprezentații și alte trupe precum: Trupa teatrului Regal din Madrid, trupe din Viena, Paris, trupa Teatrului Balșoi din Moscova.

-după  1918, la Oraviţa au venit Victor Eftimiu şi Lucian Blaga, prezentându-şi creaţiile dramaturgice. Tot pe scena acestui teatru  a cântat George Enescu și Ciprian Porumbescu, remarcându-se şi prezenţa lui Constantin Tănase, cu trupa sa – „Cărăbuş” și Constantin Nottara.

-de la înființarea teatrului pe scena sa au activat și trupe de actori amatori cu spectacole în diferite limbi, dacă în sală erau spectatori români, sârbi, germani etc., fiecare replică era repetată în toate limbile.

-în 1948 comuniștii au sustras cărți și documente din teatru pe care le-au ars, tot ei l-au botezat în 1949 cu numele de Mihai Eminescu, probabil și-au dat seama de importanța lui.

-niciodată în istoria sa acest teatru nu a avut propria sa trupă, din 1960 pe scena sa urcându-se din ce în ce mai puține trupe. Doar la aniversarea teatrului  jucându-se câte o piesă.

-stilul arhitectural al teatrului din Oravița este baroc târziu.

-de la deschiderea teatrului până în zilele noastre acesta a trecut prin 12 reparații și renovări. Directorul teatrului menționează că la reparațiile din 1872 s-au folosit traverse din fier obținute la oțelăria din Reșița.

-din 1957 teatrul este pe lista monumentelor istorice, iar din 1998 este pe lista monumentelor de maximă importanță.

         Directorul teatrului a reușit să amenajeze și un mic muzeu, cu obiecte foarte valoroase care țin vie istoria locului. Printre exponate se numără și o bucată din cortina folosită în 1831, articole din ziare, medalii obținute, afișe ale unor spectacole,  cuie folosite la construcția și restaurarea  construcției și carte veche.

6

7

         Dacă nu l-ai vizitat îți recomandăm să treci pe lista ta acest obiectiv, vizitează-l când ajungi prin Banat! Clădirea, dincolo de istoria sa, te va umple de uimire prin stil, frumusețe și bogăție arhitecturală. Este o mărturie peste timp a artei barocului târziu, deși s-au făcut reparații nu s-au făcut modificări față de cum era la inaugurarea din 1817.

Alte obiective de vizitat în Oravița și în împrejurimi

-Biserica greco-catolică (Oravița) construită în 1887

-Mănăstirea Călugăra 1858

-Mănăstirea Maria Ciclova 1800 (cu o legendă foarte interesantă)

-Mănăstirea Nera

-Farmacia  Knoblauch-prima farmacie montanistă din România-fondată în 1773, (Muzeul de Istoria Farmaciei Montanistice)

Nu ratați faimoasa Cascadă Bigăr, Morile de apă de la Rudăria, Ochiul Beului, Cascada Beușnița nici plimbarea cu trenul de la Oravița la Anina pe cea mai veche cale ferată montană din Europa.

Localizare: Strada Mihai Eminescu nr. 18 -Oravța, Caraș-Severin

-deschis pentru vizitare de marți până vineri între 10:00 -18:00, luni -închis

Prețul unui bilet de vizitare al teatrului era de 1 ron în 2014

Am vizitat Teatrul Mihai Eminescu din Oravița în iunie 2014.

 

info: – din notițele din timpul vizitei la teatru ( explicațiile directorului),

          – din cartea Banatul Montan -ghid turistic, de Gheorghe Popovici.

 

 

Share Button

Comment (1)

  1. Munteanu D.

    Păcat ca nu țineți deschis si in zilele de sâmbătă si duminica, mai sunt si turiști care ar vrea sa viziteze si nu alte zile la dispoziție. Același lucru si ptr. muzeul farmaciei. Păcat !!!

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.