Cea mai veche ctitorie voievodală – Mănăstirea Vodița

Când ajungi pentru prima dată într-o zonă a țării, într-un oraș sau localitate nu ai cum să vizitezi toate obiectivele. Așa că te mai întorci încă odată și încă odată. Așa se întâmplă în cazul nostru, nu ne întoarcem doar pentru a vizita obiectivele ratate în prima vizită, de cele mai multe ori ne întoarcem pentru că ni se face dor de acele locuri. Cum să nu ți se facă dor când întâlnești peisaje mirifice, oameni frumoși și acel ceva care nu-ți dă pace până ce nu revii iar și iar în locurile respective.

         Așa s-a întâmplat și cu zona Mehedințiului, am revenit, iar, tot cu temele nefăcute, de cele mai multe ori într-o călătorie e  bine să fii surprins (plăcut) de ce vei întâlni. Și noi am fost surprinși să întâlnim și să aflăm istoria celei mai vechi ctitorii voievodale din România.

          Pe DE 70 între  Drobeta Turnu Severin și Orșova se află cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar și totodată primul așezământ monahal din România administrat autonom după regulile Bisericii Ortodoxe.

1

3

6

         Lăcașul a fost ridicat în perioada 1370-1372 pe cheltuiala voievodului Vladislav I, ulterior contribuind la dezvoltarea și înzestrarea mănăstirii și alți voievozi precum: Dan I, Mircea cel Bătrân, Dan al II-lea și Radu cel Frumos.

         Însă expansiunea Imperiului Otoman de la sfârșitul secolului al XV- lea a influențat existența Mănăstirii Vodița, astfel după ocuparea cetății Severinului de armatele turceşti conduse de Baliberg în anul 1524, toate vechile moşii ale ctitoriei Sfântului Nicodim sunt confirmate, rând pe rând, Mânăstirii Tismana.

         Într-un document de pe la 1689 se menționează că Vodița ar fi fost rezidită de către marele agă Cornea Brăiloiu, fiind menționată și pe harta întocmită de Constantin Cantcuzino unde erau trecute și celelalte mănăstiri din Oltenia. Chiar și Constantin Brâncoveanu ajută mănăstirea cu bani, însă după 1718 urmează o perioadă de decădere ca până în 1891 să rămână doar câteva ziduri ale bisericii și câteva chilii. După 1990 s-a început construirea unui corp de chili și o bisericuță din lemn în stil maramureșean.

4

2

 

          Din Orșova se ajunge foarte ușor la această mănăstire, nu există taxă de vizitare, doar fotografiatul este interzis în bisericuța de lemn. Așa că data viitoare când ești prin zonă cufundă-te în liniștea din jurul mănăstirii, amintește-ți de istoria ei și admiră peisajele superbe din jur.

Hramul mănăstirii Vodița este Sfântul Antonie cel Mare.

5

-informații din descrierea obiectivului (panou de la intrarea în biserică).

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.