Ce poți face într-o zi în…Giurgiu

 

         Prin călătoriile noastre poposim și prin orașe, prin orașe mai mari sau mai mici. Unul din orașele mici este Giurgiu, loc în care am petrecut câteva ore, timp în care am descoperit lucruri și locuri interesante.

         Rămâi în continuare aici să descoperi orașul care, se presupune că ar fi fost fondat de comercianții  genovezi în secolul XIV.  Numele orașului a fost  dat după numele sfântul protector al Genovei, sfântul Gheorghe (în italiană San Giorgio), de la care se trage numele actual.

         Legat de numele orașului există și o legendă care spune că de mult, când încă turcii umblau pe meleagurile de pe malul stâng al Dunării și strângeau slugi pentru Imperiul Otoman, se afla aici un cioban, pe nume San Giorgio ce își adusese oile la păscut în lunca Dunării. Acesta a eliberat un mare grup de oameni ce trebuiau duși în Imperiul Otoman. Acești oameni au rămas aici după eliberare și au format dintr-un loc de trecere un târg. Acest târg a purtat numele celui care a fost eliberatorul lor, San Giorgio,și de aceea se numește Giurgiu.

Așezarea vlășceană Giurgiu este atestată documentar într-un document din vremea lui Mircea cel Bătrân, pe 23 septembrie 1403.

Uite ce poți admira, vizita prin orașul Giurgiu:

17

Turnul ceasornicului – monument situat în Piața Unirii, acesta datează din anul 1777 și este reprezentat și pe stema orașului. Pe timpul ocupației otomane, turcii au construit un foișor din piatră înalt de 22 de metri, din acel turn supravegheau împrejurimile. Construcția a suferit modificări după alungarea otomanilor, atunci i s-a adăugat un ceasornic. Ceasornicul original se află la Muzeul de Istorie Teoharie Antonescu-Giurgiu, fiind înlocuit la restaurarea din 2005 cu unul nou.

12

Turnul cu ceas-Giurgiu

Cetatea Giurgiu – nu te vei pierde prin cotloanele vreunei cetăți, poate doar să te împiedici de buruieni ori să fii speriat de vreun dulău.  Sunt doar câteva urme ale cetății, câteva pietre ce amintesc de o fostă construcție. Doar o plăcuță la șoseaua principală amintește de fosta cetate a Giurgiului din sec. XIV-XVIII construită de comercianții genovezi.  Apoi Mircea cel Bătrân ridică cetate folosindu-se de bazele vechii cetăți.

4

1

cetatea Giurgiu

3

2

Catedrala episcopală  Adormirea Maicii Domnului –. De vei trece pragul acestui locaș de o scurtă lecție de istorie vei avea parte. Pe scurt, istoria bisericii începe în 1829, an în care prin Tratatul de la Adrianopol localitățile:  Turnu, Giurgiu și Brăila trec sub administrație românească, creștinilor din aceste teritorii nu li se îngăduia să-și construiască locașuri de cult deasupra solului și nici să aibă clopote la ele. Din această cauză, creștinii vor fi nevoiți să recurgă la construirea bisericilor îngropate sub pământ.

Asemenea locașuri de închinare au existat și la Giurgiu. Pe locul acestei biserici falnice de astăzi ar fi existat alta de prin 1806, cu același hram.

Între 1840-1852 se înalță biserica de tip bazical, cu turle pe naos și pridvor. Este zidită din cărămidă arsă cu mortar de var, pe temelie de piatră. Se spune că generalul Kiseleff a dat aprobare ca piatra pentru temelie să fie folosită din zidurile cetății Giurgiu.

10

Catedrala episcopală -Giurgiu

Muzeul județean “Teoharie Antonescu” –muzeu înființat în anul 1934 și funcționează din 1977 în clădirea fostei Prefecturi Vlașca, construcție,  monument istoric , ridicat în perioada 1870-1903.

Biserica Sfântul Nicolae – a fost până în 1830 geamie mahomedană, necunoscându-se data construcţiei acestei geamii şi nici numele autorilor. În 1945  construcția s-a refăcut după modelul bisericii Sf. Nicolae domnesc din Curtea de Argeș.

Căpitănia Portului Giurgiu –construcția căpităniei a fost ridicată în perioada 1939-1945. Îți recomandăm o plimbare pe faleză, sau puțină odihnă pe una din bănci iar de vrei o gustare ai câteva restaurant amenajate pe ambarcațiuni.

6

Capitania Giurgiu

7

5

Ateneul “Nicolae Bălănescu” – construit după modelul unui templu grecesc, are pe fațadă simbolul acvilei romane. În 1940 avocatul  Nicolae Bălănescu își demolează casa și ridică în câteva luni ateneul.

14

Biserica Greco-catolică  “Buna Vestire” –construită în perioada 1863-1865 cu aprobarea lui Alexandru Ioan Cuza.  Între 1864-1867 interiorul este pictat de Ghe.  Tattarescu.

Teatrul “Tudor Vianu” -( după cum arată este puțin probabil să mai fie funcțional) însă povestea lui este interesantă. A fost construit sub îndemnul “un leu pentru teatru” în anul 1981 din salariile angajaților de la Șantierul Naval Giurgiu.

11

 Podul Bizetz – În Giurgiu se află  primul pod în curbă  construit în  Europa. A fost inaugurat în anul 1905, proiectat şi construit de inginerii Anghel Saligny şi Ion Ionescu-Bizetz. Podul a fost construit pentru cale dublă, rutieră şi feroviară şi, la data construcţiei sale a reprezentat o premieră tehnică europeană. Podul a devenit monument istoric şi în prezent este deschis numai traficului pietonal, ca urmare a realizării alături a unui pod nou, lucrare ce s-a finalizat în perioada 2005-2007.

Prin oraș am observat foarte multe statui de la Mihai Viteazul, Vlad Țepeș, Mihai Eminescu la Zeița Diana și Zeul Apolo.

16

Mihai Viteazul

15

8

Din categoria “poate nu știai…”

În vremea lui Alexandru Ioan Cuza s-a construit prima linie de cale ferată din România între două orașe, București-Giurgiu.

De văzut și Gara Centrală (prima gară din Țara Românească).

De la Giurgiu a plecat și prima femeie astronom din România, Maria Teohari născută în 1885. Printre alte personalități  de seamă ale României care s-au născut la Giurgiu se numără  și Tudor Vianu.

9

Pietonal Giurgiu

13

Episcopia Giurgiu

         Sperăm că prin acest articol ți-am trezit interesul pentru orașul Giurgiu și pentru monumentele sale.

Plimbare plăcută!

Imaginile din acest articol sunt din urma vizitei noastre în Giurgiu din aprilie 2014.

Share Button

2 Comments

  1. Giacomo Agostini Romanul

    Modest.

    Reply
  2. Pingback: SUPERLIGA PRIETENIEI 2018 | Liga Prieteniei

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.