Cu Castle Break după Zestrea Transilvaniei

Nu este niciun secret că în Transilvania există multe castele, unele cunoscute altele mai puțin cunoscute. Printre acestea sunt și unele mai puțin accesibile, în cazul în care am ajunge la ele pe cont propriu.

         Cum iubim castelele ne-am pus în tolba călătoare și dorința de a ajunge la o parte din ele. Astfel am profitat de excursia organizată de echipa Castle Break și am pornit la drum.

         Pe scurt îți povestim cum a decurs aventura printre castelele transilvănene și prin locurile de legendă.

         Prima oprire a fost în orașul lui Gheorghe Lazăr, la poalele munților Transilvăneni,  în Avrig.  Aici am vizitat ansamblul arhitectural baroc, unic, al Reședinței de Vară a lui Samuel von Brukenthal. Ne-am lăsat seduși de farmecul grădinilor baroce din secolul al XVII- lea, care în Transilvania sunt de neîntrecut unde am savurat parfumul primăverii și liniștea din parcul palatului.

1

Reședința de Vară a lui Samuel von Brukenthal.

         Tot în Avrig am vizitat și Biserica Fortificată– construcție din secolul XIII și Biserica ortodoxă cu mormântul lui Gheorghe Lazăr.

2

Biserica ortodoxă cu mormântul lui GH. Lazăr.

         Din Avrig ne-am îndreptat spre cel mai frumos castel din lume – Castelul Huniazilor (Corvinilor). Aici se desfășura Festivalul European al Castelelor, mare aglomerație…însă ne-am făcut loc să admirăm superba construcție încărcată cu legende.

3

Castelul Corvinilor

         Vizitarea Arboretumului Dendrologic din Simeria a venit ca o completare a reședințelor nobiliare enumerate mai sus.

4

Arboretumul-Simeria

           Pe seară ne-am retras pentru odihnă și plimbări nocturne în Deva, oraș de plecare pentru ziua următoare spre alte castele și locuri inedite.

          Printre picături de ploaie am ajuns la Mintia aici am fost așteptați de un conte -proprietarul castelului  Gyulay Ferencz.  Am ascultat povestea reședinței, am explorat interiorul și ne-am bucurat auzul la vestea că este în curs de restaurare.

5

Castelul Gyulay Ferencz -Mintia

          Însoțiți de ploaie ne-am continuat drumul spre obiectivele de pe lista oprindu-ne la Roșia Montană unde am avut parte de un tur ghidat al locului de către un arhitect voluntar acolo.
Am vizitat un Unicat Mondial – Galeria preromană (galerie deschisă publicului) 100 m subteran lungă de 200 m, unde am ascultat istorisiri și legende ale ghidului local.
Am cunoscut şi un tânăr antreprenor -care vinde ciorapi şi articole vestimentare din lână naturală lucrate manual de femei din Roşia Montană.
Cireaşa de pe tort – am servit masa la un localnic, Eugen David, – asta înseamnă turism prin valorificarea produselor alimentare din gospodăriile localnicilor.

6

Mina preromană-Roșia Montană

          Admirând peisaje superbe numai bune de fotografiat după ploaie ne-am îndreptat pașii către Rimetea bucurându-ne sufletul și îndreptând obiectivul către minunatele chei și peisaje.

7

         Am încheiat a doua  zi de hoinăreală cu o degustare de vinuri și o tocană de vânat  în Pivnițele Logos din Aiud.

8

          În ultima zi ne-am bucurat de o porție de aer sărat în cea mai frumoasă salină din România-Salina Turda. Nici în această zi nu putea să lipsească din program vizitarea unui castel. Ultimul de pe lista din această excursie a fost Castelul Ozd, castel ce domină tot satul omonim.

9

Castelul Ozd

Ieșirea nu se putea încheia decât cu o vizită în cea mai populată cetate –Alba Iulia, vizită însoțită de mult soare, aglomerație, personaje romane și dacice, spectacole, parade și multe zâmbete.

11

Alba Iulia

          Una peste alta a fost o ieșire interesantă în care am redescoperit și descoperit  oameni, locuri și povești captivante.

Stați cu ochii pe Castle Break –urmează și alte ieșiri pe la reședințele nobiliare din România.

10

Castelul Ozd

P.S -povestim imediat despre fiecare obiectiv vizitat în această ieșire  🙂

În perioada 1-3 mai 2015 am vizitat obiectivele enumerate mai sus alături de Castle Break.

Share Button

2 Comments

 1. cris

  Foarte reusit articolul, dar zi pozele. Romania are multe locuri si obiective turistice frumoase ce merita vizitate si promovate. Felicitari face-ti o treaba foarte buna.

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Mulțumim!!!
   Sunt așa multe locuri minunate …o parte le-am văzut însă nu reușim să ținem pasul la povestit despre ele.

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.