ARTA și NATURA la Straja – ediția a II-a

         Pentru cinci zile ne-am bucurat sufletul și ochii  la Straja și în împrejurimi, pe urmele dacilor și momârlanilor admirând superbele peisaje din stațiune, savurând operele celor 20 de pictori talentați și explorând obiectivele turistice din Grădina Retezatului și din Țara Hațegului.

         Am răspuns invitației ziarului Turism Club de a participa la cea de a II-a ediție a taberei de pictură „Arta și Natura la Straja”, eveniment găzduit de Vila Alpin. Scopul acestui eveniment a fost promovarea stațiunii, a minunățiilor naturale din această zonă și a Vilei Alpin din Straja.

         Până să ajungem la destinație ne-am oprit la câteva obiective turistice din drumul nostru. Deși personal nu ajungeam pentru prima oară la ele, revederea lor ne-a încărcat cu energie pozitivă.

         Am salutat Trovanții de la Costești, nu ne-am dat seama dacă au mai crescut, data viitoare ne punem la măsurat   😀    Următoarea oprire a fost la Coloana Infinită și în Parcul Central Tg. Jiu la Ansamblul Sculptural Brâncuși. Drumul nostru a continuat prin Defileul Jiului,  (o parte din drum în acest moment – iunie 2015 – este în lucru)  admirând „drumul de fier” ce străpunge muntele care face legătura dintre Oltenia și Transilvania.

43

Coloana Infinită -Tg. Jiu

         Spectaculos este și drumul din Vulcan până în Stațiunea Straja și în stare bună. Ne-am încântat privirea cu măreția munților și am îndreptat obiectivul aparatului foto către fascinantele peisaje.

44

Stațiunea Straja – vedere din orașul Vulcan

2

Drumul dintre Vulcan și Stațiunea Straja

          Hai să-ți spunem câteva cuvinte despre istoria stațiunii Straja – numele i-a fost atribuit de la străjerii daci care aveau un punct de observație pe Vârful Straja (1868 m). Aceștia anunțau locuitorii din cătunele de la poalele muntelui atunci când invadatorii puneau gând rău și încercau să-i cotropească de bogății..

        Stațiunea este situată la altitudinea de 1445 m și iarna este mare vânzoleală, aici fiind deschise 12 pârtii. Dacă nimerești în alt sezon  decât cel de iarnă  nu te vei plictisi, nici nu îți imaginezi câte activități poți face    🙂

         Vara e atâta liniște aici …este locul ideal pentru creație și recreere. Dovadă că la această ediție a taberei de pictură numărul artiștilor a crescut la 20. Aceștia timp de trei zile au pictat în cadrul Vilei Alpin dar și în natură.

32

Peisaj din Stațiunea Straja

        În această tabără de pictură au participat următorii artiști:  Amy Vasilescu, Mihai Boroiu, Dumitru Nicolae Chilia, Teodora Chinschi, Marta Deleanu, Emilia Marinescu, Ileana Ștefănescu, Gheorghe Coman, Victor Serafim, Irina Florescu, Brîndușa Bontea, Sanda Buțiu, Ioana Crăciun, Constantin Daradici, Ioana Crăciun Dobrescu, Constantina Dumitru, Iulia Cândea Daradici, Paul Mecet, Marinela Dumitrescu, Dafin Fântâneanu, Rareș Kerekes.

         Lucrările realizate în această tabără le poți admira la Vila Alpin, cu ele au fost decorate camerele, sala de conferințe și restaurantul.

         Vila Alpin Straja are 3 stele și se află între  două pârtii de schi, oferă o priveliște de vis către munții Retezat, acolo te poți bucura de un apus spectaculos văzut din cameră sau din restaurant. După cum am mai spus  iarna este o locație  perfectă pentru  cei care vin să practice sporturile  de sezon, iar vara este un punct de pornire pentru o mulțime de trasee turistice.  În toate aceste zile am avut parte de o companie excelentă din partea pictorilor dar și a gazdelor care s-au dovedit a fi foarte amabile. Serviciile au fost ireproșabile, mâncarea delicioasă și personalul foarte drăguț.

4

Vila Alpin- Straja

27

cameră- Vila Alpin

26

cameră-Vila Alpin

34 - Copy

delicii-Vila Alpin

39

desert-Vila Alpin

         Pe parcursul celor cinci zile am hoinărit la diverse obiective turistice din Retezat și din Țara Hațegului. Le enumerăm și amintim câteva chestiuni despre fiecare, curând revenim cu mai multe detalii despre fiecare obiectiv.

         Pe lângă plimbările din stațiune la  vânătoare de peisaje, sau în căutarea locului perfect pentru a prinde răsăritul sau apusul am făcut o vizită la Rezervația de Zimbri Silvuț –Hațeg. Am salutat și pozat cei 6 zimbri maiestuoși. Erau prea leneși să se ridice, dar suficient de fotogenici.

-prețul de intrare în rezervație este de 6 lei/persoană, iar pentru elevi 4 lei,

-programul de vizitare este zilnic între 8:00 -20:00,

-accesul se face pe DN E 79, Hațeg-Simeria pe sensul de mers dinspre Simeria, sunt indicatoare,

6

Zimbrii din Rezervația Silvuț – Hațeg

         A urmat vizita la  Castelul Huniazilor – care este deschis publicului în proporție de 90 %, odată cu avansarea lucrărilor de restaurare se descoperă tot felul de lucruri interesante. Nu mai pomenim de poveștile și legendele care îl fac din ce în ce mai atractiv, că este inclus în diverse topuri, este pe merit.

8

Castelul Huniazilor

11

Castelul Huniazilor

           Ne-am continuat periplul turistic și la Prislop la Mormântul lui Arsenie Boca, loc ce a devenit un fenomen în ultima perioadă. Locația este luată cu asalt de foarte mulți pelerini, turiști dar și mulți rătăciți care ajung fără să aibă habar cine a fost Arsenie Boca și ce reprezintă Prislopul.

28

Mănăstirea Prislop

        Din Hunedoara până la Prislop îți poți bucura  drumul șerpuiește printre dealuri încântând privirea cu peisaje desprinse din povești.

31

Peisaje spre Prislop

         Zile de petrecut la Straja mai aveam dar și multe obiective de văzut sau revăzut, așa că pe 9 iunie am pornit pe urmele strămoșilor daci pășind printre povești adevărate și legende.  Mehedințiul, printre alte peșteri are și una mai deosebită ca nume, la auzul numelui parcă nu ai mai păși în adâncul ei să-i descoperi povestea –Peștera Bolii. Nu te panica, nu vei pleca de acolo cu nicio boală, numele îi vine de la Familia Bolia care deținea terenul.  Recomandăm din tot sufletul vizitarea acestui loc și musai să ascultați poveștile ghidului.  Deasupra peșterii se află Cetatea Bănița – cetatea dacică, din păcate nu este accesibilă, doar alpiniștii mai ajung acolo. Partea amuzantă a acestei zile a fost plimbarea prin Cheile Băniței, toată lumea suflecată pân’  la brâu și-a amintit de copilărie și de zilele petrecute la țară când mergeam desculț prin apă…

5

Peștera Bolii

9

Peștera Bolii

13

Cheile Băniței

         În această zi am fost la plimbare în formulă completă – inclusiv pictorii, seara am mai aruncat o privire și pe pânzele artiștilor. Minunate opere!

14

La treabă- pictorul Mihai Boroiu

20

Amy Vasilescu

19

Ileana Ștefănescu

18

În fața șevaletului

23

La pictat în balconul Vilei Alpin -Straja

         Următoarea zi a venit cu surprize din partea prietenilor de la Transilvania Adventure. Îți recomandăm să le vizitezi siteul și să-i abordezi pentru aventuri pline de adrenalină prin locuri deosebite cu povești și legende senzaționale. Noi am străbătut la pas, împreună cu ei, o parte din Valea Mării am admirat bătrânul sfinx ce srăjuiește râul Lazărul. Sfinxul Lazărul a fost descoperit în anul 2005.

42

Sfinxul Lazărul

          Traseul Valea Mării din Retezat este un traseu ușor de drumeție, recomandat tuturor iubitorilor de munte și mișcare în natură. Noi am parcurs doar o parte din traseu, până deasupra salbelor de cascade, sunt 5 la număr care mai de care mai spectaculoase, cea mai mare are 35 de m. înălțime.

10

Cascada din Valea Mării- Retezat

12

Pe Valea Mării-Retezat

          Și în această zi am repetat experiența pașilor prin apă, ne-am aventurat prin Cheile Buții –considerate o poartă de intrare în Munții Retezat și printre cele mai spectaculoase obiective din zonă, și aici am fost ghidați de prietenii de la Transilvania Adventure.

16

Cheile Buții -Retezat

         Când nu hoinăream mai departe de Vila Alpin ne îndreptam pașii către mascota stațiunii –Baloo. Este un ursuleț de 15 ani, cu o poveste emoționantă dar cu final fericit. Pe scurt, Baloo, a fost găsit de un pădurar pe când era puiuț, era rănit în stare gravă cu puține șanse de supraviețuire. A fost îngrijit la Spitalul din Vulcan, după care i s-a amenajat un spațiu în Stațiunea Straja și de atunci face deliciul turiștilor de aici.

17

Baloo

35

Baloo

        În stațiune  mai poți vizita Schitul Straja, accesul spre schit se face printr-un tunel lung de 50 m, pereții fiind pictați cu scene din Vechiul și Noul Testament cu cele zece porunci, iar pe o parte este calendarul bisericesc, fiecare zi din an fiind reprezentată de un sfânt.

          În capătul tunelului ai ocazia să citești mesajul adresat ție de  Dumnezeu, într-o trăistuță sunt bilețele, cel care dorește să afle ce mesaj are, trebuie să extragă biletul cu mâna stângă. După ce este citit trebuie să-l pună cu mâna dreaptă la loc. Imediat mai sus de schit se află și o cruce metalică-ridicată în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial. De acolo se pot fotografia răsărituri și apusuri de poveste.

22

Tunelul de acces spre Schitul Straja

41

Interiorul tunelului prin care se face accesul către Schitul Straja.

25

Schitul Straja

30

Crucea- Monument- Straja

        Ne-am plimbat, am vizitat, am pozat, ne-am relaxat și am admirat operele de artă ale artiștilor. A  sosit momentul vernisajului în care s-au tras concluziile și  dovada că  în această tabără s-a lucrat pe întrecute, s-au legat prietenii, s-au împărtășit experiențe și s-au pus la cale alte proiecte.

21

Peisaj din Straja

         Momentul vernisajului a fost emoționant, pentru toată lumea, la vederea pânzelor, unele cu vopseaua încă proaspătă, însă toate au fost realizate cu dăruire. Prin toate ideile puse pe pânză s-a dorit și s-a realizat o idee- aceia de a face cunoscut, prin artă, un tărâm plin de culoare, istorie, o zonă cu o mulțime de destinații turistice și un loc de relaxare ideal în orice anotimp- Vila Alpin Straja.

33

Poza de grup la vernisaj -Tabăra de pictură -Arta și Natura la Straja – ediția a II-a

38

Pânză- Paul Mecet

37

Pânză-Dafin Fântâneanu

36

Dafin Fântâneanu

29

tabăra de pictură 2015 Straja

15

Pânză Iulia Cândea Daradici

40

O mică parte din tablourile realizate în tabăra de pictură de la Straja 2015

         În ultima zi petrecută la Straja am explorat mai mult pârtiile golașe și împrejurimile. Am bifat pe lista, pentru data viitoare, câteva trasee  din Munții Vulcan și nu numai.

3

din împrejurimile Stațiunii Straja.

        Am tot lăudat împrejurimile, ne știi sinceri,  o chestie este deranjantă în Stațiunea Straja –construirea haotică a clădirilor/ pensiunilor/ hotelurilor.

         Cu mulțumiri pentru invitație și cu mulțumiri gazdelor ne-am luat rămas bun de la cele 5 zile petrecute alături de oameni minunați și devotați artei. Ne-am îndreptat pașii către București pe același drum spectaculos – Defileul Jiului cu oprire la Mănăstirea Lainici.

7

Mănăstirea Lainici

A fost o experiență frumoasă și sperăm ca acest eveniment să-și atingă scopul.

1

Apus -văzut din balconul camerei de la Vila Alpin -Straja

24

Stațiunea Straja

* Inițiatorii acestui proiect aflat la cea de a II-a ediție,  în 2015,  sunt echipa ziarului Turism Club – singurul ziar de turism din România  ce apare de 16 ani.

* Gazda evenimentului  Arta și Natura la Straja a fost Vila Alpin Straja.

* Echipa Hoinari Români a făcut parte din delegația de presă la acest eveniment  desfășurat în perioada 7-11 iunie 2015.

* Urmărește pagina de facebook Hoinari Români pentru mai multe imagini de la acest eveniment.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.