Ciucaș -locul în care prinzi drag de munte

 

Traseu: Cheia, 871 m- Muntele Balabanului, 1209 m – Cabana „Muntele Roșu”, 1260 m – Fântâna Nicolae Ioan 1162 m (Valea Berii) – Cabana Ciucaș, 1550 m – Vârful Ciucaș, 1959 m.

MarcajBandă Galbenă, de la Fântâna Nicolae Ioan se intersectează cu traseul marcaj Cruce Albastră.

Bandă Roșie de la Cabana Ciucaș –Vîrful Ciucaș

Timp  total de parcurgere 4 ore (urcare plus 3 ore coborâre pe același traseu)- este timpul făcut de noi.

         Ciucașul nu e un munte care să te sperie, dar nici să te uimească prin pereți uriași, el te fascinează, cel puțin la sfârșitul primăverii începutul verii cu întinderile sale roz. Rozul rhododendronului înflorit, care îți încântă privirea și te oprește din drumeție să-l admiri, să-l fotografiezi și să-ți umpli sufletul de bucurie.

        Ciucașul mai este și locul unde poți prinde drag de munte, dacă nu ai fost niciodată pe munte și vrei să începi de undeva alege unul din traseele din masivul Ciucaș.  Pe acest munte și-au înșirat pașii apoi poveștile și scriitori de seamă ai literaturii române precum: Alexandru Vlahuță, Nicolae Iorga, profesorul Nicolae Ioan, Ion Coman.

       Ți-am enumerate câteva motive pentru care merită să pornești pe potecile acestui munte. În acest articol îți prezentăm un traseu clasic din Ciucaș, poate cel mai străbătut de drumeți.

        Din Cheia am pornit spre Cabana Muntele Roșu, această porțiune de drum se poate parcurge și cu mașina (dacă nu îți este milă de ea) noi am pornit la pas.

         Ne-am  bucurat de aerul proaspăt al dimineții, de parfumul pădurii, de ciripitul vesel al păsărilor …de natură. Cabana “Muntele Roșu” se scălda, pustie, în razele soarelui, o salutăm de la distanță și ne continuăm drumul pe poteci, admirând peisaje, poienițe sau vârfuri de munte.

3

5

         Un mic popas la Fântâna Nicolae Ioan nu strică niciunui drumeț, ne completăm rezervele de apă, ne pozăm și continuăm ascensiunea. Această fântână mai este denumită și izvorul Teleajenului. Nu durează mult drumul prin pădure și ieșim la golul alpin de unde ni se înfățișează niște peisaje absolut superbe și Cabana Ciucaș, pe care salutăm și pe ea, ne cam urmărea un nor de ploaie.  Deși cerul era cenușiu la picioarele noastre se întindea un covor verde crud presărat din loc în loc cu pâlcuri mici de rododendron înflorit. La momentul ascensiunii noastre în Ciucaș această minunată floare, numită și bujor de munte, nu era înflorit în totalitate. Am vânat cu privirea și alte flori  (aruncă o privire și în albumul -Flora și Vegetația din Munții României), până să ajungem noi în șaua de sub Tigăi ne-a stropit bine o ploicică de vară. În șaua Tigăilor am făcut un popas în care ne-am contrazis…TIGĂI SAU ȚIGĂI, concluzia a fost trasă mai târziu  (acasă).

1

2

6

12

24

26

25

10

           Tigăile Ciucașului sunt o arie protejată de interes național (rezervație naturală- geologică). Tigăile sunt un ansamblu neregulat de formațiuni stâncoase, turnuri, ciuperci de piatră de diferite forme și dimensiuni, formate prin acțiunea fenomenelor naturale (îngheț –dezgheț), vânt, fluctuații de temperatură, impactul apei prin șiroire sau spălare. Arealul Tigăilor din Ciucaș mai cuprinde și grohotișuri, goluri alpine, pășuni și pajiști.

             După ce treci de Tigăi ai de urcat puțin mai susținut, nu este de speriat, sunt și porțiuni de potecă mai lină. După acest urcuș, dacă ai aparat foto la tine vei fi tentat să tragi câteva zeci poate sute de cadre cu turnurile din Ciucaș, cu peisaje, cu vârfuri, cu babele la sfat  …cu tot ce te înconjoară, asta dacă nu ai ceață.

           Imaginea cu stâncile denumite și Babele la sfat, este  o emblemă a Ciucașului, odată ajuns pe acest munte și pornit spre vârf nu ai cum să nu le observi, mereu au ceva de povestit…

15

13

27

14

16

9

13

11

           Din această zonă mai ai doi pași până pe vârf, nici nu știu când am ajuns sus, unde mai pui că și ploaia s-a oprit, doar puțin vânt ne sufla un bun venit pe vârful Ciucaș.

vf

De fiecare data când ajungem pe un vârf de munte căutăm cu privirea în depărtări să stabilim alte destinații, alte vârfuri sau creste. De pe vârful Ciucaș am zărit Bucegii, Piatra Mare și chiar Piatra Craiului, întorsura Buzăului sau Cheia.

28

19

17

18

          După o pauză de masa, de odihnă de liniște am început coborârea, tare ne-am fi dorit să ne aventurăm pe alt traseu, dar alt nor de ploaie ne amenința, apoi mașina era în Cheia și credem că am făcut cea mai bună alegere că ne-am întors pe același traseu. Înainte de a ajunge la Cabana Ciucaș a început o ploaie zdravănă cu tunete și fulgere, ne-am adăpostit la cabana pentru o gustare.

7

8

           Când ploaia s-a mai potolit am pornit la drum și nu ne-am oprit decât să mai pozăm câteva mioare și un arici leneș sau poate prietenos. Vezi ce poți întâlni pe poteci? Da, ai să spui că vezi astfel de animăluțe la tv, în poze sau în documentare, dar alta e senzația când ai astfel de întâlniri.

23

21

22

Sfaturi utile pentru începători și nu numai

-nu uita când pornești pe poteci de munte pune bocanci în picioare, nu pantofi de stradă sau pantofi sport,

verifică starea vremii, (din 2-3 surse), pe munte vremea este schimbătoare și dintr-o ieșire ce se vrea  relaxantă poate deveni o ieșire groaznică,

-verifică dacă pe traseu sunt surse de apă,

– musai să ai o hartă cu tine, cu traseul pe care îl urmezi,

-spune cuiva din familie sau prietenilor pe ce traseu ai plecat, în cazul unui incident să se știe de tine.

Imaginile din Ciucaș sunt din mai 2014

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.