Un colț de Rai – Mănăstirea Bârsana

         Te invităm într-un ținut de legendă al sufletului românesc, în Vadul Izei, dincolo de coline și păduri unde triumfă Mănăstirea Bârsana.

        De cum vei păși pe acest tărâm numit Maramureș vei fascinat la fiecare pas, la fel se va întâmpla și la Bârsana. Intrarea la mănăstire se face, cum altfel, decât pe sub o superbă poartă maramureșeană. Urcușul este lejer  pe o alee răsucită ce te duce până la Turnul Clopotniță, treci de el și în partea dreaptă se înalță o mândră bisericuță, până nu de mult a fost cea mai înaltă biserică de lemn din Europa. Rezervă-ți câteva clipe, trece-i pragul și admiră interiorul.

6

Poarta mănăstirii

7

Mănăstirea Bârsana

1

-pictură în frescă din biserică

         Plimbă-te apoi pe aleile pavate cu andezit și străjuite de flori, își vei bucura ochii și sufletul cu construcțiile supraetajate, care sigur te vor cuceri. Noi doar le enumerăm, tu mergi și le descoperă … Stăreția, Altarul de vară, Aghiasmatar –cu apă foarte bună de băut, Casa Voievodală –o superbă construcție din lemn în același stil maramureșean, Casa Artistului- se pot caza cărturari și artiști, mai poți vedea chiliile, atelierele, praznicarul cu trapeza, dar și Muzeul de icoane și carte veche Gavril de Bârsana, înființat în anul 2005- îți recomandăm să-i treci pragul și să-i admiri exponatele, unele sunt de vânzare.

9

Turnul Clopotniță- Altarul de Vară și Biserica mănăstirii

3

aproximativ aceiași imagine -dar în alt anotimp

4

Muzeul

10

Exponate din muzeu

11

…din muzeu…

         Noi am ajuns de câteva ori la Mănăstirea Bârsana și de fiecare dată am fost impresionați de stilul artistic, de unitatea stilistică, de liniștea de acolo, de frumusețea și armonia dintre țărănesc, tradițional și nou.

         Indiferent că ajungi la Bârsana ca pelerin sau ca turist frumusețea de acolo ți se va așeza la suflet.

        Bârsana este un brâu din zestrea românească  maramureșeană tradițională și trebuie prețuită așa cum se cuvine.

8

Altarul de Vară

12

Din istoria mănăstirii 

-localitatea Bârsana este atestată documentar din anul 1326, printr-o diplomă a Regelui Carol Robert, diplomă prin care erau întărite drepturile de proprietate ale cneazului Stanislau Bârsan.

-în diplomele emise de Sigismund de Luxemburg, 1390, proprietarii moșiei Bârsana erau Voievozii Balcu și Drag.

-la Bârsana au fost două vetre monahale, pe o distanță de aproximativ 10 km., una pe Valea Slatinei și una pe dealul Himana, aceasta din urmă dispărând, prin acțiunile uniației, prin secolul al XVIII-lea.

-Mănăstirea Bârsana = Mănăstirea de pe Valea Slatinei, nu se știe data exactă când a început viața monahală în acest loc, se presupune că prin secolul al XIII- lea.

-era foarte izolată, într-o pădure de foioase, astfel că prin secolul al XVI-lea mănăstirea a fost mutată în dreapta Iziei, inițial fiind organizată dincolo de Iza, nefiind pod accesul se făcea foarte greu.

– este menționat faptul că mutarea mănăstirii a fost făcută de către un voievod, Balcu Vodă, care a condus Țara Maramureșului timp de treizeci de ani, fiind ultimul mare voievod al Maramureșului.

-Voievodul Balcu și fratele său Drag au ridicat mănăstirea Peri la rangul de stavropighie patriarhală și au construit biserica de piatră de la mănăstirea Peri, iar în 1364 au ctitorit biserica din Deal de la Ieud – Biserica Balcului.

-Acești boieri au înzestrat mănăstirea Bârsana cu terenuri – fiind numită mănăstire voievodală.

-treptat mănăstirea sa dezvoltat, cu timpul formând cantori, monahi de seamă și zugravi,

-în jurul anului 1700 în timpul acțiunilor uniației, mănăstirea Bârsana  a avut un rol important în apărarea tradiției și legii strămoșești, mănăstirea rezistând până în 1791,

-pe 12 iulie 1791 mănăstirea a fost desființată și călugării alungați, aceștia s-au refugiat la Mănăstirea Neamț.

-mănăstirea a fost devastată, chiliile și clădirile anexe distruse, averea confiscată: o parte a averii a trecut în proprietatea statului și predată mănăstirii greco-catolice de la Cernoc iar, inclusiv locul unde a fost mănăstirea, a devenit proprietate a bisericii parohiale din Bârsana.

– a mai rămas doar biserica stăreției, pe care țăranii au mutat-o, în anul 1806, în vatra satului, pentru a fi ferită de profanare, biserica se poate vedea și astăzi în locul numit Podurile Jbarului.

-bogățiile și locul unde se afla mănăstirea a fost confiscat pe vremea comuniștilor, la poalele dealului construindu-se locuințe, iar locul unde se află astăzi așezarea mănăstirii Bârsana a rămas liber până după 1989.

-în anul 1993 locul a prins viață, atunci a fost sfințită noua mănăstire,  pe care o puteți vedea astăzi, este mănăstire de maici.

-materialele folosite la ridicarea complexului mănăstiresc sunt din lemn de stejar și piatră de râu,

-dimensiunile bisericii: 22.57 metri lungime, 12.20 metri lățime și 57 metri înălțime, numărându-se printre cele mai înalte construcții de lemn din Europa. Construcția are două nivele: demisol și parter.

         Vizitează cu încredere și cu sufletul deschis Mănăstirea Bârsana, această punte între trecut și viitor, între credință și tradiție.

         Este impresionantă atât ca istorie dar și ca valoare tradițională. I-ai trecut pragul? Împărtășește  și cu noi părerea ta despre acest colț de Rai.

2

5

la poalele mănăstirii

De reținut:

-în parcarea mănăstirii există o sală de mese (un fel de restaurant cu bucate tradiționale din zonă), se poate mânca foarte bine și ieftin.

-există posibilitatea de a te caza la mănăstirea Bârsana doar în perioada mai-septembrie, în camera cu 8, 10, 25 și 30 de paturi, toate cu grup sanitar comun, prețul locului în camera era de 10 lei în 2014.

-parcarea este gratuită,

-nu există taxă de vizitare,

-taxa foto este de 5 lei,

-taxa de vizitare a muzeului este 1 leu(primești în loc de bilet o vedere cu mănăstirea),

Mănăstirea Bârsana are hramul Soborul Sfinților 12 Apostoli.

Poți ajunge la mănăstire pe mai multe căi de acces:

        Mănăstirea este situată  la 22 km. Sud- Est de municipiul Sighetul Marmației, la ieșirea din localitatea Bârsana spre localitatea Strâmtura,

– pe Drumul Județean 186: Sighetu Marmației – Vadu Izei – Oncești – Bârsana
– pe Drumul Județean 186 din Săcel spre Bogdan Vodă – Rozavlea- Bârsana
– dinspre Cavnic pe ruta: Budești – Călinești – Bârsana,

-sau cu trenul, până la  stația C. F. R . Sighetu Marmației.

* În zonă mai poți vizita: Complexul Turistic Borșa (67 km), Cascada Cailor (72 km), Mocănița Vișeul de Sus (40 km).

** Râul Iza izvorăște din Munții Rodnei și străbate Depresiunea Maramureșului de-a lungul a peste 80 de km de văi și defileuri împădurite. Scaldă cu apele sale localități extrem de pitorești, precum  Botiza, Rozavlea, Glod, Vadu Izei, Ieud și Bârsana.

*** Biserica Mănăstirii Bârsana face parte din Patrimoniul UNESCO din 1999.

-o parte din informațiile despre istoricul mănăstirii au fost culese din pliantul achiziționat de la magazinul de suveniruri din incinta mănăstirii și de pe creștin ortodox.ro.

*Imagini din 2014 și 2015

Share Button

3 Comments

 1. Balint Elena

  Foarte frumos articolul, cu date interesante si de interes. Am fost si noi prin 2015 sau 2016, cand am facut un circuit in Maramures. Am pornit din Borsa dupa ce am fost la Cascada Cailor si Lacul Stiol, pe Valea Viseului laSighetu Marmatiei, Sapanta si ne-am intors pe Valea Izei, pe la Barsana, Rozavlea, Bogdan Voda , Moisei si Borsa. Am vizitat tot ce se putea cu exceptia plimbarii cu mocanita de la Viseu, dar a fost uimitor si minunat. Intentionez sa-i ducem intr-un weekend pe parintii sotului meu la Barsana si articolul dvs. mi-a fost de mare folos.
  Felicitari pentru tot situl. Mi-ar placea sa citesc noutatile pe care le publicati.
  Cu drag, Dana

  Reply
 2. Cazare Maramures

  Articolul dvs despre Manastirea Barsana este demn de o opera literara. Suntem bucurosi sa vedem cum sunt apreciate obiectivele turistice din Maramures. Va mai asteptam pe la noi!

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Mulțumesc!! Cu mare drag explorăm Maramureșul…și nu numai de fiecare dată când avem ocazia.
   Maramureș- un loc cu oameni frumoși, locuri memorabile și peisaje de vis.
   Numai bine!

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.