Obiectiv inedit, în Arad, turnul de apă, una dintre cele mai vechi şi interesante clădiri ale oraşului, aflat nu departe de centrul acestuia, în vecinătatea Parcului Reconcilierii (sau fosta Piaţă a Pompierilor).
De ajungi în orașul lui Slavici nu rata acest obiectiv turistic, aici vei avea parte de un ghid de la care vei afla o mulțime de lucruri interesante, despre turnul de apă dar și despre oraș. Te asigurăm că turul prin muzeul turnului de apă va fi interactiv și captivant.
Turnul de apă (sau Castelul de apă) a fost construit în 1896 în vederea alimentării cu apă potabilă a oraşului, a fost amplasat în Piaţa Pompierilor de atunci. Are o înălţime de 35 m şi se pune în evidenţă datorită decoraţiunilor ferestrelor şi balcoanelor având un aspect de fortăreaţă în stil eclectic cu influiențe secession. A fost restaurat în 1927. A fost folosit și ca Foișor de foc (se semnalizau incendiile din oraș). La momentul construirii, a fost cea mai înaltă clădire a orașului, ridicată în timpul celui mai longeviv primar al Aradului, Gyla Salacz. Este o construcție masivă din piatră și cărămidă. Turnul a funcționat până în anul 1956 pentru aprovizionarea cu apă.
Din 1990 turnul este în proprietate particulară, găzduind Galeria de artă “Turnul de apă”, care are o expoziție permanentă a apei, și multe expoziții de artă sau tematice.
Spațiul expozițional se întinde pe 5 niveluri:
– etajul I -sunt organizate expoziții temporare ale artiștilor plastici.
– etajul II -sunt prezentate lucrări ale anilor 1970 – 1980, realizate de pictori arădeni.
– etajul III -este expoziția Apa domestică, care prezintă modurile în care oamenii au utilizat apa de-a lungul timpului.
– etajul IV -se prezintă tradițiile pompierilor din Arad și modul în care s-a făcut alimentarea cu apă a orașului de-a lungul timpului.
– etajul V -se găsește bazinul de apă, cu o capacitate de 400 de tone, în care acum se poate urca pe o scară și se poate admira o parte din oraș.
*Program de vizitare de marți până duminică între 10 -16
**Obiectivul este pe strada Ceakovski P.I. 9 A
-imaginile unt din iunie 2014
Ce alte obiective turistice mai poți vizita în Arad găsești accesând această pagină 🙂