“Santinelă a capitalei la Dunăre “ – Cetatea Giurgiu

 

       Pe linia Dunării la granița bizantină, bulgară și otomană, cu un trecut zbuciumat și cu un prezent în uitare…Cetatea Giurgiu “santinelă a capitalei la Dunăre” așa o numea Alexandru Vlahuță. A fost primul punct de apărare al Țării Românești. Dacă nu ajungi să-i vizitezi ruinele măcar citește-i povestea.

         Am ajunsă în primăvara anului 2014 pentru prima dată în Giurgiu și la cetatea omonimă. Îți recomandăm ca vizita la această cetate să fie primăvara, vara sau toamna, iarna cel mai probabil nu ai avea cum să-i vezi ruinele dacă sunt acoperite de zăpadă.

         Ruinele ce se mai văd astăzi sunt mărturia a peste 20 de asedii și a peste 400 de ani de stăpânire otomană. A fost atacată, cucerită atât de romani cât și de turci, distrusă, incendiată și iar refăcută.

Cetatea Giurgiu -hoinariromani

Ceatatea Giurgiu -ruine

         Cu mult înainte de anul 1386 această cetate a fost ridicată ori refăcută pe ruine vechi, poate antice sau romane ori bizantine sau bulgare. După acest an apare în documente ca fiind în posesia Țării Românești, fiind recuperată în anul 1403 când fii lui Baiazid I se luptau pentru tron. Liniște și pace nu a fost prea mult în jurul acestei cetăți, în 1420, invazia otomană cucerește Giurgiul și distruge cetatea. Sultanul Mohamed I realizează cât de importantă este această cetate, din punct de vedere strategic și o repară.

          Cucerită a fost și de Vlad Dracul – aici sunt foarte multe detalii istorice, nu te mai încarc –domnitorul a refăcut lemnăria cetății cu ajutorul meșterilor din Brașov.

Cetatea Giurgiu -hoinariromani

Cetatea Giurgiu -ruine

        Istoria s-a scris în continuare,  iar în jurul anului 1600 cetatea este refăcută și mărită, materialele folosite fiind tot lemnul și pământul,  putând găzdui o garnizoană de 10.000 de oameni, înainte de reconstrucția ei era descrisă ca o cetate mică unde se puteau adăposti 300 de persoane.

         Treptat cetatea și-a pierdut din importanță, ultimul eveniment fiind în războiul ruso-turc, 1828-1829, când generalul rus, Pavel Dimitrievici Kiseleff a ordonat desființarea cetății. O parte din piatra cetății ar fi fost dusă la Sud de Dunăre folosindu-0se la ridicarea fortificației Rusciuc (Ruse de astăzi).Astfel  istoria acestei cetăți își scrie ultimile pagini importante.

Cetatea Giurgiu -hoinariromani

Cetatea Giurgiu -ruine

Cetatea Giurgiu -hoinariromani

Cetatea Giurgiu -ruine

*Se credea că Cetatea Giurgiu a fost construită de către genovezi, în secolul al XIV-lea, având numele de proveniență genoveză (San Giorgio-un patron al Genovei).

Citește și acest articol de unde poți afla ce obiective mai găsești în Giurgiu sau cum poți petrece o zi pe acolo.

Informații din:  O istorie a războiului de independență 1877-1878 –Editura Albatros 1979

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.