Biserica cu lună – Oradea

Faimoasă pentru mecanismul, unic în Europa, situat în turla bisericii.

         Prima dată am ajuns la Biserica cu Lună într-un tur pietonal de oraș, despre care am povestit pe blog. Ajunși cu alte ocazii  prin Oradea am vizitat pe-ndelete și acest lăcaș de cult. Din ce am aflat despre această biserică de la localnici, de la  ghizii din oraș, ce am mai citit prin diverse articole împărtășim și cu tine, așa ca să-ți facem poftă de evadare prin Oradea și la acest monument.

Biserica cu lună-Oradea -hoinariromani

Biserica cu lună- Oradea

         Construirea acestei biserici a început în anul 1784 și a luat sfârșit în anul 1790, după planurile arhitectului Iakob Eder, în stil bizantin cu elemente inspirate din stilul baroc și neoclasic. La data construirii sale, această biserică era singurul lăcaș religios cu turn din Oradea.

         Nu te pierdem prin prea multe amănunte, găsești monografia bisericii pe siteul oficial, doar punctăm unele detalii care ne-au impresionat.  Acest lăcaș ridicându-se în momentul în care izbucnea revoluția lui Horea, Cloșca și Crișan s-a luat decizia ca deasupra iconostasului (1816-1831) se se picteze  portretul eroului revoluției de la 1784, Horea. Acesta luptând pentru libertatea religioasă, socială și politică a românilor din Transilvania.

Biserica cu lună-Oradea -Hoinariromani

Biserica cu lună-Oradea (interior)

         În anul 1793 a fost instalat în turnul bisericii Orologiul și Luna, operă a unui inventator iscusit, vienezul  Georg Ruepp. Mecanismul a fost conceput astfel încât luna făcea o rotație completă în jurul axei sale, în 28 de zile, indicând astfel fazele lunii. Orologiul în combinație cu un glob lunar, o minune inginerească,  a fost fixat în peretele  turnului bisericii, vizibil în exterior  (jumătate negru, jumătate auriu). La acea vreme era considerat o adevărată minune, deoarece sistemul nu are șuruburi, funcționând cu ajutorul a trei tamburi (aplicația practică a legii gravitației). Din 2005 mecanismul a suferit modificări fiind adaptat să funcționeze prin intermediul unui dispozitiv de întreținere electrică a oscilațiilor unui pendul.

         Biserica adăpostește  rămășițele trupești ale episcopilor Roman Ciorogariu , Nicolae Popovici şi Vasile Coman, alături de ctitorii Mihai Cristof şi Mihai Puşpechi.

        Pictura este în frescă și a fost executată de pictorul Eremia Profeta între anii 1977-1979 şi restaurată în 2000-2001 de către pictorul Marian Verza. Se mai poate observa câteva fragmente din pictura veche la icoanele de pe catapeteasmă, la  scaunul arhieresc, amvon şi de pe cele două strane.

Biserica cu lună-Oradea -Hoinariromani

Biserica cu lună-Oradea -candelabru sculptat din lemn

        Este o biserică primitoare ce impresionează vizitatorul  prin armonia ploicoloră a picturilor murale, prin istoria sa și prin liniștea pe care o oferă după ce-i treci pragul.

Biserica cu lună -Oradea -Hoinariromani

Biserica cu lună-Oradea

Biserica cu Lună  (ortodoxă) are hramul Adormirea Maicii Domnului.

*Nu se plătește taxă de vizitare, fotografiatul este interzis.

**imagini din 2014

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.