Palatul (vila) Monteoru din Sărata Monteoru

 

          „Caleşti pline cu invitaţi de vază, boieri îmbrăcaţi în porfire, valeţi, jobene, pălării cu pene,  evantaie şi rochii sclipitoare. Parcul înverzit din jurul palatului  luminat de felinare, se servesc băuturi scumpe, iar boierul Monteoru râde probabil fericit văzându-şi visul împlinit…” așa era atmosfera din curtea palatului Monteoru din localitatea omonimă pe 1 iulie 1895…. Așa atmosferă  ne-am imaginat și noi pentru o clipă în această toamnă când am pășit în curtea palatului și în interiorul acestuia.

      Cel puțin în ultimii 4-5 ani am dat târcoale precum vulpea la pui pe lângă gardul palatului familiei Monteoru, de fiecare dată când ajungeam prin stațiune, însă niciodată nu era nimeni acasă. În această toamnă astrele s-au aliniat și am pătruns alături de Castle Break în Parcul Dendrologic, în Palatul Monteoru și în Capela familiei Monteoru. Bucurie.

Palatul Monteoru -hoinariromani

Palatul Monteoru -Sărata Monteoru

          Complexul Monteoru este format din clădirile ridicate de Grigore C. Monteoru și urmașii săi, care au rezistat timpului și timpurilor și pe care le-am vizitat:  Palatul (vila) cu clădirile anexe,  Capela Monteoru și  biserica. În apropiere mai există  fosta moară de apă având alături fostul heleșteu (azi teren de sport) și o clădire anexă, unde funcționează grădinița de preșcolari.

Parcul dendrologic

          Conceput în stil englezesc amenajarea sa a început imediat după construirea Palatului (vilei) Monteoru și a continuat până în 1904. Au fost plantate specii de arbori autohtoni dar și specii exotice aduse din China, Japonia sau America de Nord.

Palatul Monteoru -sarata Monteoru -hoinariromani

Parcul dendrologic

Vila Monteoru din Sărata Monteoru -hoinariromani

Palatul Monteoru -Sărata Monteoru

          Palatul Monteoru  situat  în parcul dendrologic aflat sub protecția legilor de mediu, a fost ridicat în anul 1888 și este compus din parter și etaj. La parter se găsește casa scării, hol, salon, birou, trei dormitoare, cameră de toaletă, cameră de serviciu (destinată servitorilor), sufragerie, bucătărie și o mare sală cu luminator. Etajul este împărțit în șase camere și o sală mare. Toate anexele, palatul și celelalte proprietăți ale lui Monteoru din București și Pogoanele au fost construite și împrejmuite cu blocuri de calcar fasonat. În prezent vila este folosită pentru tabere școlare nefiind deschisă publicului. Între 1946-1947 palatul intră în posesia comuniștilor care înființează un sanatoriu.

Palatul Monteoru -Sărata Monteoru -hoinariromani

Palatul Monteoru -Sărata Monteoru

Palatul Monteoru -Sărata Monteoru -hoinariromani

la intrarea în palatul Monteoru -SALVE

Palatul Monteoru -Sărata Monteoru -hoinariromani

Palatul Monteoru

Palatul Monteoru -Sărata Monteoru -hoinariromani

Cameră din palatul Monteoru

Palatul Monteoru -Sărata Monteoru -hoinariromani

Casa scării -Palatul Monteoru

Palatul Monteoru -Sărata Monteoru -hoinariromani

tavan pictat din salon -palatul Monteoru

Palatul Monteoru -Sărata Monteoru -hoinariromani

uși -palatul Monteoru

Palatul Monteoru -Sărata Monteoru -hoinariromani

sala cu luminator din palatul Monteoru

Palatul Monteoru -Sărata Monteoru -hoinariromani

luminatorul -palatul Monteoru

         Lângă palat mai există o clădire ce adăpostește beciul –iarna se tăiau calupuri de gheață care se coborau în beci unde erau învelite în paie și pământ, astfel gheața era păstrată până în anotimpul călduros.

          Oranjeria (sera de flori), în această clădire a funcționat după 1977 școala elementară cu clasele I-IV.

Palatul Monteoru -Sărata Monteoru -hoinariromani

Palatul Monteoru

Capela Monteoru

         Biserica familiei Monteoru a fost construită 1902-1903, după planurile renumitului architect german Eduard Honzik, la dorința testamentară a lui Grigore C. Monteoru, fondatorul stațiunii balneare.

Sărata Monteoru- hoinariromani

Capela Monteoru

Palatul Monteoru -Sărata Monteoru -hoinariromani

Capela Monteoru

         Pictura este executată în tehnica fresco de către Costin Petrescu, realizatorul lucrării “ Marea frescă a Istoriei Neamului “ de la Ateneul Român și pictorul casei Regale a României.

Palatul Monteoru -Sărata Monteoru -hoinariromani

interior -Capela familie Monteoru din Sărata Monteoru

Palatul Monteoru -Sărata Monteoru -hoinariromani

Capela Monteoru -interior

         În subsolul clădirii odihnesc șapte membri ai familiei:  Grigore C. Monteoru 1831-1898 , Elena Gr. Monteoru 1853-1928, Virginia Angelescu 1868-1908, Grigore Gr. Monteoru 1871-1894, Elena Lascăr Catargiu 1878-972, Alexandru C. Angelescu 1902-1947.

Sarata Monteoru -hoinariromani

Vitralii -ferestre capela familiei Monteoru -Sărata Monteoru

Despre Sărata Monteoru

        Am mai scris pe blog despre această stațiune balneo din județul Buzău, acum mai completăm cu puține informații. Așezată în depresiunea săratei, înconjurată de dealuri împădurite cu foioase, localitatea este apreciată pentru climatul sedativ, cu un aer puternic ionizat, care are o acțiune somniferă uimitoare, ajutând la refacerea rapidă a organismului și mai ales a psihicului, clasificată în balneologie. Nu am testat aceste aspecte, însă vă mărturisim că cel puțin vara stațiunea este foarte aglomerată, multe persoane profitând de darurile naturii din această zonă.

        Această stațiune  balneară a fost numită de-a lungul timpului „Micul Paradis”, „perla Buzăului”, „Mica Elvețiie din subcarpații Buzăului”, cu siguranță aceste nume nu au fost date la întâmplare.

Palatul Monteoru -Sărata Monteoru -hoinariromani

Sărata Monteoru

Sărata Monteoru –cronologic

          Prima mențiune documentară a așezării Sărata este din perioada 1482-1496 și se află într-un act de cancelarie emis de Vlad Călugărul, domnul Țării Românești.

27 mai 1510 primul atestat documentar cert este Hristovul domnitorului  Vlad cel Tânăr în care se amintește de “locuința de la câmp de la Sărata’.

4 noiembrie 1682 hotărnicie a moșiei Muscelul Sărății în care se amintește de Murătorile, Mănăstirea lui Negioță, apa Săratei și Fântâna Păcurilor (act important).

1707 –Constantin Brâncoveanu în drum către mănăstirea Râmnicului (ctitorită cu unchiul său, Mihail Cantacuzino, ) poposea și la moșia Sărata, unde avea case vestite cu belvedere și “două pivmuțe de piatră  “. O pivniță mai există și astăzi.

După 1840 baia de la Sărata începe să fie exploatată sistematic, prin puțuri perfecționate, fiind considerate ca cea mai veche exploatare petrolieră din județul Buzău.

1864- Grigore . C. Constantinescu (Monteoru) viitorul mare proprietar Monteoru subarendează o mare parte din puțurile de păcură de la Sărata.

1870-1871 –Grigore C. Constantinescu ridică gara Monteoru (Gara Stațiunea Monteoru), adoptând acest nume și pentru familie. Ulterior în 1871 ridică prima fabrică de ulei mineral din țară.

În 1876 construiește biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului (acum în vecinătatea palatului).

1880 –devine proprietarul exclusive al moșiei Sărata Ogrăzile.

1885-se înființează comuna Monteoru, (Fundul Sărății, Bugheni, Ogrăzi).

1888 –construiește vila monteoru, în jurul ei amenajând un parc dendrologic, primăria, școala de băieți și fete.

Pe 1 iulie 1895are loc inaugurarea oficială a stațiunii balneare Sărata Monteoru.

30 decembrie 1898 moare Grigore C. Monteoru “vrăjitorul care a transformat sălbatica vale de mai înainte într-un mic paradis considerat și unul din cei mai de seamă filantropi ai timpului dar și un mare patriot.”

 Toponimul Monteoru-  lingvistul Iorgu Iordan precizează că numirile topice, Monteooru, Munteor, Munțișorul, Muntiorul au ca punct de plecare aspectul exterior al locului și sunt diminutive ale lui munte. Înlocuirea lui U cu O s-a făcut prin circulația cuvântului. În județul Buzău există masivul Monteoru 1345 m din zona Chijdului, acolo unde Grigore . Constantinescu (Monteoru ) a cumpărat o moșie. Sărata Monteoru =Fundu Sărății

 

         Grigore C. Constantinescu ( Monteoru) 1831-1898 a fost fiul lui Constantin și al Anastasiei Stavri (tatăl grec, mama de naționalitate sârbă), stabiliți la Sofia. Din cauza persecuțiilor turcești familia se mută la Târgoviște unde se naște primul lor fiu , Grigore în 1831. În 1843 familia se mută în Brăila, pe fostul Karakioi turcesc numit ulterior Silistra. Ulterior familia crește numeric, Grigore având încă cinci frați, totodată familia  schimbându-și numele din Stavri  în Constantinescu. Astfel au putut să se integreze  mai ușor în lumea afacerilor. Grigore se căsătorește cu fiica unui comerciant, căsnicia nu durează mult decedându-i soția, el ulterior mutându-se pe plaiuri Buzioiene la Surani apoi la Fundul Sărății (azi Sărata Monteoru).  În 1868 se căsătorește cu Elena fiica pitarului Popescu care primește ca dotă 40 pogoane de pământ la Stâlpu și moșia Nucu.

         Subarendează terenuri și puțuri de petrol, cunoaște valoarea terapeutică a izvoarelor minerale din dealul Murătoarea, folosite empiric de localnici, dar atestate prin analize chimice încă din 1884. Monteoru ridică stațiunea balneară după modelul celor mai moderne băi din Europa, folosind planurile arhitectului german Eduard Honzik. În Sărata construiește și un spital cu 20 de paturi pentru săraci, pe locul actualului Hotel Cihoiu (mutat la Pogoanele în 1904). Intenționa să construiască și o linie de tramvai până la Gara  Stațiunea Monteoru, proiectul nefinalizându-se Monteoru decedând în casa sa din București pe 30 decembrie 1898.

         Sărata Monteoru este o poveste în care se cunoaște începutul o poveste al cărei sfârșit se rescrie de la an la an, asta pentru că mereu apare ceva nou ceva care să bucure vizitatorul, turistul și călătorul ce trece prin stațiune.

Înformații  și completări despre Sărata Monteoru mai sunt și în următoarele articole de pe blog.

Sărata Monteoru -un început bun

O zi în zona Buzăului -loc de servit masa Casa cu Tei 

Mina de petrol de la Sărata Monteoru -unică în Europa

*imagini din octombrie 2015

Informații culese din  cartea -Luminile Cetățuiei de Marcela Marin (2010).

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.