Din Sinaia pe Poteca Regală spre Stâncile Franz Joseph

Hai cu mic cu mare la plimbare, pe poteci regale…!

         Îți recomandăm o plimbare ușoară ideală pentru orice vârstă și posibilă în orice anotimp, pe încercate.  Acum te delectăm cu imagini de iarnă, în viitor sperăm să-ți arătam și imagini din plimbarea făcută vara pe acest minunat traseu.

        Noi am plecat din București cu trenul până în Gara Regală Sinaia, pentru weekend e cea mai bună variantă de a ajunge pe Valea Prahovei, astfel eviți aglomerația din trafic, câștigi timp pe care îl poți petrece într-un mod plăcut prin stațiuni și până la urmă mersul cu trenul spre munte poate fi o aventură plăcută cunoscând alți călători, pasionați de drumeții sau pur și simplu poți asculta poveștile altora și admira peisajele.

         Din gară am pornit la pas spre Mănăstirea Sinaia admirând căsuțele cochete și bucurându-ne de parfumul unei dimineți de iarnă. Am lăsat în urmă Mănăstirea Sinaia pe care o vizitasem cu altă ocazie și ne-am continuat plimbarea pe drumul ce duce spre cota 1400 și 2000. Imediat după Cabana Schiorilor la primul indicator am făcut dreapta spre Poiana Regală. Nu ai cum să ratezi indicatorul, urmezi Banda Albastră care  te urcă pe Aleea Regală. Această potecă pavată cu piatră șerpuiește prin pădure urcând lin spre Poiana Stânii Regale. Traseul de la indicator până în poieniță îl faci lejer într-o oră, cu oprire la izvor și cu ședințe foto ad-hoc.

Manastirea Sinaia -hoinariromani

Manastirea Sinaia

Casa cu farfurii -hoinariromani

Casa cu farfurii

Despre Casa cu Farfurii poți citi  un articol drăguț și interesant pe Călătorul Digital 

poteca regala-hoinariromani

Pe traseu- poteca regala -banda albastra

poteca regala-hoinariromani

Poteca Regala

poteca regala-hoinariromani

poteca regala

izvor poteca regala-hoinariromani

izvor -apa potabila- poteca regala

        Aleea Regală, o găsești și sub denumirea de Poteca Regală. Pe această potecă pietruită și mărginită de balustrade, membrii familiei regale făceau adeseori plimbări pentru relaxare.

        La capătul potecii, la altitudinea de 1270 m, se întinde o poiană –Poiana Regală -de unde poți admira (dacă este senin) Crucea de pe Caraiman. Tot de aici poți pleca pe trasee montane spre Cabana Piatra Arsă pe  Piciorul Pietrei Arse, spre Vârful Omu, sau până la Cabana Babele. De această dată noi ne-am îndreptat pașii spre Stâncile Franz Joseph, sunt la 5 minute de mers prin pădure.  Se pare că această stâncă a fost amenajată în anul 1896, când însuși Regele Carol I a venit în acest loc cu împăratul Austro-Ungariei, Franz Joseph, pentru a-i arăta frumusețea locului. În 1896 la Predeal era granița dintre România și Imperiul Austro-Ungariei.  Ca și Franz Joseph acum orice călător ce ajunge în acest loc poate admira Valea superioară a Prahovei, stațiunile Predeal, Bușteni, Sinaia dar și munții Baiului, Cumpătu și Zămoara.

poiana regala-hoinariroman

Poiana Regala

Stancile Franz Joseph -hoinariromani

Stancile Franz Joseph

Stancile Franz Joseph -Hoinariromani

Stancile Franz Joseph

stancile Franz Joseph -Hoinariromani

Vedere spre Bușteni de pe Stâncile Franz Joseph

stancile fanz joseph -hoinariromani

Vedere spre Munții Baiului -de pe Stancile Franz Joseph

Stancile Franz Joseph -hoinariromani

Vedere spre Sinaia de pe Stancile Franz Joseph

         În Poiana Regală ai ocazia să te bucuri iarna de  zăpadă, poți petrece clipe minunate alături de prieteni sau familie  la bulgăreală sau construind oameni de zăpadă. Iar de ai înghețat ai în apropiere un loc cald care te așteaptă, Cabana Stânii Regale,  focul este mereu aprins în șemineu, ceaiul sau ciocolata caldă îți va da energie pentru continuarea drumului spre Sinaia.

         Membrii Casei Regale foloseau poiana pentru plimbări dar și pentru petreceri câmpenești. Aici invitații apropiați ai reginei și regelui cunoșteau îndeaproape obiceiurile românești și se delectau cu bucate tradiționale românești.

         Noi ne-am continuat traseul pe drumul ce duce către Schitul Sfânta Ana (îți povestim despre schit în subiectul cu traseul făcut vara ), apoi spre cota 1400 întorcându-ne tot pe jos până la Castelul Peleș. Am zăbovit pe aici câteva clipe admirându-l, însă cum aveam de prins un tren ne-am îndreptat pașii spre gară trecând prin Parcul Dimitrie Ghica cu destinația finală a zilei -București.

Stancile Sf. Ana -hoinariromani

Stancile Sf. Ana

Stancile sf. ana -hoinariromani

Stancile Sf. Ana

Drumul spre schitul sfanata Ana -hoinariromani

Drumul spre schitul Sfanata Ana

hoinariromani

drumul spre cota 1400

Castelul Peleș -hoinariromani

Castelul Peleș

         Sperăm că ți-am deschis pofta de o plimbare ușoară prin locurile preferate ale Reginei Maria și ale lui Carol I. Ori de ai fost prin aceste locuri ne poți împărtăși impresiile tale într-un comentariu.

*imagini din ianuarie 2015

Share Button

4 Comments

 1. Cristi

  Si noi am fost astazi 2 mai pe acelasi traseu si a fost minunat! Multumim si recomand oricui!
  Cristi

  Reply
 2. Stela

  Multumim pentru placutele explicatii si imagini vom face si noi aceste trasee foarte curand.
  Sanatate multa si la cat mai multe excursii!
  Stela

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Bună Stela!
   Ne bucurăm că te inspirăm, să aveți poteci cu soare și cît mai multe drumeții și călătorii!
   Georgeta,

   Reply
 3. Pingback: SINAIA: Pe Poteca Regală spre Stâncile Franz Joseph | Romanian Itineraries

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.