Ce poți face într-o zi în…Bistrița

 

          Orașul cu cel mai înalt turn medieval din țară este păzit de o armată de struți.

         Nu este nicio glumă, în Bistrița, avem o biserică evanghelică luterană ce deține cel mai înalt turn medieval din România cu o înălțime de 75 de metri. Biserica a fost construită pe fundația unui lăcaș de cult ridicat de primii coloniști sași. Lucrările lăcașului au fost finalizate în anul 1564. Îți povestim mai multe despre acest monument, considerat un simbol al orașului,  într-un articol viitor pe blog, acum te invit la o scurtă plimbare în centrul orașului și puțin prin istoria sa.

bistrita-hoinariromani

Biserica Evanghelică Luterană (turnul de 75 m) din Bistrița

3bistrita-hoinariromani

Biserica Evanghelică -Bistrița

         Ca în fiecare oraș mai mare sau mai mic și în Bistrița există o zonă  pietonală, strada Liviu Rebreanu. Bistrițenii aleg și acest loc alături de parcurile  orașului pentru  promenadă, pentru relaxare în weekend-uri și nu numai. Într-o după- amiază caniculară am nimerit și noi la o înghețată în acest loc, de unde nu am mai fi plecat  Este fascinant să vezi pe trotuare struți colorați în mărime naturală. Nu ne erau străini, în urmă cu câțiva ani am văzut o emisiune pe la Tvr. despre Bistrița și legătura acestui oraș cu struții.

1bistrita-hoinariromani

Strada pietonală Liviu Rebreanu-Bistrița

          Probabil te-am făcut curios. Pe stema orașului, încă de la 1300, singurul element care a rămas constant este struțul, exceptând perioada comunistă. Struțul și  floarea de crin au fost împrumutate de la una din cele mai puternice dinastii europene, Casa d’Anjou. Astfel această pasăre a devenit simbolul orașului, puțin stilizată, de ceva vreme, aduce zâmbete celor care văd pentru prima dată statuile în mărime naturală de prin oraș, probabil localnicii s-au obișnuit cu ele.

bistrita-hoinariromani

Struțul -un simbol al orașului regăsit și pe stema Bistriței,

         Micul burg din Transilvania a primit dreptul de a folosi pe stema sa struțul după ce acesta a sprijinit dinastia d’ Anjou în lupta cu nobilimea maghiară. Struțul era considerat cea mai puternică pasăre din perioada medievală.

         În apropierea Bisericii Evanghelice poți admira 15 struți din fibră de sticlă pictați în diverse culori de elevii liceului de arte din oraș.  Prin aceste figurine, conducerea primăriei, a dorit revitalizarea unui simbol important pentru oraș.

Ce mai poți admira într-o scurtă plimbare prin Bistrița

          În spatele bisericii Evanghelice este reconstituită în miniatură  prima cetate a Bistriței, alături are un panou cu o mulțime de informații extrem de interesante. Cetatea Bistriței este una din cele șapte cetăți construite de către sași în Transilvania și a avut 18 turnuri. Poți admira, încă, o parte din zidul de piatră și Turnul Dogarilor.

bistrita-hoinariromani

Biserica Evanghelică -în spate din lemn este reconstituită cetatea Bistriței

          Tot mergând la pas ai să descoperi imediat lângă Biserica Evanghelică  Galeria cu arcade, sau Ansamblul Șugălete. Este cel mai lung șir de case medievale cu arcade, din România, construite între secolele XIV –XIX. Ansamblul Șugălete este cel mai important ansamblu arhitectural urban medieval păstrat în Transilvania, în stil gotic și renascentist. Aici există și un centru de informare turistică –dotat cu de toate inclusiv cu personal foarte amabil.

bistrita-hoinariromani

Ansamblul Șugălete-Bistrița

         Nu este de ratat nici  Parcul Municipal, Piața Unirii cu statuia lui Alexandru Ioan Cuza și casa de cultură „George Coșbuc”.

         Biserica ortodoxă Coroana- cu o istorie ce începe după 1280, refăcută prin 1530 și 1768 a fost cumpărată de călugării minoriți în 1893, iar din 1948 devine biserică ortodoxă.

         Sinagoga și Monumentul Holocaustului – în mod normal nu este deschisă ca și obiectiv turistic, însă dacă te nimerești în oraș încearcă să-i treci pragul. Ai să descoperi printre altele o istorie frumoasă plus simboluri ale ortodoxismului.

         Prin plimbarea noastră pietonală (avantajele mersului pe jos cu ochii pe fiecare tăbliță agățată pe pereții clădirilor) am descoperit pe ușa unui butic că scria: Fostul Hotel “Coroana de Aur” loc în care a fost cazat Jonathan Harker, personajul principal din romanul “Dracula”  a lui Bram Stoker, în drumul său spre Pasul Bârgăului, unde acum este un castel al lui Dracula –Hotel Castel Dracula  (este hotel, restaurant și o cameră a groazei (asemănătoare Tunelului groazei de la Bran).

9 bistrita hoinariromani

Hotel Castel Dracula

8 bistrita hoinariromani

Pasul Bârgăului

        Nu se poate să nu îți recomandăm și o vizită la muzeu –Muzeul județean Bistrița-Năsăud unde  poți vedea printre altele și vechea stemă a orașului. În Complexul muzeal Bistrița, pentru un moment, ai să ai impresia că ești într-un sat idilic de pe valea Bistriței, asta doar dacă vizitezi micuțul muzeu etnografic, ce conține o bisericuță din lemn, o șură cu toate acareturile  utilizate într-o gospodărie și două case tradiționale țărănești.

          De văzut și următoarele obiective:  casa memorială Andrei Mureșanu, Lacul Colibița, în Pasul Prislop –Casa memorială Liviu Rebreanu, casele monument din oraș, cimitirul,…oh și lista ar putea continua.

Tu ai vizitat Bistrița, ce obiective te-au cucerit?

         Pe noi ne-a cucerit definitiv acest oraș al pasajelor (20 la număr, nu le-am identificat pe toate) cu străzi pline de farmec, cu o istorie frumoasă, un oraș cu detalii surprinzătoare la tot pasul.

7bistrita-hoinariromani

Pasaj în Bistrița (pasajul 3)

10 bistrita hoinariromani

Bistrița

         Sperăm că ți-am dat motive suficiente să vizitezi, după părerea noastră, unul din cele mai frumoase orașe din Transilvania. Poate concura ușor cu Sibiul și Brașovul.

Imagini din aprilie 2015

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.