Conacul Lordului Valah, părintele hipismului românesc

        Cândva, învăluită în mister chiar și pentru buzoieni, aceștia nu-i puteau admira decât împrejmuirea înaltă și porțile mărețe.

          Astăzi, oricine poate admira Vila Albatros (la exterior) și parcul dendrologic ce o înconjoară. Este la marginea orașului Buzău și a fost construită în perioada  1882-1887,  pe domeniul boierului Marghiloman, aceasta a fost revitalizată cu ajutorul arhitectului francez, Paul Gottereau, cel care este și arhitectul clădirii CEC din București. Domeniul Marghiloman a fost câștigat la un joc de cărți de către Iancu Marghiloman, tatăl lui Alexandru,  de la boierul Musceleanu.

5 marghiloman hoinariromani

Vila Albatros (Marghiloman)

         După cum am amintit mai sus, Vila Albatros, este situată într-un parc ce-i poartă numele proprietarului domeniului.  Aceasta era înconjurată de: vila musafirilor, casa personalului auxiliar, anexe pentru grădini, grajduri pentru caii de curse, cu 54 de boxe, hambare pentru furaje, sere pentru flori și legume,un lac cu lebede și cu  pod ce îl traversa, locuri de joacă pentru copii, statui din piatră, cișmele,  chiar și o uzină electrică.  Acum o parte din aceste construcții au dispărut, altele așteaptă restaurarea, fiind monumente istorice. Noi sperăm să aibă aceiași soartă fericită precum vila, care a fost restaurată, lucrările finalizându-se în septembrie 2015. Despre interiorul vilei nu îți putem spune mare lucru, nu am intrat, din spusele paznicilor, acum vila este destinată organizării diferitelor evenimente, cursuri, lecții de dans, baluri, etc., devenind Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”. Însă o parte din mobilierul fastuos al Vilei Marghiloman, se poate admira la Muzeul Județean de Istorie Buzău.

1 marghiloman-hoinariromani

Parcul Marghiloman

2 marghiloman hoinariromani

Parcul Marghiloman

          Dacă la Conacul Brătienilor –Vila Florica –Ștefănești (Argeș) era cuibul liberalilor, aici la Vila Albatros din Buzău conservatorii făceau și desfăceau tainele partidului conservator, se primeau vizite regale, Regina Maria fiind prezentă de multe ori aici și datorită pasiunii ei pentru cai, dar, se pare că acest loc îi amintea de vilele luxoase din alte țări, tot aici  se luau și decizii guvernamentale. Din păcate după 1930 domeniul intră într-un con de umbră, iar în vremea comunismului, aici este înființat un centru de legume-fructe și o instituție Horticultură. Clădirile nu sunt îngrijite, iar trecerea timpului își pune amprenta. Devin toate atât de deteriorate încât în 1985 sunt abandonate. Salvarea a venit de la primăria Buzăului, în 2011 începându-se lucrările de restaurare a Vilei Albatros.

4 marghiloman hoinariromani

Vila Albatros (Marghiloman)

8 marghiloman-hoinariromani

Vila Albatros (Marghiloman)

3 marghiloman hoinariromani

Vila Albatros (Marghiloman) anexe

7 marghiloman hoinariromani

Vila Albatros (Marghiloman) – anexe

        Numele Vilei Albatros a fost dat de către Alexandru Marghiloman după numele unui armăsar pursânge, un favorit al său, crescut la herghelia de pe domeniul din Buzău.

        Parcul dendrologic în care se află Vila Albatros a fost amenajat pentru iubita soție a boierului Marghiloman. Acesta fiind un romantic incurabil. Parcul se întinde pe o suprafață de 1600 mp. și este amenajat în stil englezesc, la acea vreme  fiind dotat cu tot felul de plante exotice aclimatizate zonei, astăzi au rămas mai puține din acestea.

         Alexandru Marghiloman – născut la 27 ianuarie 1854, a fost om politic, ajungând pe rând ministru al justiției, ministru al lucrărilor publice, ministru al agriculturii, industriei, comerțului și internelor, ministru de interne și prim –ministru în 1918, senator, deputat, președinte al Partidului Conservator. Își dă doctoratul la Paris în drept și în științele politice. Marghiloman rămâne în istorie și pentru faptul că era celebru pentru pasiunea sa extravagantă; creșterea cailor de curse, cai pursânge. Pentru această pasiune investește în grajduri, padocuri dar înființează și un hipodrom la marginea orașului Buzău. Mai este și unul din întemeietorii Jockey- Club-ului Român, club pe care îl și conduce dar și al Hipodromului București. A mai fost fondatorul Băncii Agricole și al Băncii Generale Române dar și unul din pilonii societății de asigurări „Generala”.  Marghiloman moare pe 10 mai 1925.

6 marghiloman hoinariromani

Vila Albatros(Marghiloman)

          Dacă ai drum pe plaiuri buzoiene, prin orașul Buzău, nu ezita să-i faci o vizită. Chiar dacă nu ai acces în interior măcar îi admiri exteriorul și faci o plimbare prin parc…visând, poate, la cum era odinioară. Animat cu domnițe cochete ieșite la plimbare la brațul domnilor galanți  cu joben și baston.

Imagini din septembrie 2015

Informații din –Alexandru Marghiloman, lordul valah de Nicolae Peneș

Share Button

2 Comments

 1. Irina Vladuca-Marghiloman

  Tot arhitectul Paul Gottereau a realizat si cavoul familiei Marghiloman de la Bellu.

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Mulțumim pentru precizare!
   Georgeta,

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.