Mintia -Castelul „Gyulay Ferencz”

     Printre satisfacțiile călătoriilor se  numără și cea de a întâlni oameni, de ai cunoaște atât cât este posibil într-o conversație de o oră sau o zi.

          La Mintia am întâlnit chiar pe moștenitorul unui castel construit de familia Gyulay Ferencz, un general austriac, în secolul XVII, în stil clasicist, cel mai mare din Ardeal în acest stil arhitectural. Dar a fost și primul castel care beneficia de baie la acea vreme. Moștenitorul este Horvath Toldi Peter și a trăit în Australia, iar împreună cu soția sa s-au apucat de restaurat și reparat ce au stricat comuniștii și vremurile. Ei au intrat în posesia castelului în anul 2007, acesta fiind estimat la o valoare de 5 mil E. În restaurare au folosit materiale cât mai apropiate perioadei în care a fost construit. Și-au investit o mare parte din veniturile lor, plus donații, plus bani obținuți din urma unor evenimente private sau publice organizate în  grădina castelului. Au reușit să refacă o parte din lucrările de bază însă așa cum vezi în imagini este foarte mult de refăcut la el. Un lucru îmbucurător este că nu au renunțat la moștenire și că au dorința de al readuce la viață chiar dacă depun eforturi imense.

1mintia-hoinariromani

Mintia -Castelul „Gyulay Ferencz”

7mintia-hoinariromani

Mintia -Castelul „Gyulay Ferencz”

5mintia-hoinariromani

Mintia -Castelul „Gyulay Ferencz”

           Castelul a fost locuit de mai mulți descendenți ai familiei Gyulay, în 1806 castelul și moșia erau stăpânite de Gyulay Istvan. Revoluția din 1848 face ca familia moștenitoare de la acea vreme să se refugieze la Cluj, iar după revoluție revine o parte din familie pe domeniu, printre aceștia enumerându-se Ludovic, Ladislau Kuun şi soţia sa, Constance, şi copiii acestora, Irene şi Geza.
Ludovic a fost ultimul moştenitor din familia Gyulay care modifică castelul în 1834 aducându-l la forma de astăzi, tot el a scris peste 100 de jurnale despre acest domeniu.

          Ludovic neavând urmași toată averea îi revine surorii sale și soțului acesteia, Ladislau Kuun care o lasă mai departe fiului, Gheza Kuun. Gheza Kuun se învârte în cercuri importante cunoscând oameni din literatură, muzică, studiază la Viena și Budapesta, astfel o cunoaște pe  scriitoarea româno-albaneză Elena Ghica – fiica marelui ban Mihai Ghica, nepoata domnitorului Grigore al IV-lea Ghica şi prima femeie care a escaladat vârful Mont Blanc, pe 1 iunie 1860. Gheza se stabilește la Mintia în 1870 și se căsătorește cu Vilma Kemeny. Astfel domeniul de la Mintia a devenit un loc de pelerinaj al intelectialilor vremii. Pe atunci saloanele castelului erau decorate cu portretele familiei, cu obiecte prețioase, dar dotat și cu o bibliotecă imensă..

          Geza Kunn a murit în 1905 și se pare că inima i-ar fi fost îngropată în cimitirul din curtea Bisericii Reformate din Mintia, iar trupul la Cluj.
Moștenitorul casteluilui a amintit și de Adalbert Fay, un apropiat al Împăratului Franz Iosef şi soţul surorii lui Geza Kuun. Acesta a stăpânit domeniul după moartea contelui care nu a avut urmaşi. El a îmbogăţit parcul conacului cu numeroase specii de arbori exotici. Era unul dintre cei mai mari specialişti în domeniul biologiei. Tot el a amenajat şi Parcul Dendrologic de la Simeria, despre care îți vom povesti curând.

          Parcul  de la Mintia deținea specii de plante rare și arbori seculari, o parte se regăsesc și acum.

2mintia-hoinariromani

Mintia -Castelul „Gyulay Ferencz” (parcul)

6mintia-hoinariromani

Mintia -Castelul „Gyulay Ferencz” (parcul)

1908, este anul când domeniul de la Mintia a fost cumpărat de groful Horvath Toldi Rudolf de la un moștenitor de-al soției lui Gheza Kuun, un anume Joseph. Pe toată proprietatea plus  10.000 de hectare teren arabil s-ar fi plătit suma de 792000 forinți de aur.

          Toldi Rudolf moare în anul 1931 lăsând doi urmași, o fată și un băiat. Fata moștenește colecția de timbre, se pare o rarietate la acea vreme, ar fi conținut toate mărcile poștale tipărite până în 1919.

          Iar fiul, Istvan, moștenește conacul, fiind și ultimul proprietar al domeniului de la Mintia, până în 1945 la Reforma Agrară. Actualul proprietar, Horvath Toldi Peter, este nepotul lui Istvan.

4mintia-hoinariromani

Mintia -Castelul „Gyulay Ferencz”

          Pentru noi a fost un lucru îmbucurător să întâlnim proprietarii domeniului și să aflăm că-și doresc cu ardoare să redea frumusețea castelului să readucă la viața domeniul și nu oricum ci așa cum era odinioară.

Pentru vizitarea acestui domeniu nu se percepe taxă, așa era în 2015 când l-am vizitat noi.

3mintia-hoinariromani

Mintia -Castelul „Gyulay Ferencz”

Castelul se află în satul Mintia, strada Matei Corvin nr. 34 B, comuna Vețel, jud. Hinedoara

Conacul de la Mintia este monument istoric de clasă A.

Coordonate GPS: 45°55′29.97″N 22°51’23.64″E 

Share Button

1 Comment

  1. Horvath-Tholdy Eva

    As mentiona, ca castelul nu a fost construit de Genelalul austriac, asa cum apare peste tot in informatiile in limba romana. Desi mentionez de obicei acest lucru, totusi apate aceasta informatie falsa. Generalul austriac Gyulay Ferenc s-a nascut in 1799, cu aproape 160 de ani mai tarziu cum a fost constrit castelul. El nici macar nu a locuit la Marosnemeti, ca a trait in acelas perioada cu Ludovic Gyulay, cel care a modificat castelul.
    Gyulay Ferencz, cel care a construit castelul, a fost capitan al Cetatii Deva, subcomite de Oradea, general a lui Rakoczi

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.