Atmosferă de poveste pe domeniul Manasia

            Un conac discret și rafinat, o cramă și un parc te așteaptă cu parfumul vremurilor de demult, cu povești, cu istorie și delicii culinare.

         Pe cuvânt de hoinar că așa este și hai să arunci o privire prin istoria domeniului apoi programează o vizită la conac 🙂

3. manasia -hoinariromani

Conacul Manasia

           Istoria domeniul Manasia  începe în anul 1650, când locul  a aparținut primei familii nobile Cantacuzino. În anul 1775, moșia se numea Uluiţi-Manasia, și a fost cumpărată și îngrijită de către domnitorul Alexandru Vodă Ipsilanti. Mai târziu prin anul 1839 moșia este cumpărată de un principe sârb pe nume, Efrem Obrenovici (da,  are legătură cu amanta lui Alexandu Ioan Cuza).

          În perioada 1868-1869 este introdusă în România cultura bumbacului, pe moșia  Manasia. În anul 1879 domeniul Manasia intră în posesia ministrului bulgar de externe Ion Hagianoff, căruia i-a fost vândută de către moștenitorii familiei Obrenovici. Hagianoff a locuit la Manasia  împreună cu soția lui, frantuzoaica Claire Hagianoff și cu fiul lor, Nicolae. Între 1899 – 1900 conacul a fost construit după planurile arhitectului elvețian Hasman, în stil eclectic cu elemente de art nouveau.

           Nici această bijuterie arhitectonică nu a scăpat de naționalizare, ai să vezi la parter în holul de intrare câteva înscrisuri din vechiul regim. Conacul a fost pe rând centru IAS apoi grădiniță, într-un cuvânt a scăpat ușor.

          Acum arată senzațional, a fost restaurat cu  mare atenție, păstrând toate detaliile originale astfel păstrându-se farmecul de odinioară, restaurarea a durat aproape cinci ani.

2Manasia-hoinariromani

Conacul Manasia

Dar să pășim în conac

 Parter – Salon Dining, Salonul  Marie Claire Hagianoff (soția boierului Ioan Hagianoff)  și holul de intrare generos, toate interioarele sunt elegant decorate în stil eclectic cu mobile achiziționate din magazinele de antichități.

7 manasia -hoinariromani

Conacul Manasia -hol

8 manasia -hoinariromani

Conacul Manasia -tavan hol

6 manasia-hoinariromani

Conacul Manasia -salonul mare

5 manasia-hoinariromani

Conacul Manasia -salon dining

17 manasia -hoinariromani

Conacul Manasia-tavan dining

        Crama (subsolul palatului). Restaurată este  ideală pentru degustări de vin, de aici pleacă și un lift spre parter si etaj. Este singura cramă din România, ce se află în subsolul unei proprietăți, ce se întinde pe o suprafață de 1000 mp. Aici se pot depozita aproximativ un milion de litri de vin în butoaie de lemn. Inițial a avut (sau mai are) un tunel de legătură cu crama din curte. Până și în cramă te vei simți într-o companie selectă, vei fi înconjurat de portretele membrilor familiilor care au fost proprietare ale conacului.

10 manasia crama -hoinariromani

Conacul Manasia -crama

11 manasia crama-hoinariromani

Conacul Manasia-crama

12 manasia crama-hoinariromani

Conacul Manasia- crama

         La etaj se găsește o  bibliotecă denumită și sala de consiliu Alexandru Ioan Cuza,  sală de conferințe, salonul oriental intim și plin de personalitate. Denumit salonul Alexandru Ipsilanti și a fost decorat până la cele mai mici detalii în stil oriental, cu pereți și podele mozaicale sau divane învelite în țesături fine, completate de o multitudine de accesorii din alamă specifice stilului. Totul face ca încăperea să fie un cadru relaxant și ideal pentru a savura povești și delicii orientale.

15 manasia -hoinariromani

Conacul Manasia- salonul oriental

       La mansardă este amenajată o sală de conferințe.

        Crama din curtea palatului. În acest moment (începutul lui 2016) nu este restaurată. Crama a fost zidită din cărămidă produsă în fabrica Kaska și Hagianoff ca și cealaltă cramă. Inițial această construcție a fost destinată depozitării cerealelor. Aici încă se mai pot admira și probabil folosi butoaiele din lemn  de mari dimensiuni dar și o parte din ustensilele preparării vinului.

1.Manasia-crama veche -Hoinariromani

Conacul Manasia-crama din curte

9 manasia crama veche-hoinariromani

Conacul Manasia- interir (butoaie) crama din curte

16 manasia-crama veche-hoinariromani

Conacul Manasia- crama din curte

        La Manasia fiecare obiect ce decorează palatul are o poveste extraordinară în spate. Doar trebuie să ajungi acolo să stai la povești cu gazdele, să citești puțin informațiile să te plimbi prin parcul său și să savurezi din parfumul boem al domeniului. Te asigurăm că vei fi încântat. Sau ai fost deja  pe domeniul acestui conac? Împărtășește și cu noi experiența ta de acolo.  🙂

4 manasia-hoinariromani

Conacul Manasia- parcul

         Pe lista monumentelor istorice din Manasia se regăsește Primăria și biserica “Înălțarea Domnului”, construite de Efrem Obrenovici în anul 1842.

13 manasia-primaria-hoinariromani

Primăria Manasia

14 manasia-biserica-hoinariromani

Biserica Manasia

         Actuala proprietară a domeniului este Ariadna Avram, nepoata scenografului și pictorului baron  George Lawendal.

         Acest domeniu NU este deschis publicului larg, este destinat evenimentelor selecte  însă dacă vrei să-l vizitezi este nevoie să faci o rezervare. Noi îți lăsăm datele de contact, nu ezita, contactează-i, vei păși într-o poveste. La palat poți savura un dejun …excelent  pregătit de Chef Alexandru Iacob.

-rezervări la numărul de telefon 0744 378 888 sau la adresa de email contact@domeniulmanasia.ro.

Tariful pentru vizita la Conac (include tur ghidat, o băutură răcoritoare și o gustare) este de 35 lei/ persoană.

Ai două variante să ajungi din București la Domeniul Manasia:

* Șoseaua Colentina – Voluntari- Afumați- Șindrilița- Sinești- Movilița- Coșereni- Urziceni- Manasia

*Șoseaua Pantelimon- Cozieni (stanga la indicatorul catre Mănăstirea Pasărea)- Șindrilita- Sinești- Movilița- Coșereni- Urziceni-Manasia.

Imaginile din acest articol sunt din septembrie 2015

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.