Fără alai domnesc, fără calești trase de cai sau domnițe cu rochii sofisticate, așa am găsit domeniul Știrbei într-o zi de iarnă. O zi de iarnă cu puțină zăpadă dar cu ceață suficientă încât să dea bine în poze.
Ne-am bucurat de peisajele învăluite în mister, ne-am plimbat pe domeniu, am patinat, da este și patinoar (în sezonul rece 2015-1016), am admirat palatul și am savurat o ciocolată caldă. Pasionații de echitație pot practica și acest sport pe domeniu, noi am ajuns târziu pentru. Au fost momente perfecte de weekend petrecute pe domeniul Știrbei din Buftea.

Palatul Știrbei -Buftea
Despre Domeniul Știrbei
Parcul (domeniul) se întinde pe o suprafață de 30 de hectare, “dotat” cu arbori seculari, printre care mulți stejari.

Parcul domeniului Știrbei -Buftea

Parcul domeniului Știrbei -Buftea
Palatul Știrbei -construcția sa a început în anul 1850, de către Barbu Știrbei, domnitor al Țării Românești, în formă de culă. Lucrările au fost terminate de către urmașii acestuia după planurile arhitectului Joseph Hartl, aducându-l aproape de forma actuală. Palatul a fost un loc sigur pentru Regina Maria și pentru copii săi în perioada primului Război Mondial. În acest palat s-a semnat Pacea de la Buftea 5/18 martie 1918, prin care România pierdea Dobrogea.

Palatul Știrbei -Buftea
Dacă între cele două războaie mondiale interiorul era compartimentat altfel, inclusiv cu spații de locuit și cu o bibliotecă valoroasă, acum vizitatorii pot savura din bucatele pregătite în palat sau se poate delecta cu un ceai în sălile restaurant de la parter, la etaj spațiile nu sunt mobilate.
În perioada comunistă aici a fost o parte din activitatea Institutului de Geriatrie „Ana Aslan”, desigur servind și ca depozit de vinuri și casă de oaspeți pentru Ceaușescu.
Din 1990 domeniul intră în proprietatea statului iar din 2000 a intrat sub RAAPPS și a fost deschis publicului. În 2006 domeniul a fost retrocedat moștenitorilor familiei prințului Știrbei după care palatul a fost închis publicului. În 2007 palatul este cumpărat de firma Bucharest Arena cu 9 mil. Euro.

Palatul Știrbei -Buftea (parter, restaurant)

Palatul Știrbei -Buftea (parter)

Domeniul Știrbei-Buftea

Palatul Știrbei -Buftea

Palatul Știrbei -Buftea

Palatul Știrbei -Buftea

Palatul Știrbei -Buftea (tavan -etaj)
Pe domeniu se mai află și Capela Sfânta Treime –construită în stil neogotic în perioada 1850-1890. În gropnița capelei se află mormintele domnitorului Barbu Dimitrie Știrbei Voievod, al prințului Barbu Alexandru Știrbei și a altor zece rude ai acestora. Pictura capelei a fost realizată de Gheorghe Tăttărescu. Scara monumentală pe care se face accesul în capelă este din marmură de Carrara.
În 1992 în această capelă s-au filmat câteva scene din filmul Dracula (Fracis Ford Copolla).

Capela Sf. Treime -Domeniul Știrbei-Buftea

Capela Sf. Treime -Domeniul Știrbei-Buftea

Capela Sf. Treime -Domeniul Știrbei-Buftea
De la capelă dacă îți continui plimbarea spre partea de nord-est ai să ajungi la Turnul de apă. Este o construcție mai nouă, după 1920, ridicată după proiectele lui Anghel Saligny.

Turnul de apă -Domeniul Știrbei-Buftea
Cine a fost Barbu Știrbei
Unul din descendenții direcți ai domnitorului Constantin Brâncoveanu, născut la Craiova, l-a avut frate pe domnitorul Gheorghe Bibescu. Mama era Ecaterina Văcărescu și tatăl Dimitrie Bibescu. Este adoptat de bunicul său Barbu Știrbei de la care împrumută și numele. Studiază la Paris istoria și științele, ajunge vistiernic, ocupă funcții în administrarea statului apoi ajunge ministru de interne. Este domn al Țării Românești în perioada iunie 1849- 1853 și octombrie 1854- iunie 1856.
Profită și vizitează acest domeniu, cine știe pentru câtă vreme are acces publicul acolo. În sezonul cald lacul de pe domeniu este animat cu păsări -rațe, lebede, etc. Sau l-ai vizitat deja, care sunt impresiile tale?

Domeniul Știrbei-Buftea
Domeniul Știrbei din Buftea se află la 15 km față de București, iar în drumul tău spre el poți face un popas și la Palatul Mogoșoaia. Programul de vizitare al domeniului din Buftea este de vineri până duminică între 12:00 -23:00. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de facebook- Palatul Știrbey
Domnitorul Barbu Știrbei a mai construit un palat, în București, cunoscut pentru balurile ce aveau loc în el, este opera aceluiași arhitect.
Imaginile care au completat acest articol sunt din ianuarie 2016