Prin Putna la Chilia lui Daniil Shiastru

          Prin secolul XV un pustnic se retrăgea pe malul râului Vițău, unde își dăltuiește într-o stâncă un loc de odihnă și rugăciune.

         Acum accesul este foarte accesibil la Chilia lui Daniil Sihastru, este drum asfaltat iar de la Mănăstirea Putna nu este decât un km, poți parcurge drumul pe jos sau cu mașina. Această chilie săpată în stâncă este și monument istoric.

1 chilia d sihastru -hoinariromani

Chilia Daniil Sihastru -Putna

4 chilia d sihastru -hoinariromani

Chilia Daniil Sihastru -Putna

Cine a fost Daniil Sihastru

          De-a lungul vieții sale a avut mai multe nume, născut într-un sat de lângă orașul Rădăuți a fost botezat Dumitru, se călugărește cu numele de David la vârsta de 16 ani, după care devine preot. După ceva vreme a simțit nevoia de mai multă liniște, moment în care se retrage în locul unde astăzi este denumit Chilia lui Daniil Sihastrul. Acesta  își face o colibă la marginea pădurii unde locuiește vreme de aproape 3 ani, timp în care dăltuiește în stâncă un loc de rugăciune și de adăpost.

3 chilia d sihastru -hoinariromani

Chilia Daniil Sihastru -Putna

         Sigur ai auzit de el, prin scrierile lui Dimitrie Bolintineanu, ca fiind un bun sfătuitor și duhovnic a lui Ștefan cel Mare. Acesta l-a îndemnat pe Ștefan cel Mare să construiască Mănăstirea Putna. A fost un sfătuitor  a lui Ștefan în vreme de război dar și în vreme de pace. Moare în 1496, ultima perioadă din viață și-a petrecut-o la Mănăstirea Putna, este înmormântat în Mănăstirea Voroneț. Pe piatra de mormânt stă scris:  „Acesta este mormântul părintelui nostru David, schimonahul Daniil”.

          Daniil Sihastru este unul din cei mai populari sfinți moldoveni, în timpul vieții fiind căutat de credincioși pentru că vindeca boli.

          Când ajungi prin ținutul mănăstirilor din Bucovina nu ezita să faci un popas și la acest monument.

2 chilia d sihastru -hoinariromani

Chilia Daniil Sihastru -Putna

5 chilia d sihastru -hoinariromani

Chilia Daniil Sihastru -Putna

În apropiere de Chilia lui Daniil Sihastru mai poți vedea:

Biserica de lemn din Putna la  1.2 Km.,

Mănăstirea Putna la  1 Km .,

Catedrala ortodoxă din Rădăuți  la 31 Km., Muzeul de etnografie Samuil și Eugenia Ioneț din Rădăuți   și orașul Rădăuți,

Mănăstirea Bogdana la 32 km,

Herghelia Rădăuți la 33 km.

Imaginile din acest articol sunt din octombrie 2014.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.