Salina Cacica

          Salina Cacica -simplă, veche, cu spații generoase pentru vizitare, un loc pentru relaxare și aerosoli în orice anotimp.

          Dacă  tot am hoinărit prin Bucovina ar fi fost păcat, în una din evadările noastre pe acolo, să nu vizităm și una din cele mai vechi exploatări de sare din Europa. Prin secolul al XVIII-lea o mulțime de muncitori din Imperiul Habsburgic au venit la săpat aurul alb al Bucovinei. Cea mai mare parte din muncitori erau de origine poloneză, acest lucru a făcut ca numărul locuitorilor polonezi din Cacica să crească de la an la an.

7 salina cacica -hoinariromani

Salina Cacica

         Înainte de a coborî în adâncurile pământului ascultă cu atenție sfaturile, explicațiile și poveștile personalului de acolo, așa cum am procedat și noi. Printre acestea vei afla și de unde vine numele de Cacica.

„Cacica” (kaczka) înseamnă „rață”; acolo a fost cândva o zonă de vânătoare de rațe sălbatice. 

         Să ajungi în inima salinei trebuie să cobori aproximativ 200 de trepte din lemn, acestea te vor duce până la adâncimea de 44 de metri.

         Acolo nu îți rămâne decât să te ghidezi după indicatoare și să vizitezi toate sălile destinate publicului. Fiecare sală are și un panou cu informații, cu legende și alte explicații.

1 salina cacica -hoinariromani

Coborâre în Salina Cacica

         Tot din adâncul salinei vei afla că toate galeriile au fost săpate manual, fără nicio intervenție mecanizată. Sarea rezultată era sare gemă de recristalizare, de înaltă calitate.

         În una din așa zisele încăperi ale minei de sare este amenajată “Capela Sfânta Varvara“, sfânta romano-catolică, socotită a fi protectoarea minerilor.  Această mină are și o capelă ortodoxă.

2 salina cacica -hoinariromani

Salina Cacica-Capela Sfânta Varvara

3 salina cacica -hoinariromani

Salina Cacica

          Partea cea mai interesantă din mină urmează de aici înainte, doar trebuie să înaintezi prin tunelul întunecos (luminat foarte slab) ca să ajungi la lacul artificial, stăpân al plutei ce în vremuri îndepărtate își plimba îndrăgostiții pe lac. Acum este o plută fantomatică, îmbrăcată în miliarde de cristale de sare. Cu această plută, în anul 1902 regele Carol I  a făcut o plimbare pe lacul din salină.

4 salina cacica -hoinariromani

Galerie -Salina Cacica

5 salina cacica -hoinariromani

Lacul din Salina Cacica

         Nu întâmplător, aproximativ la același nivel se află sala de bal. Era folosită de comunitatea locală dar și de mineri pentru spectacole, petreceri și alte evenimente de societate, precum și pentru anunțarea unei căsătorii sau logodne. Lumina din sală vine și  de la  candelabre decorate cu cristale de sare.

          Sala de bal poartă numele de ing. Agripina Popescu  -a fost director general al Regiei Monopolurilor Statului, în anul 1918, când Bucovina a revenit României.

6 salina cacica -hoinariromani

Cacica – Sala de bal “ing. Agripina Popescu”

          Cu gândul la baluri  înaintăm spre sala de sport, spațiu ce poate fi închiriat pentru activități sportive.

         Am mai fi zăbovit în salină minute bune sau poate ore, însă mirosul înțepător de motorină ne-a făcut să mărim pașii și să scurtăm popasurile prin sălile respective.

         Ieșirea din subteran se face prin același loc pe unde se face și intrarea, mai exact, vei urca cele 200 de trepte pe care le-ai coborât.

          Nu încerca să faci comparație cu altă salină (Turda. Praid, Ocnele Mari, Slănic, Târgu Ocna), nu este la fel de spectaculoasă sau amenajată însă are partea ei de originalitate. Dincolo de toate și o istorie deosebită și este un monument științific ce a servit la ilustrarea straturilor geologice și a maselor de sare din zonă.

          Noi sperăm să se remedieze problema mirosului puternic de motorină. Acest lucru face ca vizitatorii să grăbească vizita și …puține șanse să mai revină.

          Tu ai vizitat această salină, care parte ți-a fost pe plac?

Trebuie să mai știi:

-în salină temperatura nu depășește 14 gr. C,  așa că trebuie să ai o haină suplimentară cu tine în cazul în care vizitezi acest loc vara.

          Peste drum de salină se află Bazilica Romano-Catolică “Adormirea Maicii Domnului”.

8 salina cacica -hoinariromani

Cacica, Biserica Romano-Catolică

Taxa de vizitare este 10 lei/zi/ persoană/ adulți,

-copii de la 3 la 14 ani plătesc 5 lei/ zi

-se poat închira terenurile pentru sport din salină,

-pentru grupuri se acordă reduceri,

Salina este deschisă de luni până duminică între 9:00 -17:00.

Am vizitat Salina Cacica în aprilie 2015.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.