Un muzeu ca o baladă…a lui Topârceanu

          Pășește în lumea poeziei și hai să  (re)descoperim florile, gâzele, lumea necuvântătoarelor și poetul umorului sănătos.

         Am colindat prin multe muzee, de tot felul, dar ca în acesta de care vă vom povesti nu ne-am simțit nicăieri.

         De cum intri în grădina muzeului ești întâmpinat de bustul lui Topârceanu, realizat în anul 1973, operă din bronz a sculptorului Marius Butunoiu. Pe soclul statuii sunt scrijelite.”ultimile versuri din „Balada Morții”.

 Cobora pe Topolog,
   Între munți la vale,
  Și la urma unui stog,
  A căzut în vale.

hoinariromani

Bustul lui George Topârceanu -Nămăești

         Nu am zăbovit mult în curte să ascultăm baladele greierilor, am pășit grăbiți în interior unde am descoperit lumea creației lui Topârceanu. În prima încăpere de la parter, dacă o vizitezi fără ghid, o să ți se pară plictisitoare. Îți recomandăm să te încarci cu răbdare, să-ți rezervi suficient timp și să apelezi la ghidul custode al muzeului, nu ai să mai vrei să pleci de acolo. Auzul îți va fi încântat cu o mulțime de informații despre viața poetului și cu zeci de poezii și balade, sufletul va redeveni, cu siguranță, mult mai tânăr și vei pleca de acolo cu senzația că trebuie să revii, că trebuie să le spui și prietenilor să vadă acest micuț muzeu.

hoinariromani

Casa memorială George Topârceanu -Nămăiești

          În camera de la parter ai să vezi tot felul de decupaje din ziare, documente originale, copii, facsimile, fotografii cu cei mai buni prieteni –Sadoveanu, Otilia Cazimir, Ibrăileanu dar și fotografii cu Topârceanu la vârste diferite sau fotografii de familie. Tot aici se găsește și certificatul de căsătorie al poetului, scrisori și cărți poștale. În jurul tuturor acestor obiecte ghidul a țesut povești captivante împletite cu versuri din operele poetului.

Omule, ia sama bine, cât de sus te-ai înălța,
Totdeauna o să fie, altul înainte ta”.

hoinariromani

Casa memorială George Topârceanu -Nămăești

hoinariromani

Casa memorială George Topârceanu-Nămăești

hoinariromani

Casa memorială George Topârceanu -Nămăești

          Cu greu am părăsit această încăpere și am urcat cu pași mărunți pe scara interioară din lemn, acompaniați tot de versuri ale baladelor savuroase scrise de …Topârceanu. La etaj vizitatorul este așteptat de două camere (dormitorul și camera de lucru) despărțite de un hol (antreu). În aceste camere este refăcută atmosfera în care a trăit și creat George Topârceanu.

         În una din camere sunt expuse obiecte care oglindesc pasiunile poetului printre acestea se regăsesc: fluierul, machete unui aeroplan (vezi poezia Aeroplanul), aparatul de fotografiat Kodak, ceasul CFR,  geamantanul (vezi Balada chiriașului grăbit), unelte de pescuit și vânătoare, mai sunt expuse și o serie de desene printer care și un autoportret, George Topârceanu avea și talent la desen.

         Aceste încăperi sunt decorate cu mobilier de epocă, covoare țesute chiar de mama acestuia și obiecte care au fost folosite cât a locuit aici “grăbitul chiriaș.“

hoinariromani

Casa memorială George Topârceanu -Nămăești

hoinariromani

Casa memorială George Topârceanu -Nămăești

hoinariromani

Casa memorială George Topârceanu -Nămăești

         În această casă poetul a locuit și creat vreme  de 8 ani, loc, se pare, destul de inspirațional.

Sub cerdac,
Pe lauruscă,
Cum trecură Babele,
A ieșit un pui de muscă,
Să-și usuce… labele

        Casa în care este găzduit muzeul a aparținut socrilor poetului și a fost donată de către soția lui George Topârceanu, în anul 1966, pentru a se amenaja casa memorială. Un an mai târziu amenajându-se muzeul, iar în anul 1979 clădirea a fost declarată monument istoric de categoria B.

        Construcție tradițională musceleană cu parter și etaj, cu pridvor generos, cu ferestre din lemn, acoperită cu șiță, ridicată la sfârșit de secol XIX.

Locuința mea de vară
E la țară…
Acolo era sa mor
De urât și de-ntristare
Beat de soare
Și pârlit îngrozitor!
Acolo, când n-are treabă,
Orice babă
Este medic comunal.
Viața ce aci palpită
E lipsită
De confort ocțidental.

hoinariromani

Casa memorială George Toăârceanu -Nămăești

        George Topârceanu –născut în București la 20 martie 1886 și decedat la Iași pe 7 mai 1937 la Iași, a fost poet, prozator, memoralist și publicist. Este înmormântat în cimitirul Eternitatea din Iași, alături de Creangă, Delavrancea și alți oameni de seamă. Fiind un om vesel, ironic și glumeț a lăsat să fie scris pe soclul său următoarele versuri:

Sub această piatră rece,
Trecătorule sunt eu,
Nici nu știi ce rău mi-ar pare,
Să fii tu în locul meu.

         În apropierea casei memoriale a lui Topârceanu se află un alt obiectiv interesant- Mănăstirea Nămăești. În incinta acesteia mama poetului, Paraschiva Topârceanu, a înființat un atelier de țesătorie.

         Am reușit să te ducem puțin în lumea copilăriei? Ai vizitat acest muzeu?

Program de vizitare: marți –duminică între 10:00 -17:00, luni –închis,

Txa de vizitare este de 3 lei.

*Casa memorială George Topârceanu se află în Nămăești comuna Valea Mare – Pravăț, județul Argeș.

* O altă casă memorială a lui George Topârceanu se găsește în  Iași – pe strada Ralet nr. 7, poetul a locuit și creat aici în perioada 1932-1937.

Acest obiectiv și Mănăstirea Nămăești au fost vizitate împreună cu prietenii de la Terra Incognita, îi găsești pe facebook cu evenimente interesante.

Imaginile din acest articol sunt din martie 2015.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.