Mănăstirea Țigănești

         În foștii codrii ai Vlăsiei, amintită în hrisoavele domnești, se află o mănăstire, din atelierele căreia au plecat broderii spre Castelul Peleș, spre biserica Baden-Baden sau spre catedrala Canterbury.

         La doi pași de București, în dreptul localității Ciolpani este Mănăstirea Țigănești din localitatea omonimă. Locul și mănăstirea apar în hrisoavele domnești de mai bine de două sute de ani, din vremea domnitorilor Moruzi (1793), Caragea (1813) și Dimitrie Ghica (1824).

10 manastirea tiganesti-hoinariromani

Biserica mănăstirii Țigănești

Din istoria mănăstirii

          Pe scurt îți dăm câteva detalii culese de la maica stareță, Eufimia Popa, dar și de pe panoul de informații de la intrarea în biserică.

         Legenda spune că mănăstirea ar fi existat și pe vremea lui Mihai  Viteazul apoi a fost ridicată o altă biserică din lemn, ctitori fiind familia de boieri Caplescu fiind inscripționat anul 1752 pe o placă de marmură găsită în altar.

         A mai fost găsit un act de vânzare-cumpărare și donație din anul 1780, semnat de boierul Matei Țigănescu și de verișoara acestuia Paraschiva Caplescu. După numele donatorului,Țigănescu, a fost dat și numele localității.

         Biserica din lemn, cu timpul, a devenit neîncăpătoare și a fost demolată, construindu-se în perioada 1799-1812 o biserică din zid, de către boierul Radu Golescu și logofătul Gheorghe Florescu.

-exteriorul este împodobit cu medalioane în mozaic realizate de pictorul Gheorghe Radu,

-pictura interioară a fost realizată în anul 1853, în stil neobizantin, au urmat o serie de restaurări, iar în 1929 biserica a fost repictată. În pridvor se mai pot vedea și astăzi câteva scene din pictura originală.

-din vechea biserică de lemn s-a păstrat o singură icoană, iacoana Maicii Domnului cu Pruncul.

        Din păcate nu îți putem arăta ceasornicul din turnul bisericii ce cântărește  o tonă și jumătate, care a fost adus din Germania (în 2015 biserica a intrat într-un proces de restaurare, când am aflat de această bijuterie de la 1911, nu am mai avut acces în biserică).

4 manastirea tiganesti-hoinariromani

Mănăstirea Țigănești -turnul clopotniță

1manastirea tiganesti-hoinariromani

Interior -biserica mănăstirii Țigănești

2manastirea tiganesti-hoinariromani

Interior -Biserica Mănăstirii Țigănești

9 manastirea tiganesti -hoinariromani

Mănăstirea Țigănești (locul unde era altarul fostei biserici din lemn)

          De ajungi la această mănăstire renumită pentru atelierele sale, să le treci pragul. Atelierul a fost înființat în anul 1924, iar mașinile la care se mai lucrează și astăzi sunt vechi din 1935. La început se lucrau covoare  persane, oltenești, scoarțe, chilimuri. În 1924 se pune piatra de temelie, a construcției în care se află astăzi atelierul, sponsor fiind Banca Națională a Românie. Acolo se țese materiale pentru veșmintele preoțești, țesături naționale, se brodează broderii liturgice. Maicile de aici lucrează cu foarte mare îndemânare materiale din mătase vegetală, cu fir de aur și argint, precum și bumbac. De reținut că în aceste ateliere a fost lucrată broderia pentru Sala Maura, din Castelul Peleș, covoare pentru Danemarca, pentru biserica Baden-Baden, stofe pentru catedrala Canterbury.

3 manastirea tiganesti

Mănăstirea Țigănești -clădirea atelierului de țesătorie

6manastirea tiganesti-hoinariromani

țesături realizate în atelierul Mănăstirii Țigănești

7 manastirea tiganesti-hoinariromani

tipare pentru țesături

8 manastirea tiganesti -hoinariromani

mașină de țesut (atelierul Mănăstirii Țigănești)

-în curtea mănăstirii se mai află și un muzeu de artă veche bisericească. Clădirea a fost ridicată în anul 1848 pentru a servi ca orfelinat, apoi în ea a funcționat o școală și din 1989 servește ca adăpost pentru muzeu.

-mănăstirea are o obște de 120 de viețuitoare,

-hramul mănăstirii este Adormirea Maicii Domnului,

-mănăstirea are o capacitate de locuri pentru cazare în număr de 30.

5 manastirea tiganesti-hoinariromani

Biserica Mănăstirii Țigănești

      Recomandarea noastră este să mergi la Țigănești, să petreci câteva momente  în curtea mănăstirii, în muzeu și prin ateliere, să stai de vorbă cu maicile, cu localnicii…să afli  istorii și povești. Se pare că la Țigănești ar fi cei mai buni meșteri fierari din Muntenia.

*nu se plătește taxă de vizitare.

Imaginile din acest articol sunt din noiembrie 2014 și noiembrie 2015.

Share Button

3 Comments

 1. daniela gheorghiu

  buna ziua

  aveti posibilitatea pt o cazare de o noapte duminica spre luni 15/16 iulie 2018
  – 2 persoane ( femei)

  multumesc frumos pt raspuns

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Daniela, pentru cazare trebuie să suni direct la mănăstire, în acest caz.
   Numai bine!

   Reply
 2. Pingback: La țară în Piscu, Ilfov - Oameni de la țară

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.