Hoinari pe Negoiu și Șerbota

 

Traseu: Porumbacu de Sus  – Cabana Negoiu – Piatra Prânzului – Șaua Cleopatrei – Vârful Negoiu (2535 m)  – Custura Sărății – Vârful Șerbota (2231  m) – Cabana Negoiu – Porumbacu de Sus.

         Din localitatea Porumbacu de Sus am mers pe drum forestier 15 km (se poate merge cu mașina până la confluența pâraielor Șerbota cu Sărata). Până să ajungi la această intersecție vei trece pe lângă cariera de piatră, carieră din care a fost scoasă piatră ce a fost folosită la construirea Casei Poporului (?!).  Se înaintează prin pădure pe poteca marcată cu Triunghi Albastru, timp de 2 h,  până la Cabana Negoiu.

1 negoiu hoinariromani

Spre Negoiu pe drumul din Porumbacu de Sus

2 negoiu hoinariromani

Spre Negoiu pe drumul din Porumbacu de Sus

3 negoiu hoinariromani

Spre Negoiu- pe drumul din Porumbacu de Sus -Cariera de piatră

4 negoiu hoinariromani

Spre Cabana Negoiu -poteca prin pădure -marcaj Triunghi albastru

          De preferat peste noapte să te cazezi la cabană sau cu cortul lângă cabană, să fii bun de traseu pentru ziua următoare. Altfel nici nu se prea poate face acest traseu. Noi am fost cazați la cabană.

Cabana este la altitudinea de 1546 m.

*Cazarea la Cabana Negoiu costă între 30 și 50 lei (depinde de câte persoane este camera).

*Posibilitatea de a face duș cu apă caldă 10 lei/10 minute. Atenție –accesul la duș se face cu bon de ordine și accesul este  până la ora 22:00.

*Prețurile la mâncare și băutură sunt unele de cabana de munte, 10 lei o ciorbă, o bere -9 lei, ține cont că produsele sunt aduse de jos în spinarea măgarilor.

6 negoiu hoinariromani

Cabana Negoiu

5 negoiu hoinariromani

Măgarii de la Cabana Negoiu

           Dimineața ne-a găsit nerăbdători să pornim la drum și așa am și făcut, cu rucsacul în spate și cu entuziasmul la braț am pornit pe poteca marcată cu Triunghi Albastru, ca niște zmei că doar ne aflam pe Poteca Zmeilor. Am înaintat prin pădure savurând parfumul unei dimineți superbe, am traversat mai multe podețe, unele din lemn altele din metal  până ce am ajuns în zona cu jnepeniș. Această parte de traseu. până la stânca numită Piatra Caprei la 1730 m -timp 40 de min. Îți recomandăm să te aprovizionezi cu apă suficientă pentru traseu de aici.

14 negoiu hoinariromani

Cimbrișor pe traseul spre Vf. Negoiu

8 negoiu hoinariromani

Căldarea Sărății

16 negoiu hoinariromani

În zare Cabana Negoiu

9 negoiu hoinariromani

Căldarea Sărății

10 negoiu hoinariromani

Căldarea Sărății

         După ce am admirat spectaculoasa cascadă am urcat prin căldărușa estică a Sărății spre  Piatra Prânzului, 2100 m.  Până aici traseul urcă puțin susținut dar nu imposibil pe vreme bună. Mare atenție când este zăpadă, ceață sau ploaie. Acest traseu este accesibil numai vara.

Timpul parcurs de la Piatra Caprei până la Piatra Prânzului 1 h.

13 negoiu hoinariromani

Spre Vf. Negoiu în Piatra Prânzului

12 negoiu hoinariromani

Piatra Prânzului

15 negoiu hoinariromani

Piatra Prânzului-spre Vf. Negoiu

17 negoiu hoinariromani

Munte=energie=libertate

         Cu forțe proaspete după o scurtă pauză am pornit spre grohotișuri și bolovani spre a cuceri Șaua Cleopatrei, cu atenție și puțină îndemânare am „escaladat”  pietrele imense și lespezile de piatră, din când în când trăgând cu ochiul la Acele Cleopatrei.

De la Piatra Prânzului până la Acele Cleopatrei am făcut aproximativ 45 min.

11 negoiu hoinariromani

În grohotiș spre Șaua Cleopatrei

18 negoiu hoinariromani

În grohotiș -Acele Cleopatrei

19 negoiu hoinariromani

În Șaua Cleopatrei

       Din spectaculoasele ace am făcut stânga spre Vârful Negoiu, nu ne-a trebuit mai mult de 40 de min. Timp în care ne-am oprit și pentru ședințe foto dar și pentru mici pauze de admirat împrejurimile.

20 negoiu hoinariromani

Spre Vf. Negoiu după Acele Cleopatrei

Pe Vârful Negoiu (2535) am zăbovit mai mult, am avut parte de vreme excelentă.

21 negoiu hoinariromani

Priveliște de pe Vf. Negoiu (2535 m)

24 negoiu hoinariromani

Hoinari pe Vf. Negoiu (2535 m)

22 negoiu hoinariromani

Hoinari Români pe Vf. Negoiu (2535 m)

         Cu imensă bucurie că am ajuns pe al doilea cel mai înalt vârf din România ne-am pus la făcut ședințe foto și la făcut alte planuri, pentru alte cuceriri de vârfuri. Lăsând visele pe lista lor am pornit spre Vârful Șerbota (2331) prin Custura Sărății.

25 negoiu hoinariromani

Vedere de pe Vf. Negoiu

23 negoiu hoinariromani

Cu ciocolata Făgăraș în M-ții Fîgăraș

         Atenție acest traseu este dificil și periculos. O parte din traseu este pe o potecă foarte îngustă, pe muchie, adică cu hău în dreapta și în stânga. Nu am stat la făcut poze… este de înțeles de ce, în plus ceața ne era parteneră de drum. Dar dacă ajungi pe acest traseu vezi mai întâi periculozitatea apoi spectaculozitatea Custurii Sărății. Nu te aventura pe acest traseu dacă nu ai puțină experiență pe munte. Ține cont că sunt și porțiuni cu lanțuri (coborâre în rapel) nu ca lanțurile de pe traseul Babele –Crucea Caraiman. Pe această porțiune ai mari șanse să vezi capre negre, deși le poți observa aproape pe tot traseul și în toți munții Făgăraș

De la Vârful Negoiu până pe Vârful Șerbota am făcut 2 h.

26 negoiu hoinariromani

Coborâre pe lanțuri prin Custura Sărății Foto -Marius Manea

27 negoiu hoinariromani

Traseul spre Vârful Șerbota

28 negoiu hoinariromani

Spre Vârful Șerbota

Din Vârful Șerbota (2331) a urmat coborârea  spre Cabana Negoiu pe Muchia Șerbota, 2 h.

29 negoiu hoinariromani

Pe Vf. Șerbota (2331 m)

        Prima parte a coborârii este destul de solicitantă pentru picioare, partea minunată a venit odată cu intrarea în jnepeniș. Ne-am pus la cules și savurat afine, că erau așa de multe..mari și gustoase de nu ne mai venea să o luăm din loc.

        Porțiunea de traseu de pe Vârful Șerbota până la Cabana Negoiu a fost cea mai distractivă și mai lejeră coborâre de pe acest traseu, chiar dacă am rămas fără apă de pe Vârful Negoiu…ne-am potolit setea cu delicioasele afine.

7 negoiu hoinariromani

Afine

         Dacă iubești muntele și vrei să te aventurezi pe acest traseu este indicat să fii în formă fizică bună, sunt porțiuni destul de solicitante și periculoase.

*Există varianta să mergi de la Cabana Negoiu pe Muchia Șerbota până pe Vârful Șerbota  și să te întorci pe același traseu, pentru a evita porțiunea cu lanțuri.

*Traseul prezentat mai sus nu este recomandat începătorilor.

Să ne vedem cu bine pe potecile însorite ale munților!!

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.