Paradisul de sare – Salina Turda

 

          În adâncurile din apropierea orașului Turda există un mic paradis pe care nu trebuie să-l ratezi dacă ajungi prin zonă.

          Noi l-am explorat până acum de vreo trei ori, ne-a plăcut tare mult și ne-am simțit excelent în adâncul sărat și frumos amenajat. Dacă ai ajuns  și tu ne poți spune ce impresie ți-a făcut acest loc în comparație cu celelalte saline vizitabile de la noi.

          Dar hai să-ți dăm și câteva detalii, spunem noi, interesante și sigur prea puține din câte se pot spune despre istoricul acestui minunat loc.

         Extracția sării la Turda a început din timpul ocupației romane pe teritoriul Daciei, iar primul document care atestă exploatarea sării la Turda indică data de 1 mai 1271, act emis de cancelaria maghiară.

1 salina turda hoinariromani

Salina Turda (accesul în salină)

2 1 salina turda hoinariromani

Salina Turda

        Salina turistică este împărțită în mai multe zone cu diferite nume: Sala de apel, Mina Rudolf, Mina Terezia, Mina Anton, Altar, Scara Bogaților, Staționar Gizela.

        Trebuie să mai știi că în salină temperatura este de 10 grade Cesius, așa că ia cu tine o haină în plus.

3 1 salina turda hoinariromani

Salina Turda

4 1 salina turda hoinariromani

Salina Turda

         Nici nu vei ști când trece timpul acolo, ai la dispoziție o mulțime de chestii de făcut, de la lenevit pe una din băncuțele amenajate în salină până la o plimbare cu barca cu vâsle pe lacul salin. Ai la dispoziție bowling, mese de biliard și tenis, o roată imensă din care poți admira împrejurimile din interior vreme de 8 minute, teren de fotbal, magazine cu suveniruri, etc.

         Pe lângă distracție în peștera de sare de poți trata de o mulțime de afecțiuni, desigur urmând anumite cure recomandate de medicii specialiști.

         Dacă nu ai ajuns încă la Salina Turda este momentul să o pui pe lista ta pentru a o vizita, vara este o adevărată oază de răcoare acolo jos.

5 1 salina turda hoinariromani

Salina Turda

7 1 salina turda hoinariromani

Salina Turda

6 salina turda hoinariromani

Salina Turda

         Programul de funcționare este de luni până duminică între orele 9:00 și 16:00

        Taxa de vizitare este de 20 lei pentru adulți,10 lei pentru copii, elevi și studenți și 12 lei pentru pensionari. Pentru prețurile la abonamente, agrement, ghidaj și alte facilități vizitează site-ul oficial http://salinaturda.eu/program-vizitare/

Citește și despre celelalte saline, care sunt accesibile publicului, din România, sunt saline pe care le-am vizitat și despre care am povestit aici.

Salina Cacica 

Salina Praid

Salina Ocnele Mari

Salina Slănic Prahova

*Imagini din iunie 2014 și aprilie 2015

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.