Tabăra de sculptură Năeni

 

         Pe dealurile Buzăului în leagănul civilizației dacice, la Năeni, loc mirific și binecuvântat ce poartă numele unei zeițe iraniene, Anaturia.

        Te-am făcut curios ?! Rămâi în continuare să afli o parte din povestea acestui loc din ținutul Buzăului.

         Ne-am aventurat spre Năeni în toamna lui 2015, primul popas l-am făcut la Biserica dintr-o piatră de pe dealul Istriței.  Acest lăcaș de cult este relativ nou, construit în  2008. Piatra din care este construită biserica este calcar de Năeni,  iar aceasta are catapeteasma din piatră sculptată -ar fi singura din Europa. Noi nu am găsit biserica deschisă pentru a-i admira interiorul. Dacă tu ai ajuns pe la ea și ai găsit-o deschisă și ai imagini din interior ne poți lăsa un comentariu sau ne poți trimite o imagine aici, pe mail sau pe pagina de facebook.

17 tabara s hoinariromani

Biserica dintr-o piatră – Năeni foto: Mihai Răducanu

15 tabara s hoinariromani

Biserica dintr-o piatră Năeni

         O parte interesantă a acestei vizite este că am aflat și am văzut în imediata apropiere a bisericuței locul unde au fost descoperite cripte tracice. Aici s-au  descoperite oseminte ale unor traci, 5 persoane dar și obiecte din ceramică, bijuterii din aur și bronz.

16 tabara s hoinariromani

Morminte tracice -Năeni

          Am înaintat spre vârful dealului…sau spre fundul mării Sarmatice. Că în urmă cu multi ani aici a fost Marea Sarmatică, fosilele și depunerile marine se regăsesc acum în fiecare piatră de Năeni. Acest lucru a făcut posibil ca în vremurile noastre să se înființeze Tabăra de sculptură de la Năeni, unică în lume. Unicitatea este dată de faptul că sutele de sculpturi de pe vârful acestu deal au fost realizate de copii cu vârste de până la 14 ani, elevii profesorului Gabriel Manole, inițiatorul taberei de sculptură. Micuții artiști au sculptat fețe de om, instrumente muzicale, cochilii de melci, figuri zoomorfe, scări către cer, morminte dacice, toate inspirate din viața și realitatea locului.

2 tabara s hoinariromani

Tabăra de sculptură Năeni

7 tabara s hoinariromani

Tabăra de sculptură Năeni

3 tabara s hoinariromani

Tabăra de sculptură Năeni

4 tabara s hoinariromani

Tabăra de sculptură Năeni

5 tabara s hoinariromani

Tabăra de sculptură Năeni

6 tabara s hoinariromani

Tabăra de sculptură Năeni

9 tabara s hoinariromani

Tabăra de sculptură Năeni

8 tabara s hoinariromani

Tabăra de sculptură Năeni

          Dealul pe care se află tabăra de sculptură  oferă o magnifică panoramă asupra masivelor muntoase ale Bucegilor, Ciucașului, Buzăului, Penteleului și Vrancei. Acolo ești doar tu și cerul…așa că nu mai sta pe gânduri, planifică-ți o ieșire în această zonă mirifică. În împrejurimi ai și alte obiective la fel de interesante și spectaculoase. Zona Buzăului este extrem de captivantă doar trebuie să o descoperi bucățică cu bucățică.

11 tabara s hoinariromani

Tabăra de sculptură Năeni

10 tabara s hoinariromani

Tabăra de sculptură Năeni (maternitate)

13 tabara s hoinariromani

Tabăra de sculptură Năeni

12 tabara s hoinariromani

Tabăra de sculptură Năeni

Zona este destul de sălbatică și bună de explorat pe două roți.

14 tabara s hoinariromani

Năeni

Vezi pe blog  și alte obiective turistice din zona Buzăului  🙂

*La Năieni, din 2012, există satul Dacic – un loc de relaxare înființat de preotul și primarul din localitate, au fost construite locuințe din piatră.

Cum ajungi la Năeni din București:  Voluntari-Afumați-Urziceni (E 60), apoi pe E 85 spre Buzău, stânga înainte de Mihăilești,  Mizil (102 H), iar de la Mizil spre Săhăteni pe DN 1 B,  stânga la ieșirea din sat, spre Năeni.

Coordonate G.P.S 45.116635, 26.493278

*Atenție la drumul dintre Săhăteni și Năieni, nu este unul din cele mai bune, sunt hârtoape, denivelări,  urme de asfalt, pietriș dar practicabil în vreme bună. Mare atenție pe vreme ploioasă.

*imagini din septembrie 2015

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.