Din lumea satului. Moara cu apă de la Ohaba

 

          În țara Făgărașului se mai găsesc locuri unde rusticul și viața păstrează crâmpeie din vechime. Unul din aceste locuri fermecătoare este la Ohaba, acolo a rezistat timpului o moară de apă.

          Povestea ei a început pe la 1873 și a fost lăsată moștenire din generație în generație până în zilele noastre. Toate piesele sunt originale și datează din 1873, au fost făcute la Lyon și nu au fost schimbate niciodată. Proprietarul ne-a povestit că reparațiile și îmbunătățirile se fac cu ciocane speciale care întrețin rizurile care macină boabele.

3 ohaba -hoinariromani

          La această moară, cu ajutorul unui separator se obțin trei feluri de făină de grâu și mălai. Mecanismul constă în mișcarea unui șurub care ridică piatra mobilă de pe piatra fixă și în funcție de înălțime se obține granulația dorită.

         Făina obținută la această moară sau în general la morile de apă își păstrează toate proprietățile. Procedeul de obținere este mai lent, iar în timpul procesului de măcinare boabele nu se încing.  Noi am cumpărat făină integrală și am fost foarte încântați.

         În curtea morii se păstrează și vechea casă a morarului dar și o mică pensiune, Moara cu noroc, sunt 3 camere amenajate rustic. Dacă vrei sa-ți petreci un weekend relaxant, într-un cadru liniștit, departe de agitația orașelor sau stațiunilor aglomerate, la Moara cu noroc e locul perfect.

1 ohaba -hoinariromani

Moara de apă de la Ohaba

4 ohaba -hoinariromani

Moara de apă de la Ohaba

5 ohaba -hoinariromani

Moara de apă de la Ohaba

6 ohaba -hoinariromani

Moara de apă de la Ohaba

7 ohaba -hoinariromani

Moara de apă de la Ohaba

8 ohaba -hoinariromani

Moara de apă de la Ohaba -Casa morarului

11 ohaba -hoinariromani

Moara de apă de la Ohaba -cameră pentru cazare (rustică)

2 ohaba -hoinariromani

Moara de apă de la Ohaba

10 ohaba -hoinariromani

Moara de apă de la Ohaba

9 ohaba -hoinariromani

Moara de apă de la Ohaba

Localizare: Satul Ohaba Nr 32, Comuna Șinca, Jud. Brașov. Se ajunge foarte ușor din Șinca Veche spre Șercaia, sunt indicatoare.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.