Hoinari prin Bucegi. Piatra Arsă -Coștila -Caraman -Piciorul Pietrei Arse -Sinaia

 

          Când nu avem planurile făcute pentru weekend ne “programăm“ repede o ieșire pe munte. Și cum Bucegii sunt la o aruncătură de băț de București nu stăm mult pe gânduri, verificăm starea vremii, punem bocancii în picioare și la drum, uneori cu mașina alteori cu trenul, asta în funcție de traseul pe care mergem.

          Dar să știi că și alți munți sunt bătuți de noi la picior, pentru unele ture chiar ne facem planuri cu ceva vreme înainte de plecare. Dar să revenim la Bucegi, îți recomandăm și ție un traseu cu dificultate medie, un traseu pe care îl poți face într-o zi, dacă te țin picioarele.

          Piatra Arsă –Platoul Bucegi (Babele și Sfinxul) –Vârful Coștila –Crucea de pe Caraiman –Jnepenișul Piatra Arsă- Piciorul Pietrei Arse- Poiana Stânii Regale -Sinaia.

hoinariromani pe piciorul pietrei arse

Hoinari pe Piciorul Pietrei Arse

          Este destul de lung traseul despre care vom povesti aici (pe scurt) și dacă vrei să te aventurezi pe el, ține cont de starea vremii, de condiția ta fizică și de echipamentul necesar cu care trebuie să pleci pe poteci.

          Noi am plecat din Sinaia cu o mașină pe Transbucegi, până la Piatra Arsă (altitudine 1950 m). Spectaculos este acest drum, merită să-l parcurgi în special cu bicicleta, să te bucuri de priveliști, de aer, de natură …de munte, dar atenție este și periculos.  De acolo am pornit la pas spre Platoul Bucegi (altitudine 2216 m), am Salutat Babele și bătrânul Sfinx, mare aglomerație pe platou, că doar era zi de weekend, unii veneau pe jos alții cu telecabina din Bușteni. Noi ne-am îndreptat pașii spre Vârful Coștila (altitudine 2490 m), la o privire rapidă, pare aproape și nu ai zice că este al cincilea vârf muntos din Bucegi. Este un vârf ușor de recunoscut, după releul de radioteleviziune, în trecut fiind păzit de o Unitate Militară. O altă curiozitate despre acest vârf este faptul că în timpuri străvechi pe acest munte, se strângeau biruri de la stâne, cel mai probabil de aici i s-a tras și numele – Coștilele, Coștila, Goștile.

sfinx

Bătrânul Sfinx

hoinari la sfinx

Hoinari la Sfinx

hoinari la vf. costila

Vârful Coștila

          Drumul de la Babele până pe Vârful Coștila l-am făcut în aproximativ o oră, odată ce înaintam ajungeam cu capul în nori, la propriu, ceața ne era partener de drum. Dacă ești neexperimentat cu mersul pe munte, în special pe traseele cu marcajele mai puțin vizibile sau în poieni, mare atenție când este ceață. Nu am zăbovit prea mult pe vârf, din mai multe motive, aproape că ne uda norul în care ne aflam, apoi ne aștepta un traseu destul de lung. Ziua de vară este lungă dar tot se scurge, nu ne ar fi deranjat să prindem un apus pe sus.

         Am fugit de nori sau din nori spre Crucea de pe Caraiman (Crucea Eroilor Neamului) (altitudine 2291 m). Până la ea ne-am bucurat ochii și am îndreptat obiectivul aparatului foto spre covorul verde împânzit cu flori de colț.

crucea caraiman vazuta de la vf costila

Crucea de pe Caraiman văzută de pe Vârful Coștila

flori de colt

Floare de Colț

crucea caraiman

Crucea de pe Caraiman

vedere de la crucea caraiman

Vedere spre Valea Prahovei (Bușteni) de la Crucea Caraiman

         Monumentul  Crucea Eroilor Neamului a fost ridicat între anii 1926-1928 la inițiativa Reginei Maria și a Regelui Ferdinand I al Românie, pentru a cinsti memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial.

         La acest monument poți ajunge direct de pe Platoul Bucegi, pe traseul marcat cu Cruce Roșie, ca și timp, mers lejer faci 1 h și 30 minute.

traseul de la babele spre crucea caraiman

Traseul de la Crucea Caraiman spre Platoul Bucegi (Babele)

         Nu ne aflam pentru prima dată la Crucea de pe Caraiman, dar priveliștea spectaculoasă asupra Văii Prahovei ne-a tăiat respirația și de această dată. Am avut noroc de vreme bună, cer senin și am admirat în liniște împrejurimile.

         Și cum călătorului îi șade bine cu drumul, după puțină odihnă ne-am croit potecă spre Cabana Caraiman, aici am stat puțin în dubii pe ce traseu să pornim. Ar fi fost tentantă și o coborâre pe Jepii Mici, pe care am coborât  de două ori în ani diferiți. După ce ne-am făcut provizii cu apă am pornit spre Piatra Arsă, prin Rezervația de Jnepeniș –arie protejată Unică în Europa.  Și aici am fost puțin indeciși în alegerea traseului pe care să coborâm, aveam variante să ne întoarcem lângă Complexul Turistic Piatra Arsă pentru revenire cu o mașină în Sinaia, sau coborâre pe Jepii Mari pe ei doar am urcat prin 2012. Am analizat harta cu atenție, am consultat și ceasornicul, energie mai aveam în baterii… că doar se încărcau de la soare, natură și frumos…

cabana caraiman

Cabana Caraiman

rododendron

Rododendrhon

         Am ales în cele din urmă să coborâm în Sinaia pe Piciorul Pietrei Arse (atenție traseu frecventat de ursuleți și închis iarna). Timpul petrecut pe acest traseu a fost de mai bine de 4 ore, cu ședințe foto, cu mici pauze de odihnă și cu pauze de cules zmeură. Pe tot traseul nu am întâlnit niciun drumeț, doar urme proaspete de urs. Ne-am fi dorit să-l vedem, doar ca să-l pozăm, recunoaștem ne era și puțin frică de o întâlnire neprogramată cu moș-martin. Este greu urcușul pe munte dar după o zi de bătut potecile și coborâtul pare greu, sau chiar este uneori. Ne-am permis o pauză de 10 minute în Poiana Stânii Regale, am terminat ultima picătură de apă, am admirat poiana împânzită de flori și am pornit încet pe Aleea Regală către Castelul Peleș. Pe alee, chiar în capătul ei spre Poiana Regală există un izvor cu apă potabilă.

rezervatia de jenepenis-piatra arsa

Rezervația de jnepeniș Piatra Arsă

pe piciorul pietrei arse 1

Piciorul Pietrei Arse

pe poteci

Piciorul Pietrei Arse

sinaia vazuta de pe piciorul pietrei arse

Sinaia văzută de pe Piciorul Pietrei Arse

         Din Poiana Regală poți alege mai multe trasee pe care să te aventurezi, sunt ușoare și cu peisaje mirifice. Te poți îndrepta către Poiana Țapului, către Cascada Urlătoarea prin Valea Babei, sau către Schitul Sfânta Ana și Cota 1400. Tot din Poiana Stânii Regale la doar 10-15 minute de  o potecuță ajungi la Stâncile lui Franz Joseph, de unde poți admira Sinaia, Bușteniul și Munții Baiului.

         Dar hai să te plimbăm puțin pe Aleea Regală, este spectaculoasă, o parcurgi în aproximativ o oră. Pe vremuri familia regală făcea plimbări dese pe această alee pietruită cu balustrade din lemn, unele se mai pot vedea și astăzi. Este foarte relaxantă plimbarea pe această alee ești  ghidat de parfumul coniferelor și de ciripitul păsărilor. Noi am ajuns la  finalul concertului susținut de înaripatele pădurii, când soarele se ascundea după munți dar ne-am bucurat de răcoarea și parfumul pădurii. Am salutat și Castelul Peleș cu mulțumiri divinității că am petrecut o zi excelentă pe potecile munților.

spre stana regala

Spre Stâna Regală

pe piciorul pietrei arse

Potecă pe piciorul pietrei arse

poiana stanii regale

În poiana regală

aleea regala sinaia

Poteca Regală

aleea regala

Poteca (aleea ) Regală

        Sperăm că ți-am făcut poftă de natură, de munte și ai să încerci o drumeție pe potecile unui masiv muntos.

-despre acest traseu și despre dragostea noastră pentru munte am povestit într-un articol în Ziarul Turism Club.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.