Rafinament și ospitalitate cu Castle Break

 

La doi pași de capitală câteva conace pline de rafinament și ospitalitate își așteaptă vizitatorii, unele sunt accesibile oricui, oricum sau cu programare, iar la altele accesul este posibil doar pentru grupuri organizate.

          În mijlocul verii, într-o zi minunată de weekend am pornit, din București, să vedem cel puțin patru conace din Bărăgan și Buzău. Am plecat la drum alături de echipa Castle Break și alți 50 de castelani.

          Prima oprire a fost la Conacul Casota, din faimasa Câmpie a Bărăganului. Acolo am fost așteptați de actualul proprietar al conacului, un scoțian îndrăgostit de zona Buzăului. Am ascultat planurile lui de viitor, dar și poveștile despre probemele pe care le-a întâmpinat cu birocrația din România.

7 cb

Conacul Casota

        Dar hai să ne intoarcem puțin în timp… conacul a fost construit în perioada 1872 -1888,  în stil franțuzesc  cu motive și teme arhitecturale inspirate de la castelele de pe Valea Loarei. Acoperișul conține elemente de inspirație barocă, iar din turn se poate observa tot satul.  La vremea construirii conacului acesta a fost dotat cu instalație de apă și canalizare, o raritate pentru acea vreme.

          În 1920 filantropul arromân, Pricopie Casota, doneaza domeniul Eforiei Spitalelor cu anumite condiții testamentare care s-au respectat. Printre acestea se număra și înființarea de școli. S-au înființat școli de meserii în localitate și în București. În vremea comunismului conacul a fost confiscat și transformat în sediu CAP.

         Dorința  proprietarului de acum  este să aducă conacul pe lista obiectivelor turistice (restaurate). La parter dorește să  amenajeze săli pentru oaspeți iar la etaj un mic muzeu și un restaurant.

Conacul este o bijuterie arhitectonică impresionantă și ar merita să i se redea strălucirea de odinioară.

         Noi ne-am continuat periplul cu un popas pe Domeniul Manasia unde am avut parte de un tur ghidat al rafinatului conac. Iar la final ne-am delectate papilele gustative cu delicioasele croissante cu unt. Nu îți mai spunem povestea conacului acum, o găsești pe blog cu toate impresiile dintr-o vizită anterioară.

 

3cb

Conacul Hagianoff -Manasia

10 cb

Conacul Hagianoff-Manasia (interior)

          Drumul nostru  pe plaiuri buzoiene a continuat spre orașul Buzău. Prima oprire a fost la Vila Albatros vila părintelui hipismului românesc, Alexandru Marghiloman.  Am pătruns în interiorul vilei, proaspăt restaurate ascultând indicațiile prețioase ale ghidului. Din păcate în interior nu se găsesc obiecte de mobilier sau artă care să redea povestea și imaginea vilei pe care o vizita odinioară și Regina Maria. Aici am mai vizitat parcul și heleșteul, am mai aruncat o privire spre casa slujitorilor care așteaptă restaurarea și ne-am îndreptat pașii, de fapt roțile autocarului, spre centrul orașului. Pentru câteva momente și câteva fotografii ne-am oprit în fața Palatului Comunal Buzău. Palat despre care Nicolae Iorga spunea: “neîndoielnic va fi cea mai frumoasă primărie din țară…”. Dacă e așa sau nu…noi nu am făcut încă un top al primăriilor dar este o idee.

1cb

Vila Albatros -Margiloman (interior)

2cb

Casa slujitorilor de lângă Vila Margiloman -monument istoric.

9 cb

Palatul Comunal Buzău -Primăria

6 cb

Palatul Comunal Buzău-Primăria (detaliu)

Ultima oprire din turul cultural Castle Break a fost la cel mai vechi conac din ținutul Buzăului. Conacul Cândeștilor, construit pe la 1650, ne aștepta cu porțile deschise și cu masa îmbelșugată.

4 cb

Conacul Cândeștilor

5 cb

Conacul Candeștilor

O surpriză nemaipomenită din partea gazdelor să ne primească cu coșuri pline de fructe, mere și prune, culese din livada conacului. Ne-am potolit setea cu o socată delicioasă, iar papilele gustative s-au răsfățat cu un chec de casă excelent. Nu a lipsit nici vinul și nici țuica de prună parfumată. Cum să nu stai la povești în astfel de condiții, pentru câteva ore bune petrecute pe veranda conacului, am răscolit în instorie scoțând la iveală poveștile familiei Cîndeștilor de la Mihai Viteazul la Nicolae Grigorescu și Aurel Vlaicu până în zilele noastre. Pe domeniul de la Cîndești sunt și două biserici, ambele monumente istorice, pe care le-am vizitat, ghidați fiind de preotul paroh.

11 cb

Conacul Candeștilor -grupul castelanilor Cstle Break și gazdele de la Cândești la povești.

8 cb

Conacul Cândeștilor

Cu greu ne-am lăsat duși spre autocar… spre București. Cum să părăsești așa ambianță… liniștea și tot ce îți poate oferi un astfel de tur cultural?!

Povestea castelelor, conacelor și reședințelor nobiliare continuă și noi mergem pe firul ei să descoperim cât mai multe bijuterii de acest gen și poveștile lor fascinante.

 

 

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.