Unicat în România – Mănăstirea Corbii de Piatră

 

           Mănăstiri săpate în stâncă mai avem prin România, însa ca aceasta nu mai există niciuna. Se spune că ar fi soră cu mănăstirile din Cappadocia, la felul cum arată. Unicitatea mai este dată și de cele două altare.

           Prima mențiune documentară a fost în secolul XVI (1512) însă dovezile arată că acest loc este existent mult mai devreme în istorie. Pictura din interior, deteriorată în mare parte din cauza igrasiei, este cea ma veche pictură din Țara Românească.

2corbii de piatra -hoinariromani

Mănăstirea Corbii de Piatră

1corbii de piatra -hoinariromani

Mănăstirea Corbii de Piatră -bisericuța de lemn din sec XIX.

Comuna Corbi – locul de origine al Corvinilor

Corbi –locul de origine al neamului Corvinilor, cei care l-au dat pe Iancu de Hunedoara și Matei Corvin.

         La Mănăstirea Corbii de Piatră nu ai să găsești opulență, acolo simplitatea este regină. Interiorul este simplu, poți observa câteva picturi vechi, iar iconostasul este luminat doar de razele de lumină ce pătrund prin ferestre.

4corbii de piatra -hoinariromani

Mănăstirea Corbii de piatră interior

          Bisericuța nu a fost niciodată restaurată. Dacă ai noroc și găsești pe cineva acolo ca să-ți povestească vei afla că picturile rămase (vizibile) reprezintă Bunavestire, Jertfa lui Avraam, Naşterea Domnului, Întâmpinarea Domnului, Învierea lui Lazăr, Botezul Domnului, Schimbarea la faţă, Înălţarea Domnului, Arhanghelul Gavriil, Sfinţii Militari, Iisus Emanuil.  Majoritatea picturilor sunt însoțite de inscripții în limba greacă.

5corbii de piatra -hoinariromani

Catapeteasma – mănăstirea Corbii de Piatră

         Din unicitatea bisericii mai este faptul că la  sud de pronaos este trapeza mănăstirii, dăltuită din piatră, despre care tradiţia afirmă că “îi slujea voievodului Neagoe Basarab drept divan, unde judecă diferite pricini”, atunci când lua parte la hramul bisericii, Adormirea Maicii Domnului.

        Dacă ai ajuns până la Corbii de Piatră nu te opri din drum, mergi până la Nucșoara. Un loc cu povești despre domni și domnițe, despre boieri și haiduci dar și povești despre partizani despre Elisabeta Rizea și familia Arnăuțoiu…noii haiduci eroi mai puțini cunoscuți de generațiile de azi.

3corbii de piatra -hoinariromani

Mănăstirea Corbii de Piatră

6corbii de piatra -hoinariromani

Mănăstirea Corbii de Piatră – urcare

9corbii de piatra -hoinariromani

Mănăstirea Corbii de Piatră

10corbii de piatra -hoinariromani

Mănăstirea Corbii de Piatră

7corbii de piatra -hoinariromani

Mănăstirea Corbii de Piatră

         Ai vizitat Mănăstirea Corbii de Piatră? Care sunt impresiile tale? Se spune că această mănăstire împreună cu Mănăstirea Nămăești și Mănăstirea Cetățuia ar forma un triunghi inițiatic.

Hramul mănăstirii este Adormirea Maicii Domnului.

8corbii de piatra -hoinariromani

Localitatea văzută de la Mănăstirea Corbii de piatră

Localizare:  în satul Jgheaburi, din Comuna Corbi, la o distanţă de aproximativ 33 km de Curtea de Argeş, pe drumul spre comuna Nucşoara.

Text și imagini  -Georgeta,

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.