Cula Racoviceanu – muzeu etnografic

Cum e să vizitezi un muzeu și ghidul să aibă 102 ani (2016)?! Să-ți povestească cu o pasiune pe care nu o întâlnești la fiecare ghid custode. Să nu te mai saturi să-i asculți poveștile de viață ….

         Dacă ajungi la Mioveni la Cula Racoviceanu ai șansa să asculți istoria fortăreței, a muzeului etnografic și un crâmpei din viața venerabilului ghid, cum în vârstă de 102 ani, profesor Constantin Tănase.

Cula Racoviceanu

         Cula boierului Nicolae Racoviceanu a fost construită ca turn/loc de apărare împotriva haiducilor, hoților sau cetelor turcești care treceau Dunărea pentru jafuri. Clădirea a fost construită în anul 1806, pe trei nivele, 20 m. și a fost acoperită cu șiță. La ultimul etaj familia păstra obiectele de valoare, bani, bijuterii, arme. Iar când aflau că sunt în pericol, familia boierului împreună cu acesta se ascundeau în culă.

         În curtea culei se afla conacul familiei, unde aceștia locuiau, însă într-o noapte familia a fost surprinsă de 9 hoți în conac, au fost jefuiți și Nicolae Racoviceanu omorât.

         În 1877 cula arde aproape în totalitate după care sunt refăcute doar primele două nivele, de către nepotul Grigore Racoviceanu. Până în 1973 este lăsată în paragină, apoi restaurată și se înființează muzeul Etnografic C.I. Năstase.

8-racoviceanu-hoinariromani

Cula Racoviceanu

1-racoviceanu-hoinariromani

Profesor C/ Năstase (102 ani)

Muzeul Etnografic C.I. Năstase

        Din 1975 se ocupă de acest muzeu profesorul Constantin Năstase, profesor de matematică în Mioveni și veteran de război. Este inițiatorul muzeului și uneori ghid.

        Muzeul cuprinde peste 1200 de exponate din toate regiunile istorice din țară. Obiectele din muzeu au fost donate de locuitori ai orașului Mioveni sau de foști cetățeni ai Mioveniului. Muzeul cuprinde mai multe categorii printre care: port popular, îndeletniciri, numismatică religioasă, obiecte de artă, mărturii religioase, ceramică, arme, artă populară, unelte de tâmplărie, dogărie.

2-racoviceanu-hoinariromani

Muzeul etnografic din Cula Racoviceanu

3-racoviceanu-hoinariromani

Muzeul etnografic din Cula Racoviceanu

6-racoviceanu-hoinariromani

Muzeul etnografic din Cula Racoviceanu

4-racoviceanu-hoinariromani

Muzeul etnografic din Cula Racoviceanu

5-racoviceanu-hoinariromani

Muzeul etnografic din Cula Racoviceanu

7-racoviceanu-hoinariromani

Muzeul etnografic din Cula Racoviceanu

Orașul Mioveni

         Oraș de pe malul Argeșului cu o istorie de peste 500 de ani, a fost atestat documentar în anul 1485. Numele de Mioveni venind de la un cneaz local Mihu. Până în anul 1989 a avut numele de Colibași, comună a municipiului Pitești, iar până în 1996 este orașul Colibași după care se revine la numele inițial de Mioveni.

        Mioveniul este cunoscut și prin faptul că începând cu anul 1968 s-au montat primele autoturisme Dacia, platforma industrială menținând un ritm constant de dezvoltare.

Curiozități

         În curtea culei este expusă cea mai mare lingură din lemn, din lume,  lucrată manual într-un timp record. Are 17,8 m lungime și 1,5 m lățime, a fost realizată în 14 zile de doi meșteri din Mioveni, tată și fiu. Este ornată cu motive tradiționale și cu stema orașului. Este din lemn de tei.

9-racoviceanu-hoinariromani

Cea mai mare lingura de lemn din lume (Mioveni)

         Sper că ți-am trezit curiozitatea și cu prima ocazie vei vizita Cula Racoviceanu  și de ce nu orașul Mioveni.

*Cula Racoviceanu o vei găsi și sub denumirea de Cula Racoviță

Text și imagini Georgeta,

octombrie 2016

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.