La olărit în Țara Oașului

          În Țara Oașului, în localitatea Vama, prin anii ’30 erau peste 32 de familii de olari. Deși a fost înființată o asociație a olarilor, până în 1989 în atelierul acesteia mai erau 5-6 olari. Acum doar o familie duce mai departe olăritul în lumea satului tradițional oșenesc.

         Meșterii olari Geza și Ema Istvanfi, pe care i-am întâlnit de două ori, m-au impresionat prin poveștile lor despre olărit. Povești de la boțul de lut până la vasul lucios frumos decorat.

1-hoinariromani-olarit

Atelierul de olărit Geza Istvanfi -Țara Oașului (Vama)

         Atelierul lor, Casa Olarului, este în Vama, o cunoscută localitate din Țara Oașului. Renumită pentru ceramica care perpetuează vechiul obicei dacic al olăritului. Vama a fost și este un important centru de ceramică, unde smalţul asociat cu motive, culori şi procedee noi a apărut de timpuriu, sub influenţa ceramicii bizantine. Culorile folosite pentru decorarea vaselor sunt naturale, exact cum se proceda acum 1500-2000 de ani.

Despre Geza Istvanfi

         Geza Istvanfi a “furat” meserie de la bunicul său, învăţând  să modeleze lutul pe roată când avea numai zece ani. Vasele modelate de el, împreună cu soţia, sunt vândute la Muzeul Ţării Oaşului, pentru că toate sunt unicat. Însă de ajungi prin atelierul lor le poți achiziționa de acolo.

         După ce boțul de lut prinde formă, vasele sunt lăsate la uscat câteva zile. Apoi soția olarului pictează piesele manual cu vopsele naturale. Urmează procedeul de smălțuire și glazurare ecologică.

         Odată pictate și uscate suficient, vasele se pun la copt, într-un cuptor la o temperatură de 1200 gr. C, acolo fiind lăsate 12 ore. Astfel vasele rezistă sute de ani.

5-hoinariromani-olarit

În atelierul de olărit -Vama

6-hoinariromani-olarit

Atelierul de olărit din Vama

2-hoinariromani-olarit

Ceramica de Vama

           Din nefericire meseria de olar este pe cale de dispariţie în Ţara Oaşului, unde pe vremuri nu era uliţă din sat pe care să nu găseşti măcar un atelier cu roată pentru prelucrat lutul.

         Specific ceramicii de la Vama (Oaș)  sunt culorile galben şi verde, pe fond deschis, motivul stelar şi conturul motivelor realizat prin zgâriere. Sunt predominante motivele geometrice, puncte, linii, cercuri sau spirale, asociate cu cele vegetale şi antropomorfe stilizate.

4-hoinariromani-olarit

Ceramică din Vama

3-hoinriromani-olarit

Ceramica de Vama

7-hoinariromani-olarit

Ceramica de Vama

         Îți recomand cu mare drag să mergi la acest atelier dacă hoinărești prin țară și ești prin apropiere. După cum am mai spus această familie este singura care duce tradiția olăritului mai departe din Țara Oașului. Modestia, munca și bunul gust ai să le găsești la Casa Olarului. Toată admirația pentru astfel de oameni.

Care sunt atelierele de olărit pe care le-ai vizitat prin România??

Localizare atelier:

Negrești –Oaș, localitatea Vama pe șoseaua ce leagă Satu Mare de Sighet.

Text și imagini (din 2015 și  2016) -Georgeta.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.