Pe unde am călătorit în 2016

 

       Hai să-ți arăt câteva locuri, din România pe unde am hoinărit în 2016.  Nu le pot enumera pe toate, ar fi un articol interminabil cu câteva sute de imagini. Așa că m-am limitat la câteva destinații, unele le-am văzut pentru prima dată în 2016, altele mi-au fost așa dragi în anii precedenți încât nu am rezistat să nu le revăd. Sper ca unele din aceste locuri să-ți facă cu ochiul și să le treci pe lista ta de călătorii din acest an.

1. Bucovina și Moldova

       Simplu de ghicit ce am putut vizita în Bucovina. În 2016 mănăstirile din Bucovina au fost de două ori pe lista călătoriilor și de fiecare dată m-au fascinat ca și în anii precedenți. Chiar dacă povestea lor a fost scrisă cu sute de ani în urmă la fiecare vizită este spusă, ascultată și înțeleasă diferit.  Povestea lor e ca o carte bună, bună pe care o citești de câteva ori și de fiecare dată când ajungi la final ai vrea să o recitești.  E musai să ajungi pe meleagurile bucovinene măcar o dată-n viață. Să explorezi lăcașurile de cult, tradițiile locului….de la ateliere de olărit, la încondeiatul ouălor sau la tradițiile din preajma sărbătorilor de iarnă. Iar dacă ești un călător pasionat și de fotografie, dealurile bucovinene sunt tare fotogenice.

28

Bucovina -Mănăstirea Sucevița

15

Peisaj din Bucovina

     Dacă ai ajuns tocmai în Bucovina îndreaptă-ți pașii și la castelele din Moldova, la Ruginoasa sau la Miclăușeni, sunt două castele de poveste, cu legende, cu istorie  de unde sigur vei pleca cu amintiri plăcute. Nu rata nici dulcele târg al Ieșilor. Să-ți mai spun că este orașul sufletului meu?! Păi chiar așa puteam să nu-ți recomand o vizită pe dealul Copoului?!  Dacă te nimerești când sunt teii înfloriți… te vei îndrăgosti sigur de acest oraș. În orice anotimp e momentul ideal de a explora la pas orașul. Nu rata Grădina botanică, Parcul Copou cu Teiul lui Eminescu.  Apoi cum cobori ușor pe bulevard fă un popas la cea mai veche universitate din România și vizitează Sala Pașilor Pierduți pictată de Sabin Bălașa, Aula Magna “Mihai Eminescu” și de ce nu cea mai frumoasă bibliotecă –Biblioteca Universități  Gh. Asachi. Îți recomand apoi un popas la una din cofetăriile boeme de pe strada Lăpușneanu.  Ei și cum să hoinărești prin Iași și să nu vizitezi Palatul Culturii sau Bojdeuca lui Creangă din Țicău?! Nu le rata!  Gata mă opresc cu recomandările pentru Iași… sper să termin articolul despre Iași…anul acesta. Tot ce ți-am recomandat mai sus este văzut și revăzut, așa că mergi cu încredere și vizitează aceste locuri. Ah, cum să fii într-un oraș așa mare și să nu-ți recomand și câteva locuri numai bune de servit masa.  Cum ar fi la Bolta Rece,  Casa Vânătorului, Mama Mia….și desigur multitudinea de restaurante din mall-uri.

27

Castelul Sturdza de la Miclăușeni

29

Grădina Botanică -Iași

10

Palatul Culturii -Iași

17

Palatul Culturii (interior) -Iași

2. Bicaz –Lacul Sf. Ana

       Pentru cineva care iubește România  e greu să nu aibă pe listă Cheile Bicazului cu Lacul Roșu. Iar de la aceste obiective până la un alt lac renumit – Lacul Sf. Ana, nu ai mult drum de străbătut. Sunt locuri fascinante iar dacă ai ajuns la Lacul Sf. Ana îndrăznește să vizitezi și rezervația Tinovul Mohoș – este o rezervație naturală ce se întinde pe 80 de h. Este o mlaștină oligotrofă. Se vizitează doar cu ghid. Informații obții chiar la intrarea în rezervație.

8

Lacu Roșu

38

Cheile Bicazului

19

Lacul Sf. Ana

22

Rezervația oligotrofă Tinovul Mohos

3. Orașe văzute și revăzute în 2016

       Pe lângă Iași pe listă au mai fost și altele că…e imposibil să le evit. Clujul – nici nu mai rețin de câte ori l-am văzut, însă la fiecare vizită a fost altfel. Acum am să-ți recomand să vizitezi Muzeul Farmaciei. Alte recomandări găsești într-un articol mai vechi de pe blog. Acolo ai o listă cu obiective și locuri unde poți servi masa.

Oradea – fă un popas mai lung prin acest oraș. Ai ce să vizitezi de exemplu dacă vrei să cunoști povestea orașului și a unor clădiri interesante din oraș fă un tur cu un ghid. Centrul orașului e de văzut și fotografiat noaptea, este un oraș ce rivalizează cu marile orașe europene. La ultima vizită în Oradea am explorat și Cetatea, proaspăt restaurată. Nu o rata!

București –sper că nu te-am surprins cu această recomandare. Chiar dacă mie personal nu îmi place acest oraș deși locuiesc în el, totuși am să-ți mai fac câteva recomandări. Asta că eu l-am luat la pas ca să-l înțeleg , să-i  explorez aproape toate parcurile și obiectivele culturale, turistice, etc.  în speranța că îl voi îndrăgi.  Despre București am mai scris pe blog, dacă vei da căutareBucurești îți vor apărea aici câteva zeci de articole.  Un loc drag din orașul lui Bucur îmi este Muzeul Satului, l-am văzut în fiecare anotimp, uneori în zi de sărătoare alteori în timpul săptămânii când pe potecile satului nu era niciun turist…doar stăpânele satului, pisicile. Îți mai recomand și un parc drăguț, parcul cu teatru…Parcul Bazilescu.

Sighișoara  – este prea frumos acest oraș –cetate ca să nu-i faci o vizită.

13

Muzeul farmaciei – Cluj

18

Cetatea din Oradea

2

Parcul Bazilescu

3

Muzeul național al satului Dimitrie Gusti

7

Sighișoara

4. Ateliere de meșteșugari.

        Am început o serie de articole pe blog despre atelierele de meșteșugari pe care le-am vizitat. Ateliere ce prin măiestria meșterilor se duce tradiția mai departe. În Horezu poți trece pragul unui atelier de olărit, îl vei recunoaște după forma construcției.  Mai greu de ajuns…sau nu,  este atelierul de olărit  a lui Istvanffy Gheza din Țara Oașului, localitatea Vama. Am mai ajuns și la un atelier de țiglă în Apoș pe Valea Hârtibaciului. Acolo chiar am avut ocazia să modelez o țiglă. În astfel de ateliere te întorci în timp, te întorci la tradiție și vizitând și povestind despre aceste meșteșuguri și meșteșugari….ducem cu un pas mai departe tradiția.

Nu e un atelier dar e un loc unde tradiția este dusă din generație în generație. În Slatina, în centrul vechi al orașului la Atletul Albanez, te întorci în timp. Nu sunt fan bragă, dar dacă ai mai băut una adevărată să știi că acolo o găsești.

31

Atelierul de olărit de la Horezu

24

Atelierul de olărit din Țara Oașului, localitatea Vama

35

Atletul Albanez -braga

5. Conace și Castele …cu degustări de vinuri.

       Cel puțin două castele ți-am enumerat mai sus. Dar cum sunt îndrăgostită de aceste bijuterii arhitectonice și de poveștile lor nu puteam să nu-ți recomand și altele. Mă limitez la câteva la care ai acces ca simplu turist. Că mai am o listă unde accesul se face dor cu grup organizat și  cu programare …etc. Vezi Castle Break.

Primul pe listă ar fi elegantul conac al Domniței Ralu, tronează  între viile prahovene și te așteaptă oricând cu porțile deschise să servești o cină sau să faci o degustare de vinuri. Și dacă tot suntem la partea cu vinul o altă cramă cu conac ar fi la Avincis – aici intri un pic mai greu dar nu imposibil. Și această cramă de pe dealurile Drăgășanilor este păzită de un conac la fel de elegant …în stil arhitectural neoromânesc.

Proaspăt restaurate și redeschise publicului  alte două reședințe boierești te așteaptă să le treci pragul. Palatul Brâncovenesc de la Potlogi deschis de la sfârșitul lui 2015 te așteaptă să-i vezi interiorul, grădina, biserica, droșcăria și cuhnia. Iar pe plaiuri argeșene  ai de văzut Conacul familiei Golescu,  construit la 1640 , acum restaurat și redeschis în 2016. Tot acolo ai șansa să te pierzi într-un sat românesc cu gospodării din principalele zone viticole și pomicole ale României. Ar fi păcat să nu treci pragul clădirii unde a funcționat prima școală slobodă obștească.

Culele din Oltenia –vizitează-le cât mai sunt în picioare, cât mai funcționează în ele muzee…până nu se vând, că unele sunt scoase la licitație, că cine știe pe mâna cui ajung și ce destinație li se atribuie. Tot în această zonă ai de vizitat  Mănăstirea Horezu –  biserica mănăstirii  exprimă perfect stilul arhitectural neoromânesc. Este ctitoria de suflet a lui Constantin Brâncoveanu.

Sigur ai auzit de Castelul  Banffy de la Bonțida (Cluj) cunoscut și datorită festivalului Electric Castle. Nu e musai să fii fan al acestu festival. Poți să vizitezi castelul cu alte ocazii.

Bastionul Roșu –Casa natală  a lui Gabriel Bethlen din Ilia Jud. Hunedoara – aici am o povestioară de spus, pe scurt. Hoinărind pe drumurile județului Hunedoara am văzut conacul, am oprit și pe lângă gardul șubred încercam să fac câteva poze …cu telefonul. Când colo am fost abordată de un nene ce trecea pe stradă pe bicicletă. M-a invitat să intru în curte și să fac poze, apoi a început să-mi povestească despre familia Bethlen, despre istoria și povestea bastionului și clădirilor anexe. Într-un final am aflat că cel nene locuia în spatele acestei reședințe nobiliare și mai avea grijă de construcții să nu fie vandalizate.

33

Conacul Domniței Ralu -Chițorani

34

Degustare de vin la Conacul Domniței Ralu

16

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

5

Conacul familiei Golescu

37

Cula Greceanu

32

Mănăstirea Horezu

4

Castelul Banffy din Bonțida

21

Turnul Roșu din Ilia -Hunedoara

6. Spectaculoasele drumuri Trans

         Le-am refăcut într-un weekend prelungit în 2016 prin iunie. Transalpina nu mi s-a mai părut atât de dificilă, asta și pentru faptul că tot drumul a fost cu soare. Au apărut parapeții plus marcajul  pe asfalt. Iar peisajele se întrec cu cele de pe Transfăgărășan.

11

Transalpina

30

Transfăgărășan

7. La Ski

         În 2016 am testat și mi-a plăcut una din pârtiile de ski de la Straja din  jud. Hunedoara. Spre sfârșitul sezonului, prin martie, m-am aventurat pe una din cele două pârtii de ski care mai erau deschise în stațiune. Zăpadă bună, în unele zile întreținută de tunurile de zăpadă. Pârtia nu  prea aglomerată, prețurile foarte accesibile la închiriat echipament și la ski-pas. Dezavantajul este că distanța de la București până acolo e un pic cam mare, dar dacă mergi pentru o săptămână e locul ideal.

20

Pârtia de Ski de la Straja

8. Apuseni

        În 2016 s-a răsturnat topul zonelor.  Era pe locul 1 Bucovina  apoi Maramureșul. Acum pe locul doi a urcat zona  Apusenilor de care m-am îndrăgostit. Hoinăreală prin munți, echitație, explorat locuri în care cu greu ajungi cum ar fi la Muzeul Viu din Tecșești  jud. Alba. Până să ajungi acolo treci prin sate unde numeri casele locuite și nelocuite pe degetele de la o mână. Peisaje de vis, liniște și oameni faini.

14

Prin Apuseni

1

primăvara în Apuseni

12

Salina Turda

9

Cascada Pisoia -Vidra

23

Schimbul de gardă la Cetatea Alba Iulia

26

Peisaj din Apuseni -Sălciua

         Lista ar putea continua cu mai multe exemple, că au fost și drumeții montane la pas și cu bicicleta, vizite pe la muzee, popasuri pe la mănăstiri… celebre sau tururi culturale la pas și nu numai. Urmărește blogul în continuare că voi povesti despre experiențele din fiecare loc.

Tu ce ai vizitat în 2016, sau ce te tentează să vezi în 2017 din ce am enumerat eu mai sus??

Text -Georgeta

Imagini- Georgeta și Marius.

Share Button

2 Comments

  1. draghici ion

    frumos…foarte frumos!!!!

    Reply
  2. Andreea B

    Ce tara frumoasa avem :). La Iasi vreau neaparat sa ajung si la Timisoara si la Alba Iulia :).

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.