Templul Ursitelor, între legende și istorie

         La poalele munților Făgăraș în satul Șinca există un loc deosebit, un loc unde lumina cerească coboră să îndeplinească dorințe, dacă ai inima curată.

Am ajuns în străvechea Țară a Făgărașului, la Templul Ursitelor de câteva ori, fiind atrasă de împrejurimile locului de istoria și poveștile țesute pe aceste meleaguri.  Cum în fiecare an acolo ajung mii de vizitatori s-au născut tot felul de  legende fantastice  despre biserica săpată în stâncă.

8 sinca vehe hoinariromani

Drumul spre Șinca Veche

         Se spune că în acest sătuc de la poalele Făgărașului locul misterios dăinuiește de mii de ani, 7000 la număr, mai vechi decât piramidele din Egipt.  Biserica săpată în stâncă are un turn interior, pe unde intră lumina zilei, este înalt de 10 metri şi seamănă cu o turlă fără acoperiş. Localnicii spun că pe acolo coboară energiile şi că dedesubt, în pământ, ar exista un tunel de comunicare până la Cetatea Râşnovului.

5 sinca veche hoinariromani

Șinca Veche – Templul Ursitelor (turnul de 10 m)

Șinca Veche sau…

       Această bisericuță este cunoscută sub mai multe denumiri: „Templul Ursitelor”,  „Mănăstirea Săpată în Piatră”, „Templul de la Şinca Veche”, sau „Templul Dorinţelor”. Fiind un loc de reculegere şi de împlinire a bunelor dorinţe, dar, totodată, locul unde se petrec fenomene paranormale, după părerea unora. Eu nu am simțit nimic deosebit, probabil nu eram conectată la frecvența paranormală bună. Asta nu înseamnă că sunt doar legende. Nu m-a trecut acel fior și nici nu mi-am văzut viitorul.  Poate și pentru faptul că am pornit spre acest loc cu gândul și curiozitatea de a afla istoria locului și nu “puterile sau miracolele” ce au loc.

4 sinca veche hoinariromani

Șinca Veche -Templul Ursitelor

7 sinca veche hoinariromani

Șinca Veche -Templul Ursitelor

*Lăcașul de cult de la Șinca Veche, se presupune că ar fi construit pe la 1742. Pe atunci bisericile ortodoxe erau interzise. Originea precreștină a acestui loc este indicată de cele două altare săpate în piatră.

Încă nu am descoperit toate informațiile despre acest loc, cine au fost locuitorii acestui templu în urmă cu 7000 de ani, sau cum era locuit daci acum 2000 de ani.

6 sinca veche hoinariromani

Șinca Veche -Templul Ursitelor (picturi rupestre)

După descoperirea grotei, în 2004, aceasta a fost amenajată turistic de Fundația Ortodoxă- „Maica Sfanta – Bucuria Neașteptata”.

Accesul este gratuit.

9 sinca veche hoinariromani

Șinca Veche -Templul Ursitelor

2 sinca veche hoinariromani

Șinca Veche

3 sinca veche hoinariromani

Șinca Veche (izvorul cu apă vindecătoare?!)

1 sinca veche hoinariromani

Șinca Veche

         Cu toate controversele, speculațiile Templul Ursitelor rămâne un loc fascinant. Un loc ce completează curiozitatea călătorului dar și bogăția spirituală a poporului român.

Știai că?

         * De la Șinca Veche vine și familia marelui filolog și istoric, Gheorghe Șincai, reprezentant al Școlii Ardelene.

 

Satul Șinca este la 45 de km. de Brașov și 22 de km de Făgăraș.

Se poate vizita zilnic -vara de la 8:00 la 22:00 și iarna de la 9:00 la 18:00

Obiective turistice în apropiere de Șinca Veche:

-Cetatea Făgărașului,

-Cetatea Râșnov,

-Moara de apă de la Ohaba.

Text și imagini -Georgeta.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.