Un parc cu poveste. Parcul Basilescu

        Un parc de poveste, cu o poveste ca mai toate parcurile din București și nu numai.

        Undeva în nordul capitalei, înainte de 1900, un om de seamă al societății românești a donat o bucată de teren pentru înființarea unui loc de agrement și a vândut parcele pentru construirea de locuințe.

Imediat seamenajează un parc, din fericire și astăzi  mai există câțiva arbori bătrâni din foștii codrii ai Vlăsiei.

5 bazilescu hoinariromani

Parcul Basilescu

         Clădirea ce domină parcul este Teatrul de Vară, o copie fidelă a amfiteatrului de la Soci din Rusia, inaugurat în 1953, acum într-o stare avansată de degradare. Teatrul are capacitatea de 2000 de locuri. O clădire reprezentativă pentru arhitectura stanilistă.

3 bazilescu hoinariromani

Teatrul de vară din Parcul Basilescu

          Imaginați-vă ce mobilizare a fost într-un timp scurt, la vremea respectivă. Ce ambiție a conducătorilor din acele timpuri, așa cum erau ei … Gheorgiu Dej vroia să-și îndeplinească un vis acela de a avea loc cea de-a patra ediție a Festivalului Mondial  al Tineretului și Studenților. S-au deschis zeci de șantiere unde se lucra în trei schimburi printre muncitori erau și voluntari. Se lucra și la infrastructura orașului nu era de ici de colo să aduci 30 de mii de tineri din 111 țări. Fenomenal, nu?!

         Și ca o paranteză, la Soci rușii merg și acum la spectacole, teatrul de vară de acolo este funcțional deși a fost construit cu 16 ani înaintea acestuia de la noi.

1 bazilescu hoinariromani

Teatrul de vară din Parcul Basilescu

4 bazilescu hoinariromani

Teatrul de vară din Parcul Basilescu

         În starea actuală de degradare a teatrului de vară s-au născut tot felul de legende. Legende din care s-ar putea naște câteva scenarii numai bune de pus în scenă.

        Printre șoaptele celor ce stau mai mult prin parc și a celor pasionați de paranormal se aude că juristul Nicolae Basilescu ar bântui teatrul. În unele nopți se aud șoapte, uși scârțâind și tusea unui bărbat.

-în 1954 la înființare suprafața parcului era de 120 h.

-în 2016 suprafața parcului este de 13 h.

-arhitectul teatrului de vară a fost P.E. Miclescu,

-este cel mai mare amfiteatru din România.

         Nicolae Basilescu a mai ctitorit și o biserică Sf. Nicolae și Sf. Ecaterina, pe moșia sa din actualul cartier Bucureștii Noi. La acea vreme era doar pădure și biserica nu a fost sfințită fiind considerată capelă pentru nevoile proprietarului. Despre biserică vă povestesc în alt articol.

        Moșia lui Basilescu se numea Măicănești –Grefoaicele, acesta scoate la vânzare loturi de teren, nevoiașii le-au cumpărat cu 1 leu și 10 bani mp în timp ajungând până la 2 lei și șaizeci de bani mp. Astfel din 1898 până în 1913 s-au achiziționat peste 1400 de loturi.

Moșia Măicănești –Grefoaiele dateză de pe vremea voievodului Mihnea din 1582.

         Nicolae Basilescu (1860 – 1938), a fost jurist, economist și profesor universitar la Iași și București. Lucrări publicate  „Economia politică și edeea socială” (1900), „L’industrie roumaine” (1910), „Note sur la chiffre de la population du Royaume de Roumanie” (1897), „Studii sociale: Seria I Talpa Terei” (1902), „Seria IV Idealismului Social” (1903), „Seria V Rolul social al Femei” (1905), „Pentru țărănime” (1914), „Atracții”.

        Nicolae Basilescu a  mai fost și prprietarul „Zarea București” și principalul furnizor de vinuri al Casei Capșa de pe Calea Victoriei.

2 bazilescu hoinariromani

Parcul Basilescu

        Sper că ți-am captat atenția cu aceste aspecte ale parcului Basilescu și cu puțin din povestea teatrului de vară și al celui care a fost Nicolae Basilescu. Datorită lui există astăzi cartierul Bucureștii Noi. Tu ce alte detalii mai știi?? Chiar nu există niciun interes pentru readucerea la viață a celui mai mare amfiteatru din România?!

-până la parc poți aunge cu autobuzul 112 sau cu treliebuzul 97.

Imagini și text –Georgeta (imaginile sunt din aprilie 2016)

-aprilie 2017-

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.