Pentru cinci zile, Govora a fost locul de inspirație pentru 18 artiști plastici. Gazda taberei de pictură ‘Arta și natura la castel” a fost Hotel Palace Govora, monument de arhitectură.
Cum scopul acestui eveniment a fost promovarea locului și a locației prin artă, voi începe prin marca câteva aspecte despre statiunea Băile Govora.

Tabara de pictura Govora 2017
Prin 1876 un anume țăran Gheorghe Cirea sapă un puț, când ajunge la apă constată că aceasta este fierbinte și sărată. Ulterior se fac cercetări la cererea lui I.C. Brătianu și se constată că în zonă se află apă iodurată, nămol sapropelic ideale pentru tratamente reumatologice, respiratorii, afecțiuni O.R.L. Imediat se începe exploatarea izvorelor înființându-se primul stabiliment de tratament la Mănăstirea Govora. Abia în 1883, dată fiind valoarea apelor descoperite, la iniţiativa lui I.C. Brătianu – prim ministru, prin intermediul unor schimburi de terenuri, statul român devine proprietarul acestor zăcăminte minerale şi astfel începe amenajarea viitoarei staţiuni balneare Govora. Dr. Zorileanu a iniţiat primele lucrări balneare la Govora, proiectul general fiind încredinţat inginerului Bochet, un specialist cu renume mondial din Franţa.

Statuia fondatorului stațiunii Băile Govora
În perioada 1911-1914 se construiește Hotelul nr. 2, astăzi Hotel Palace****, cu 240 de camere, primul hotel din România cu bază balneo proprie.Tot atunci se construiește pavilionul central și Casinoul. Ulterior se construiește Hotel Silva , Sanatoriul Militar actual hotel Belvedere***, Vila Băncii Naţionale şi Vila CFR.

Hotel Palace
Odată cu inaugurarea hotelului Palace, în 1914 a fost inaugurată și stațiunea Băile Govora.
O altă curiozitate despre această stațiune – deține cel mai mare parc balnear din România – 20 ha și alei cu o lungime totală de 5-6 km, a fost proiectat de arhitectul peisagist Emil Pinard în anul 1930, și este unic prin arhitectura sa specifică începutului secolului al XX – lea. Ecosistemul său care reuneşte specii indigene de foioase, unele caracteristici arealului montan (conifere) şi specii exotice care convieţuiesc într-o armonie desăvârşită întăresc senzaţia de unicitate şi grandoare. Una din terapiile foarte eficiente de la Govora, este cura de teren, mai exact sunt plimbările în aer liber foarte recomandate de medici. Nu am știut acest aspet înainte de a ajunge la Govora sau pe perioada șederii acolo, însă plimbările prin parc din fiecare zi m-au încărcat de energie.
Am profitat de condițiile și serviciile hotelului, la Hotel Palace **** există bază balneo proprie, centru SPA deschis și pentru turiștii care nu sunt cazați în hotel.

zona SPA -Hotel Palace

zona SPA -Hotel Palace
După cum am menționat mai sus gazda taberei de pictură a fost Hotel Palace, fiind un loc atât de plăcut și relaxant au apărut și rezultatele. Artiștii plastici s-au lăsat purtați de inspirație și au așternut culoare pe pânzele albe.

In atelierul improvizat de la Hotel Palace

-tabara de pictura Govora 2017
Inspirați de natură, de casele cochete ale stațiunii, de obiectivele turistice din zonă, la finalul taberei de pictură fiecare artist a bucurat privirile gazdelor și invitaților cu cel puțin două lucrări.
Vernisajul a avut loc pe terasa hotelului, într-un cadru boem cu invitați de seamă. După vernisaj am fost încântați de Adina de la Heaven și de Mihail.
Artiștii care au onorat cu prezența această tabără de pictură au fost: Lucia Juncu, Vali Irina Ciobanu, Teodora Chinschi, Oana Dobrescu Crăciun, Elena Vasilescu, George Păunescu, Paul Mecet, Dan Fântâneanu (Dafin), Dumitru Chilia, Mihai Boroiu, Dorin Apreutesei, George Sandu Costea, Georges Vîrgolici, Iancu Ungureanu, Alexandru Guzu, Ion Hultoana, Mihai-Marin Cârstea, Iulian Segărceanu.

Artiștii plastici împreună cu gazda și organizatorii taberei.

Lucrăile expuse pe terasa hotelului

Tabara de pitură -Govora 2017

Dan Fântâneanu (Dafin)

Vali Irina Ciobanu

George Sandu Costea

Iancu Ungureanu

Mihai-Marin Cîrstea

Dorin Apreutesei

Paul Mecet

Subsemnata

Mihai Boroiu

Vernisajul taberei

Lurările pe terasa hotelului
Așa cum pe cei 18 artiști i-a impresionat atmosfera din Băile Govora și pe mine m-a încântat și inspirat. Cu drag voi reveni în Oltenia de sub munte…la Govora să descopăr și să redescopăr frumusețile locului. Și da, sunt și lipsuri ca în oricare altă stațiune balneo din România, însă, este foarte important că se dorește, se încearcă revitalizarea locului iar puțin câte puțin se văd rezultatele.
Obiective turistice în apropiere de Govora:

Mănăstirea Govora
-Mănăstirea Govora,
-Horezu cu ctitoria lui Constantin Brâncoveanu și atelierele de olărit.
-Mănăstirile Bistrița și Arnota
-Muzeul arhitecturii populare vâlcene-Bujoreni
-Stațiunile Călimănești-Căciulata –Mănăstirea Cozia.
* Govora- în limba slavă înseamnă vorbă, grai, cuvânt.
Hotel Palace **** este monument istoric de categoria B.
Cum se ajunge la Băile Govora:
Stațiunea Băile Govora este la 20 de km de Rm. Vâlcea
București – Pitești (A 1) – Râmnicu Vâlcea (DN 7) – Băile Govora (DN 67)
Sibiu – Râmnicu Vâlcea ( E 81 ) – Băile Govora (DN 67)
Târgul Jiu – Băile Govora ( DN 67 )
Craiova – Drăgășani ( DN 64 ) – Băile Govora ( DN 67
Organizatorul taberei de pictură “Artă și natură la castel” – Gisela Moldoveanu în parteneriat cu Ziarul Turism Club și sponsorizat de Hotel Palce**** .
-mai 2017 . foto și text -Georgeta.