Un castel de poveste -Banffy din Sîncrai, Alba

Există, are istorie, este restaurat și îl poți vizita, este vorba despre Castelul Banffy din Alba.

Povestea lui începe în anul 1805 când este construit de familia Kemeny, apoi în anul 1890 trece în posesia familiei Banffy, care contibuie la refacerea și exinderea castelului.

1 sancrai hoinariromani

Și aici perioada comunistă a lăsat  o amprentă negativă asupa monumentului. Din 1947 a funcționat ca azil de copii cu dizabilități, clădirea suferind transformări interioare destul de considerabile.

Soarta lui nu a fost altfel nici după 1989, până în 1997 a suferit alte  degradări, atât la interior cât și la exterior, clădirea fiind nelocuită. Abia în 2000 statul obține fonduri și începe restaurarea monumentului.

3 sancrai hoinariromani

Petrecerile fastuoase de altădată au fost înlocuite cu evenimente culturale moderne.

4 sancrai hoinariromani

          M-am cocoțat și eu în turnul castelului unde odinioară familia Banffy și invitații lor se bucurau de o priveliște spectaculoasă; urcau în serile frumoase de toamnă târzie să savureze un asfințit frumos, să servească un lichior, poate să joace cărți. Panorama este superbă și aici îi invitau și pe cei care participau la ceremoniile organizate la castel, veneau pentru partidele de vânătoare.

5 sancrai hoinariromani
Arhitectura:

Castelul este construit pe un plan după model renascentist, simetric perfect faţă de axa de acces. Iar faţadele castelului denotă stilul baroc târziu, amestecat cu elemente de Art Nouveau şi clasicism eclectic. Întreaga alură a castelului este eclectică prin abundenţa decoraţiei şi eterogenitatea volumelor ce diferă ca formă, dimensiuni, poziţie şi importanţă. La restaurarea din 1890 i s-a adăugat turnul.
2 sancrai hoinariromani

        În prezent este în proprietatea județului Alba și administrat de Centrul Cultural Sîncrai, fiind deschis publicului.

Familia Banffy

Este una dintre cele mai faimoase și prospere familii nobiliare care locuiau în Transilvania în trecut. Istoria ei începe în secolul al IX-lea, Ungaria, cu Tomaj, un lord peceneg. Primul care avea să aibă parte de glorie și să adune avere a fost Dionisie Banffy (c.1190-1241), care a deţinut funcţia de guvernator al Transilvaniei. Descendenții care i-au urmat au primit teren în Transilvania și au construit multe reşedinţe aici. Una dintre cele mai vechi este Castelul Banffy din Bonţida, județul Cluj, care datează din 1437. Un alt castel, construit în aceeaşi perioadă (1439), este Castelul Wass-Banffy din Gilău, județul Cluj. Baronul Dionisie Banffy l-a dobândit în anul 1663 și a consolidat i-a fortificaţiile. Dar edificiul a avut o istorie lungă și glorioasă până atunci. Ca să nu te plictiesc ….a avut oarece legătură cu Mihai Viteazul, acest ultim castel menționat.

Și  Castelul Banffy din Răscruci a aparținut aceleiași familii nobiliare.  Nobilii maghiari au câștigat dreptul de proprietate asupra terenului din Răscruci în anul 1405, dar data exactă a construcției castelului nu este cunoscută. Vă ovestesc despre celelalte castele în alte articole….că imagini am.

Famlia Kemeny

O altă familie foarte veche, nobiliară din Transilvania care a deținut multe din castelele locului.

Printre acestea amintesc de Castelul Kemeny din Brâncovenești, din Luncani.

Familia Banffy a preluat Castelul din Sîncrai de la Familia Kemeny, în urma unui joc de cărți. Castelul fiind pierdut la jocul de cărți.

Imagini din august 2017.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.