In vizita la Castelul Rosu din Dumbrava Minunata

         Ce poti face într-o zi de weekand prin zona Moldovei? Multe, dar noi am ales sa calatorim pe la palate din aceasta zona mirifica.

         Asadar pe la ora diminetii cand unii nu au de gand sa se trezeasca, noi ne-am urcat în masina si am plecat la drum. Traseul este urmatorul: plecare din Bucuresti catre Bacau, unde ne oprim la palatul din Hemeius. Dupa un tur prin interiorul platului si fiind si ora micului dejun am profitat de privelistea fumoasa din curtea palatului. Ne-am asezat pe iarba unde am servit un mic dejun delicos. Am savurat un iaurt gustos Sim Puternic Romanesc pentru ca se potriveste cu natura si privelistea din jurul palatului.

       Castelul Rosu este renumit asa pentru faptul ca aici au avut loc filmarile de la bine cunoscutul film Dumbrava Minunatan dar si datorita culorii exterioare. Si vazand parcul din jurul palatului te duce cu gandul la aventurile din film.

        Castelul Roşu, construit de familia lui Costache Paşcanu la mijlocul secolului al 19-lea şi moştenit apoi de familiile de Schonburg-Waldenburg. Este una dintre cele mai impunătoare clădiri din judeţul Bacău.  Deşi ar putea deveni o atracţie turistică, Castelul „Schonburg – Waldenburg“, imobil care se află în lista Patrimoniului Naţional, este ţinut în conservare şi nu poate fi vizitat, potrivit responsabililor din cadrul Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS), instituţie care îl are în administrare. Dar noi am reusit sa il vizitam. Castelul s-a degradat foarte mult în anii 90, nu are mobilier, sunt doar ziduri goale. A fost reparat acoperişul şi acum este ţinut în conservare.

         Parcul a luat naştere 1880, când a fost populat cu specii de plante şi arbori exotici, de specialistul german Cristian Adolf.

Povestea istorica a palaturlui din Dumbrava Minunata

         În anul 1918 proprietatea va fi sechestrata iar în 1922 revine Ocolului Fântânele. În 1955 atât conacul cât şi parcul devin filiala Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS), respectiv, Staţiunea de Cercetări Silvice şi sunt aduse peste 60 de specii. Conacul este cunoscut sub denumirea de castelul Roşu datorita culorii date de caramidă în exterior. Clădirea este construita din caramidă, având parter, etaj şi parţial demisol. Prezintă elemente, în structură şi decor, aparţinând eclectismului Europei Occidentale din secolul al XIX-lea. Întâlnim astfel o împletire de elemente gotice, baroce (turn, fronton, ancadramente la ferestre etc.) cu elemente de factură orientală (intrarea laterala cu coloane şi capiteluri bogat decorate, elemente de decor pe fatada, etc.). De-a lungul timpului conacul a suferit numeroase degradări mai ales în urma seismelor din 1977 şi 1999. Stil arhitectural nedefinit  într-un stil nedefint, romano-gotic, venetian si brancovenesc.

        In fata palatului se afla o gradina de trandafiri foarte frumoasa cu multe soiuri ce sunt evidentiate. Norocul nostru ca am ajuns in perioada cand acestia sunt infloriti si am reusit sa surprindem cateva imagini extraordinare.

Gradina de trandafiri

 

Text și imagini -Marius (august 2018)

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.