Hotelul de Gheață -Frozen Love

          Între crestele solitare ale munţilor Făgăraş, an de an, din 2005, se înalţă cel mai distins hotel din România.

         În iarna anilor 2018 -2019, tema hotelului de gheaţă  se numeşte Frozen Love. Ca să fie conceptul complet a fost lansat şi un parfum cu acelaşi nume, pentru doamne dar şi pentru domni. Parfumul, se spune că, transpune simţul olfactiv într-o călătorie prin munţii Făgăraşului.

Accesul

        În această perioadă, ca să ajungu la Hotelul de Gheață accesul se face doar cu telecabina de la Cascada Bâlea.

        Durata călătoriei cu telecabina peste Transfăgărășanul troienit a durat aproximativ 15 min. Însă, fiind zi de weekend, am stat la coadă pentru urcare aproximativ  două ore şi ceva. Dar a meritat aşteptarea, dovadă imaginile capturate, în plus noi ne-am amuzat de turiştii în adidaşi sau în blugi, la Bâlea Lac fiind temperatura de -16 gr. C.

        “Zborul” cu telecabina, am fi vrut să dureze mult mai mult. Nu ne mai săturam de priveliştea crestelor de cleştar, a brazilor verzi acoperiţi cu zăpadă şi promoroacă, ale căror vârfuri străluceau în soare. Cerul de un albatru extrem de fotogenic… totul era mirific.

       Hotelul de gheață

         Nu ai cum să îl ratezi când cobori din telecabină, este construit integral din blocuri de gheaţă. Toată gheaţa a fost extrasă din cel mai mare lac glaciar al Munţilor Făgăraş, Bâlea Lac. Blocurle de gheaţă au dimensiuni până la 70 cm. și cântăresc până la 70 kg. Totul a fost construit în mai puţin de o lună, de către artiştii gheţei.

         De cum am intrat în Hotelul de Gheaţă am încremenit de uimire, unii ar spune că este kitsch, alţii că este artă pură. Foarte bine. Pe mine m-a lăsat cu gura căscată neştiind în ce parte să îndrept obiectivul aparatului foto. Orice ar fi este un lucru uimitor, impresionant dincolo de faptul că este o idee grozavă pentru promovarea turismului în România.

Interiorul

         Prima încăpere şi cea mai mare este un salon de gheaţă, cu mese evident din gheaţă, cu scaune, un loc unde poţi savura o băutură caldă într-o atmosferă inedită. Sala, restaurant poartă numele de Ferdinand I Întregitorul şi are o capacitate de 60 de locuri. Hotelul are 14 camere în care te poţi caza. Vei dormi pe paturi realizate din blocuri de gheaţă, acoperite cu pături și blănuri de anmale…pentru confortul termic.

        După zeci de poze în hotel am explorat şi împrejurimile, cât potecile ne-au permis. Erau -16 gr. C. Zăpada depășea 1 m cel puţin pe alocuri…acea şosea arhi-aglomerată  pe timpul verii acum era acoperită de un strat consitent de zăpadă.

De la punctul de promenadă, mai exact de la biserică se vedea toată valea din Ţara Făgăraşului, până hăt depate…unde se distingea şi firul de apă al Oltului.

        Dacă petreci mai mut timp la altitudinea de 2034 m, unde se află Lacul Bâlea, ai posibilitatea să te aventurezi printre cabane cu snowmobliul.

        Ne-am bucurat la intensitate maximă de timpul petrecut la Bâlea dar şi de drumul spre şi dinspre Cascada Bâlea. Totul era ca într- o poveste de iarnă.

Costuri-  60 lei persoană dus +întors cu telecabina,

15 lei taxa de vizitare la Hotelul de Gheaţă.

Programul telecabinei este de la ora 8.00 la 17.00, dar verificaţi şi pe site-ul lor.

Mai multe imagini găesti pe pagina de facebook -hoinariromani .

Text şi imagini -Georgeta, ianuarie 2019.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.