Redescoperă Moreni

         Cu o veche tradiție în extracția petrolieră dar și cu o moștenire istorică mult mai veche, orașul Moreni conservă și perpetuă tradițiile și resursele existente.

Istoria Moreniului de astăzi începe din vechi timpuri și este bazatăpe o legendă dar și pe date istorice concrete. Și cum fiecare legendă are un fir de adevăr, consider că merită pomenită și în acest caz.
        Legenda spune că în vremuri îndepărtate când moșia era sub stăpânire boierească, trăia o femeie destoinică și curajoasă. Numele acesteia era Moreanca, soția unui oarecare Moreanu. Femeia curajoasă își stăpânea cu mare greutate pământurile deorece începea un exod pe vale a locuitorilor veniți din “Țara Ungurească”. Moreanca îi alunga cu parul de pe moșie. Pentru curajul ei de a apăra moșia boierului, care nu locuia în apropiere, aceasta a fost răsplătită cu moșia, punându-i numele de Moreni.

        Versiunea bazată pe documente istorice arată că prima atestare documentară a Moreniului este din timpul lui Petru Cercel. Voievodul, care pe 18 iunie 1584, întărește “Jupânesei Caplea și nepoților ei, Badea și Calotă postelnici, satele Drăgănești și Moarile în urma unor judecăți”.
Localitatea apare menționată documentar ca sat prima oară, cu numele Moarile (datorită numeroaselor mori de pe valea Cricovului Dulce) sau Moara Rateșului, Moara Nouă, Moara Sasului.

        Ce bine ar fi fost pentru turismul din zonă dar și pentru patrimonial nostru dacă s-ar mai fi păstrat măcar o parte din morile din acele vremuri.
Iar din 1661 apare în documente cu numele de Moreni, mai târziu, în 1947 se unește cu alt sat, Stavropoleos și în 1950 este declarant oraș.

       Un aspect istoric și economic este legat de Moreni –Extracția țițeiului și “Focul etern”.
Prin 1929, pe câmpul petrolifer de la Moreni a avut loc și cel mai mare incendiu, din industria petrolieră, până cel din anii ‘90 din Kuwait, care a durat aproape 3 ani.
Moreniul era cunoscut pentru zăcămintele sale de țiței încă din 1691, așa cum o arată documentele de la acea vreme, documente ce atestă că și atunci se făcea extracție în această zonă. Însă primele exploatări mai serioase au început prin 1880, când apar primele rafinării. Moreniul fiind unul din primele locuri din lume de acest fel, desigur și primul din România. Până la începutul primului război mondial la Moreni activau 16 companii petroliere străine și românești.
Înainte de 1929 la Moreni se extrăgea jumătate din producția de petrol a României. Pe scurt, incendiul a pornit când se încerca instalarea unei noi sonde, victime au fost doar în timp ce se încerca stingrea lui, conform presei din acea vreme. Se spun că în zonă atunci au apărut câteva anomalii. Pomii au rămas verzi din cauza căldurii emanate de incendiul din zona de extracție, iar păsările călătoare nu au mai migrat. Nu se știe dacă incendiul s-a stins datorită intervenției oamenilor sau din cauze naturale. Pierderea de țiței, timp de 3 ani cât a fost focul cel mare se estimează a fi la 7 vagoane pe zi.

         Moreniul are poate ca principal atracție turistică ruinele istorice de la cazemata Nemților și ruinele unor tuneluri ce făceau legătura cu Ploieștiul.
Este destul de ușor să ajungi la Moreni sau să traversezi zona spre principalele obiective turistice din aropiere.

         Este la doar 22 de km de fosta capitală a Țării Românești –Târgoviște, care are o mulțime de obiective turistice, Iar din Moreni până la Câmpina sunt 30 de km unde cu porțile deschise te așteaptă un minunat și interesant castel. Dar și în Moreni sunt două biserici vechi ce datează din 1868 și 1891, ambele cu istorie și povești interesante.
Am mai spus că orașul încearcă să păstreze și să ducă mai departe tradițiile locului. Astfel au înființat Muzeul de artă și tradiții al scolii nr. 1 Moreni. 

         Tradiția este dusă mai departe, la Moreni, de unul din ultimii cioplitori în lemn, Vasile Moldoveanu. Acesta face icoane de vatră, cea mai veche icoană românească de dinainte de picture pe sticlă. Este un element creștin creat de țăran caunscut spiritual pe care îl așează pe hornul vetrei pentru a împiedica duhul rău. Țăranul a ales un lemn de stejar, nu întâmplător această esență de lemn, a scrijelit o cruce, unserafim, un arhanghel sau un sfânt protector.Vasile Moldoveanu , professor, încearcă să transmită mai departe această tradiție moștenită din străbuni.

        Iar dealul Sângeriș este spațiul ideal pentru pasionații de motoare pe două roti, acolo având loc și diferite concursuri naționlale printer care și Campionatul Național de Motocross -Moreni.

        Sper că ți-am stârnit puțin intersul despre acest orășel și în drumul tău prin împrejurimile Târgoviștei te vei abate pentru câteva clipe și la Moreni.

Text –Georgeta (ianuarie 2019)
Imagini – Redescoperă Moreni.ro

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.