Ruta cultural-turistică “Ștefan cel Mare și Sfânt”

Ce poate fi mai frumos decât o toamnă plină de culoare, călătorii și…vin?!

În luna octombrie am pornit pe ruta Ștefan cel Mare și Sfânt, prin Republica Moldova și Transnistria.

Scopul călătoriei cultural -turistice a fost (re) descoperirea obiectivelor turistice, tradițiilor și obiceiurilor din Moldova.

M-am bucurat enorm să revăd locuri dragi din Republica Moldova, dar bucuria mai mare a fost să descopăr și alte destinații culturale.

Hai cu mine să descoperi și tu poveștile locurilor văzute de mine în ultima vizită în Moldova de peste Prut!

Primul Obiectiv explorat a fost Conacul Manuc Bei din Hîncești

Negustorul și diplomatul Manuc-Emmanuel Mîrzoian, armean de naționalitate, născut la Rusciuc -Bulgaria, în 1769, care s-a mutat din orașul românesc Sibiu la Chișinău și a cumpărat moșia Hâncești. La vârsta de 25 de ani deținea monopolul în comerțul cu sare și tutun în România, devenind apoi un mare furnizor pentru armata turcă, dar și cea rusă. Cunoștea 12 limbi străine și era, la vremea respectivă, cel mai bogat om din Balcani.

A mai fost Om de încredere al turcilor, agent al imperiului rus, Manuc Bei a luat parte şi a găzduit în hanul său negocierile de la terminarea războiului ruso-turc în 1812. Negocieri care pentru noi s-au soldat cu pierderea Basarabiei. Pentru aceasta ţarul Alexandru I l-a decorat cu medalia Cavaler al Ordinului Sfântul Vladimir.

După 1815 s-a retras cu familia în Hîncești, iar în 1817, la vârsta de 48 de ani, moare subit, lăsând în urmă un palat a cărui poveste rămâne de descoperit.

Conacul

Conacul a fost construit de către fiul și nepotul lui, dar îi poartă numele. Cei doi au înălțat un castel în stil franțuzesc, cu o grădină de iarnă, turnuri de pază și un parc imens.

Conacul Manuc Bei
Casa Iamandi
Interior -conacul Manuc Bei

Complexul istorico-cultural de la Hănceşti era format din: palatul lui Manuc, Casa vechilului (administrator), Clădirea contesei Dolgoruskaia numită şi casa Iamandi, (proprietarul de la care Manuc a cumpărat moşia), Castelul de vânătoare, Turnul de veghe, biserică, grajduri, locuinţele servitorilor, bucătăria de vară. Toate clădirile erau unite cu palatul prin tuneluri sub pământ pentru ca oriunde ar fi fost surprinşi, membrii familiei să poată fugi. Printr-un tunel lung de 70 de metri, din castel până la casa Iamandi, m-am aventurat și eu.

Tunel din conac spre casa Iamandi

Mai exista un iaz şi două havuzuri mari în curtea palatului. Moşia era înconjurată de ziduri fortificate. Din păcate acestea ca şi construcţiile mici inclusiv biserica s-au degradat in timp, sub bombardamente şi la cutremure.

Dar toată povestea domeniului o voi spune într-un alt articol însoțit de mai multe imagini.

După o porție de cultură și isorie am poposit la vinărie pentru o porție de cultură culinară și o degustare de vinuri alese.

Vinăria Ascony

Pe mine m-am impresionat locul, bucatele dar și vinul.

Să încep cu vinul. Din poveștile ghidului am reținut că la baza vinurilor Asconi stau soiurile de struguri precum Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc și Muscat. De asemenea, mai aveau plantate soiuri celebre cum ar fi Riesling, Malbec, Pinot Noir și multe altele.

Din 2019 s-au deschis și 12 căsuțe rustice cu 20 de camere. Căsuțele au arhitectură tradițională moldovenească și acoperiș din stuf, confecționat manual. Însă la interior dispun de toate facilitățle moderne.

Casutele pentru cazare

Vinăria dispune și de două restaurante.

  ASCONI- oferă o gamă largă de bucate tradiționale moldovenești, gătite din ingrediente proaspete și cu multă grijă. Bucatele și vinul se servesc într-o atmosferă rustică pentru excelentă pentru a te relaxa și depăna amintiri.
Restaurantul SOL NEGRU prezintă o fuziune dintre bucatele balcanice și cele tradiționale moldovenești acompaniate de vinurile Asconi, sub acoperiș de stuf, confecționat de meșterii locali. Legumele proaspete, brânzeturile naturale, pâinea coaptă pe vatră – toate creează o experiență culinară de neuitat.

Asconi
Asconi

Transnistria-Tighina și Tiraspol

Și cum călătorului îi șade bine cu drumul am pornit mai departe. Pentru mine a fost o premieră călătoria în Transnistria.

Primul obiectiv a fost Cetatea Tighina cetate menționată de Alexandru cel Bun și a fost cea mai puternică dintre cetățile Moldovei.

Istoria ei pe scurt

La origine cetatea are un punct fortificat al romanilor. Apoi a fost reconstruită de genovezi și ridicată la rang mare de cetate de apărare în sec. XVI de către Ștefan cel Mare. Ca și cetatea Sorocii, această fortăreață a fost zidită în piatră pe timpul lui Petru Rareș. Conform unui plan patrulater cu turnuri rotunde și dreptunghiulare. Fiind cucerită în 1538 de către sultanul turc Soliman Magnificul. Este reconstruită după proiectul arhitectului Sinan, devenind reședință turcească, numită Bender (din turcă – ”port”).

Arhitectura cetății

În 1705 – 1707 suprafața cetății este lărgită și modernizată sub supravegherea turcilor de către domnitorul Moldovei Antioh Cantemir. Cetatea Tighina se constituie într-un ansamblu arhitectonic cu plan în formă de patrulater neregulat. Înconjurat de ziduri late, cu grosimea de 2,3 – 3 m, din piatră de calcar și cărămidă, avînd 10 bastioane pentru artilerie la colțuri, 11 turnuri și 6 porți, fiind înconjurată de un șanț de piatră.

După ultima luptă din cadrul războaielor ruso-turcești, în 1806 cetatea a intrat în posesia autorităților militare imperiale rusești. Acestea devenind stăpîne ”legitime” aici în 1812, după ocuparea Basarabiei. Din 1944 în cetate se instaurează unitățile militare sovietice, devenite din 1991 de ocupație, ale Federației Ruse. Au rămas aici pînă în prezent. În apropierea cetății, în comuna Varnița se mai păstrează urmele lagărului regelui suedez Carol al XII-lea, refigiat în aceste locuri, după bătălia de la Poltava, unde s-a inaugurat un muzeu memorial.

La Tighina, pentru o perioadă de patru ani a fost capitala Suediei.

CetateaTighina

După vizita la Cetatea Tighina, care este restaurată și amenajată exemplar, ne-am continuat aventura prin

Tiraspol.

Orașul păstrează aerul sovietic, comunist…rusesc și cum mai vreți voi. Însă e o lume și o atmosferă, acolo, care îți stîrnește numai curiozitate.

Ruble transnistriene
Arcul de triumf din Tiraspol

După porția de cultură istorică am servit o altă porție de cultură viticolă și gastronomică condimentată cu muzică tradițională la…

Mileștii Mici

Cu recorduri mondiale și cu peste 200 de km de galerii subterane complexul Mileștii Mici deține în pivnița sa cea mai mare colecție de vinuri din lume cu peste 2 milioane de sticle.

Milestii Mici
Milestii Mici

Și uite așa am ținut-o din cramă în pivniță până ce am ajuns la …

Pivnițele Brănști

O vinărie, relativ nouă dar amplasată pe o mină de calcar veche de peste 400 de ani. E altfel de ce văzusem până acum. Tot cu tuneluri săpate în calcar cu vinuri depozitate la adâncime. Surprinzător și amuzant a fost că la aici se inbuteliază și apă. Și dacă dorești să intri în atmosfera epocii de piatră o poți face la resturantul -Epoca de piatră.

Orheiul Vechi

Poate cel mai inclus obiectiv din programele turistice ale agentiilor turistice este Orheiul Vechi. De câteva ori am fost acolo și așa mai merge de fiecare dată cănd pașii mă vor purta în Republca Moldova. 99% din farmecul locului este deat de doamna Nina- ghidul muzeului de la Orheiul Vechi.

Poate ar trebui să spun mai multe despre locuri dar locurile fără oameni…fără oameni de caltate sunt ca bucatele fără sare. Așa ar fi și Orheiul Vechi fără ghidul doamna Nina.

În complexul de la Orheiul Vechi se vizitează:

Muzeul de arheologie și antropologie,

Shitul (așezările rupestre),i

Muzeul “Casa Țărănescă sec. XIX”.

Casa sec. XIX
Crucea dorintelor de la Orheiul Vechi

Am mai spus că este imposibil să te afli în țara vinului și a ospitalității moldovenești și să nu te oprești a încă o cramă. Că doar și lui Stefan Vodă îi plăcea vinul de calitate.

Chateau Vartely

Vin cu dragoste…așa începe descrierea locului. Cu dragoste își fac meseria și angajații de acolo. Am avut parte de un ghidaj exemplar, de o prezentare a cramei și a prcesului de producție cum rar se întămplă. Cu profesionalism au fost prezentate și vinurile. Bucatele…când spui moldovenești este suficient.

Ah la fiecare masă am avut și plăcinte moldovenești (cu brănză, varză, cartofi)…bune, bune…

În călătoria asta a fost combinația perfectă – un obiectiv cultural, unul culinar…

Chateau Vartely
Pivnita cu vinuri – o prezentare spectaculoasa
…la placinte…

Soroca

La apusul soarelui am oprit pe malul Nistrului, la Cetatea Soroca. Am aruncat o privire peste Nistru și la vecinii din Ucraina…

Cetatea de la Soroca a fost înălțată de Ștefan cel Mare în ultimul sfert al secolului al XV-lea. O spune tradiția locală, care-i explică numele prin faptul că domnul a pus soroc (termen de clădire). Cetatea Soroca a fost înălțată împotriva cetelor tătare de pradă. Care prin vadurile Nistrului, își croiau drum în Moldova. Soroca n-a fost o cetate mare, cu două rînduri de ziduri, ca Suceava, Cetatea Albă sau Hotinul, ci o fortăreață mică, un castel pentru adăpostul unei străji de pază împotriva tătarilor.

Arhitectura:

Cetatea Soroca este un monument istoric unic în arhitectura construcţiilor defensive ale Moldovei medievale. Cetatea de piatră pe care o vedem azi a fost ridicată de un grup de zidari din Transilvania, conduşi de meşterul Iacob. Acesta a şi lăsat o inscripţie în interiorul cetăţii: „a construit acest castel Iacob”. Înainte de cetatea de piatră a existat aici o cetate de lemn şi pămînt, despre care se crede că, deşi a fost menţionată abia în 1499, ar fi fost construită mai înainte. Vestigii ale acestei fortificaţii de lemn au fost găsite în decursul săpăturilor arheologice din interiorul cetăţii.

Cetatea este restaurată, însă de la 1 septembrie 2021 este închisă (pentru o perioadă nedeterminată) pentru efectuarea unor săpături arheologice.

Cetatea Soroca
Cetatea Soroca

Dealul țiganului

În Soroca te poți aventura și pe dealul țiganului să admiri și să te miri de palatele țiganilor de acolo. Pe aproximativ un km ai ocazia să vezi copii fidele, la scară mai mică, a unor clădiri renumite din Europa și din lume.

Chișinău

Călătoria mea a continuat prin redesoperirea orașului Chișinău.

Cum am mai spus cand ai ghidul potrivit, documentat, carismatic …profesionist e mai mare dragul sa-i asculți poveștile. Fiecare monument, fiecare clădire și statuie are secretul ei, care e cunoscut în mare parte de ghidul local.

Două ore de povești pietonale prin Chișinău…nu au fost suficiente…ar mai fi fost nevoie de timp pentru a explora acest oraș care poate la prima vedere poate părea monoton și fără farmec. Și uite așa încă un motiv de a mai face o vizită și încă una la Chișinău…

Chisinau -Arcul de Triumf
Mihai Eminescu
Imagine din Catedrala din Chisinau, unde se afla trei portrete ale lui Stefan cel Mare.
Stefan cel Mare si Sfant in catedrala din Chisinau

Revin cu un articol dedicat doar Chișinăului.

Despre proiectul – Ruta „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt”

Aceasta cuprinde obiective turistice tematice pe teritoriul Republicii Moldova și al României, cu psibilitatea extinderii și în Ucraina. Mai multe posibilități de promovare și internaționalizare au fost discutate în cadrul unui forum dedicat, desfășurat în decembrie 2020. Evenimentul organizat de Agenția de Investiții a avut loc în format hibrid, întrunind reprezentanți din Republica Moldova, România și Ucraina.

Prima rută transfrontalieră din regiune, „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt”, a fost creată în 2019.

Aceasta cuprinde 29 de obiective turistice de pe ambele maluri ale Prutului, legate istoric de numele voievodului. Proiectul a fost dezvoltat în contextul în care Agenția de Investiții este un important partener de dezvoltare a sectorului turistic, creând platforme de promovare și susținere.

Statuia lui Stefan cel Mare și Sfănt din Chișinău

Traseul promovează următoarele obiective turistice:

-cetăți:

(Suceava, Soroca, Neamț, Tighina).

-domenii de cultivare a viței-de-vie și de producere a vinului, podgorii și beciuri domnești (Cotnari, Mileștii Mici, Cricova, Purcari, Et Cetera, Panciu-Odobești etc.),

– mânăstiri ctitorite de voievod:

(Putna, Pătrăuți, Voroneț, Volovăț, Reuseni, Sfântul Ilie, Dobrovăț, Sfântul Nicolae Domnesc, Hârlău, Sfântul Nicolae Popăuți, Cuvioasa Parascheva, Biserica Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Biserica Adormirea Maicii Domnului din Borzești-Bacău, Căpriana).

– muzee:

(Muzeul viei și vinului din Hârlău și Muzeul lui Ștefan cel Mare din Vaslui, Muzeul de Istorie și Etnografie din Mereni), Palatul Culturii din Iași, Curțile Domnești din Tg. Neamț și din Vaslui. Complexul rupestru de la Țîpova, Orhei, Saharna și Monumentul lui Ștefan cel Mare din Chișinău. Precum și Podul Înalt pentru sărbătorirea victoriei obținute în lupta cu Imperiul Otoman.

Info:

-pentru a călători în Transnistria ai nevoie de pașaport.

-pe teritoriul Transnistriei nu poți utiliza cardurile bancare de niciun fel,

-poți cumpăra ruble transnistriene de la casele de schimb valutar cu euro, dolari, lei moldovnești, ruble rusești și uneori cu lei românești.

Cazarea a fost la Hotel Jolly Alon -Chișinău

Am onorat invitația primită din partea Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

Text și imagini: -Georgeta

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.