MĂNĂSTIREA VORONEȚ

          Mănăstirea Voroneț, sau la  “Capela Sixtina a Est-ului”.

Remarcabilă prin pictura exterioară în care predomină ALBASTRUL DE  VORONEȚ (unic în Europa), întreg ansambul mănăstirii întregește comorile  din Bucovina.

      La Voroneț am ajuns în aceași zi în care am vizitat și Mănăstirea Humorului.

          Fascinați de exteriorul bisericii , abia am reușit să-l surprindem în câteva imagini.  Curioși am intrat să admirăm și pictura interioară și nu numai. Doar că nici nu am intrat în pronaos că se aude o voce, nu una calmă  sau divină.  O “maică” cu o voce agresivă  țipă atât la noi cât și la ceilalți vizitatori, majoritatea turiși străini ce nu au înșeles din prima ce li se indică.

” Ce faceți domnilor? sunteți la piață? Ieșiți imediat afară!” Am fost dați afară pentru că eram în pantaloni  trei sferturi și că femeile nu aveau fuste până în pământ.  Noi am înțeles de ce am fost fugăriți, însă turiștii străini erau tare nedumeriți și s-au luat la discuții.

        Când scriu aceste rânduri mi se pare amuzant, atunci ne-am indignat.  Uimitor a fost faptul că la doi pași de ușa bisericii o altă maică  ronțăia la semințe ca pe stadion.  Dezamăgitor, urâtă imagine își fac dacă abordează astfel vizitatorii.

         Chiar nu știam că trebuie ținută obligatorie, nici la poartă nu era niciun afiș cu informare asupra acestui aspect. 90%  dintre turiști erau îmbrăcați în haine de “mers la piață”.

          Oare  Mănăstirea Voroneț nu mai este  mănăstirea  românilor, drumeților și turiștilor??! Întrebare fără răspuns.

Împărtășim  și cu voi imaginile surprinse.

         Am plecat puțin dezamăgiți lăsând în  urmă  Albastrul de  Voroneț  demult  pur acum  un pic mai mult scorojit.

         Îndemnul nostru este să vizitați Mănăstirea Voroneț, este a noastră a tuturor și sigur atît noi cît și alți vizitatori cu alte ocazii vom avea parte  de o altfel de primire.

Info:

          Cu voia Bunului Dumnezeu, cu rugăciunile Sf. Cuvios Daniil Sihastrul și prin osârdia Biencredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt s-a înălțat, din 26 mai până în 14 septembrie 1488, Mănăstirea Voroneț cu hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe.

           În 1547 i s-a adăugat pridvorul și i s-a făcut pictura exterioară sub privegherea Mitropolitului Grigorie Roșca, ce se odihnește în pridvor. Încă de la început Mănăstirea a fost binecuvântată cu călugări cu aleasă viață duhovnicească, în vremea Sf. Cuvios Daniil Sihastrul  fiind o adevărată larvă  a isihasmului românesc. Viața monahală s-a întrerupt în anul 1785 după anexarea Bucovinei la Imperiul Habsburgic și s-a reluat în anul 1991, de data aceasta cu obște de călugărițe sub stareția Stavroforei Irina Pântescu. Tânăra obște se străduiește să îmbine armonios rugăciunea cu munca în gospodărie, în câmp, în atelierul de pictură și în îndrumarea vizitatorilor:
          Mănăstirea Voroneț este socotită “Capela Sixtină a Orientului” pentru marea frescă de pe fațada de vest, numită “Judecata de apoi”. De asemenea “albastrul de Voroneț” este considerat de specialiști ca unic în lume și cunoscut ca roșul lui Rubens sau verdele lui Veronese. Pe fondul albastru este prezentat “Arborele lui Iesei” sau Genealogia Mântuitorului nostru Iisus Hristos  iar pe coloane sunt pictați filozofii greco-latini. Sunt căutați cu privirea Aristotel și Platon iar pe absida laterală reține atenția “chipul ascetic al Sf. Onufirie”.

          În stânga ușii de la intrare este zugrăvit chipul aureolat al Sf. Cuvios Daniil Sihastrul. Deasupra ușii străjuiește Icoana “Deisis”. Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Judecătorul Atotdrept, privește cercetător pe toți cei care trec pragul Bisericii; în dreapta și în stânga Sa, Maica Domnului și Sf. Ioan Botezătorul mijlocesc milostivirea pentru noi, oamenii. Pe contrafort este pictat Sf. Mare Mucenic Gheorghe, patronul Mănăstirii, iar pe primele rânduri este un  ansamblu de pictură, sus, “Acatistul Sf. Nicolae” și mai jos, “Acatistul Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”.

          În pridvor pictura reprezintă calendarul creștin-ortodox, iar pe multe Icoane se vad nume și zgârieturi, semne ale celor 206 ani de pustiire. Deasupra ușii de la intrare, în pronaos, se află o minunată Icoană – “Dulcea îmbrățișare” și mai sus inscripția în piatră ce precizează numele ctitorului și timpul înălțării Mănăstirii.

În pronaos se află, străjuit de o candelă aprinsă, mormântul Sf. Cuvios Daniil Sihastrul, ce a fost primul stareț al Mănăstirii.

          Tabloul votiv, al întemeietorului, se află în naos. Măria Sa, Ștefan cel Mare și Sfânt, pictat în anul 1496 împreună cu Doamna Maria-Voichița și Bogdan moștenitorul, închină, prin mijlocirea Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Mănăstirea aceasta Mântuitorului nostru Iisus Hristos pentru  a-i mulțumi că l-a ajutat în lupta împotriva cotropitorilor turci.

          Privind tabloul votiv și ascultând clopotele dăruite de voievod Mănăstirii încă de la întemeiere, clopote ce trase de viețuitoarele noastre tinere cheamă de peste veacuri numele ctitorului: “Ștefan-Vodă, Ștefan-Vodă” ca într-o veșnică pomenire, ne simțim legați prin fire nevăzute de înaintașii noștri.

             Valoroasă artistic este catapeteasma din lemn de tișă, aurit, ușile împărătești  fiind o adevărată capodoperă de sculptură în lemn. De mare preț este tronul Mitropolitului Grigorie Roșca și nădăjduim că va reveni acasă tronul original al Măriei-Sale, cel din Biserică fiind o copie.

           Pictura din naos și din Sf. Altar, obosită de fumul lumânărilor sutelor de ani, așteaptă restaurarea. După primele probe de curățire făcute de specialiști se zăresc culorile originale bine conservate. Această lucrare minuțioasă și costisitoare se va face din donațiile statului nostru român și din micile donații ale turiștilor și închinătorilor români și străini care iubesc Voronețul.

          Expresia artistică a dreptei noastre credințe, a rafinamentului și gustului pentru frumos a neamului nostru, Sf. Mănăstire Voroneț  îndeamnă la reculegere și încântă inima și mintea privitorului ce ajunge la noi din toate colțurile lumii.

          Iară, Ștefan-Vodă, mergând de la cetatea Neamțului în sus spre Moldova, a  mers  pe la Voroneț, unde trăia un părinte sihastru, pre nume Daniil, și stătând Ștefan-Vodă în ușa sihastrului să-i descuie, a răspunsu sihastrul să aștepte Ștefan-Vodă afară până ce și-a istovit ruga. Și după ce și-a istovit sihastrul ruga, l-a chemat în chilie  și- a  întrebat Ștefan-Vodă pre sihastru ce va mai face, că nu poate să  se mai bată cu turcii: închina-va țara la turci, au ba? Iar sihastrul a zis sa nu o închine, că războiul este a lui, numai, după ce va izbândi, să facă mănăstire acolo, în numele Sfântului Gheorghe, să fie hramul bisericii.

                                                          Sursa: Creștin ortodox.ro.

Cum ajungi la Mănăstirea  Voroneț:

–  din București-Buzău -Focșani- Bacău- Roman -Fălticeni- Gura Humorului  -sat. Voroneț.

-coordonate GPS  N 47°31′0274″ E 25°51 5083″

– există taxă de vizitare, 

– imagini de la Mănăstirea  Voroneț  din7 iulie 2011.

Share Button

9 Comments

 1. Pingback: Bijuteriile Bucovinei din Patrimoniul Mondial UNESCO - HoinariRomani

 2. Sahleanu Diana

  Buna , eu sunt din Gura Humorului , si pot sa spun ca turismul religios in zona Gura Humorului , s-a schimbat radical . In primul rand nu mai esti “gonit” de la Manastire daca nu esti imbracat corespunzator , ba din contra iti este oferit o fusta destul de lunga pe diferite marimi , care sa o pui pe tine in cazul in care vestimentatia nu corespunde normelor etice.
  In al doilea rand , taxa foto-video este de 10 lei la toate manastirile , iar persoanele care au facut fotografii fara a plati taxa si sunt prinse sunt rugate sa stearga fotografiile facute in fata unul martor , iar daca acesta refuzul , incalcarea regulamentului se pedepseste cu o amenda( sincer sa va spun nu stiu , parca era pana in 500 de lei ) . Si nu in ultimul rand , dar dumneavoastra daca mergeti la biserica , ma gandesc ca din moment ce aveti un asemenea blog , aveti putin intelect incat sa stiti care sunt normele vestimentatiei in cadrul unei institutii religioase. Nu aveti vreun motiv pentru care sa va luati de calugarite , care isi fac doar treaba . Sincera sa fiu stiati ca mergeti acolo , asa ca probabil stiati ca nu e bine sa va imbracati “ca la piata” Ganditi-va ca din acei 90% imbracati necorespunzator , poate cei mai multi nu aveau in plan de acasa . Va rog frumos sa va revizuiti vocabularul despre aceasta minunata si nemaintalnita Manastire. O seara frumoasa

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Bună!
   Când am ajuns (atunci) la Mănăstirea Voroneț nu aveam în plan acest lucru, eram în concediu, trecând prin apropiere ne-am abătut pe la Voroneț.
   Doar am relatat cum au decurs lucrurile atunci, nu judecăm pe nimeni. Și dacă se observă la finalul articolului am îndemnat cititorii să meargă să viziteze mănăstirea.

   Reply
 3. hoinariromani

  Alina, asta este situatia la noi. Asa stiu unii sa promoveze turismul. Asa stiU sa aduca alti turisti , hulindu-i pe altii… 🙁 Foarte trist. 🙁
  Peste tot la noi se cere taxa foto-video, unele taxe mi se par exorbitante.

  Reply
 4. Alina

  continuam sa ne facem de ras in fata tuturor strainilor. acum cateva zile am vizitat manastirea Voronet, iar la intrare, asteptand sa cumparam bilete, asistam la o rusine nemaivazuta, un grup de turisti straini cumparasera bilete, iar unul dintre ei se apuca sa fotografieze, sa filmeze. acum, mai nou, la poarta manastiri au un paznic, ce controleaza pe toata lumea dc a platit bilet sau daca a platit taxa suplimentara pt foto-video. va imaginati, probabil, ca paznicul a sarit ca ars pe bietul strain sa ceara explicatii: de ce filmeaza daca nu a platit taxa foto-video. si uite asa, inca odata, ne facem de ras in fata strainilor. in afara nu am vazut niciunde sa te ia cineva la intrebari ca nu ai platit, in cel mai rau caz iti spune la iesire.
  oricum, mi se pare jecmanire si biletul de intrare si tot felul de taxe video pe care trebuie sa le platesti, mai ales ca maicile, calugarii, in afara de toate sponsorizarile, donatiile, pamanturile manastiresti, buget de ministerul culturii si cultelor, au SALARIU.
  nu se poate sa-mi ingradesti dreptul la credinta, multi oameni merg la manastire sa se roagenu sa viziteze. si daca faci un tur al Moldovei cu toate manastirile ar trebui sa lasi milioane bune doar pe taxe de intrare, lumanari si acatiste, mi se pare prea mult. si cand te gandesti ca masinile maicilor sunt ultimul racnet…

  Reply
  1. Sahleanu Diana

   Si ce daca au salariu , maicutele ? Ele nu muncesc ? Ce credeti ca toate donatiile si banii din carti merg in buzunare ??
   Ele trebuie sa mentina fluxul de turisti , pe langa miile de suveniruri care se vand lunar , au de intretinut biserica , icoanele , sa nu mai vorbim de electricitate , gaz . Gradina trebuie deasemenea intretinuta , pentru ca nici ea nu se intretine pe ochi frumosi . Ganditi-va inainte sa comentati aiurea …

   Reply
 5. aloeveragel

  ine sfatuit la vreme de restriste de catre Daniil Sihastru, din Voronet, Stefan cel Mare si Sfânt hotaraste, drept multumire, înaltarea unei manastiri care sa fie loc sfânt de rugaciune. Constructia s-a savârsit în trei luni si trei saptamâni ale anului 1488. De la început a fost binecuvântata de calugari cu aleasa viata duhovniceasca, în vremea Sf. Cuvios Daniil Sihastru.
  Viata monahala s-a întrerupt în anul 1785 dupa anexarea Bucovinei la imperiul Habsburgic si s-a reluat la 1 aprilie 1991, de data aceasta cu obste de calugarite sub staretia Stavroforiei Irina Pantescu. Tânara obste se straduieste sa îmbine armonios rugaciunea cu munca în gospodarie, în câmp, în atelierul de pictura si îndrumarea vizitatorilor.

  Reply
 6. hoinariromani

  Probabil sa fi existat si acolo ceva asemanator, insa nu am vazut pe nimeni sa aiba vre-o pelerina sau alta chestie pentru acoperirea picioarelor.
  Data viitoare ne vom pune fuste pana in pamant si incaltari care sa acopere degetele de la picioare.
  Uite asa vine si un turist strain care habar nu are de regulile interioare, este gonit la fel….cu ce impresie pleaca? Se mai intoarce acolo ?

  Reply
 7. Ommi

  In periplul pe care l-am facut pe la manastirile din nordul Moldovei am intampinat o situatie asemanatoare la Manastirea Sucevita. Dar acolo, de la intrare, dupa ce am cumparat bilete, ni s-a data o pelerina care ajungea pana la genunchi. Eu eram imbracata cu o bluza cu bretelute si fusta pantalon, ceva mai scurtuta. Ni s-a vorbit frumos,ni s-a explicat ca asa este regulamentul, am inteles, nu eram singurii carora ni s-a dat o pelerina. In mod normal, ar fi trebuit sa existe asa ceva si la Manastirea Voronet. Nu stii cand pleci de acasa peste ce reguli dai. Poate aveti mai mult noroc data viitoare.

  Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.