TÂRGU JIU – ORAŞUL LUI BRÂNCUŞI

          Hoinărind prin ţara noastră minunată am ajuns în orașul lui Brâncuși, așa cum ne place nouă să-i spunem, nu e altul decât TÂRGU JIU.

 

          Prima oprire a fost la Coloana  Infinită  -o  minune a lumii,  fără egal, este una din trilogiile  Ansamblului Monumental din Tg. Jiu.

         A fost inaugurată pe  27 octombrie 1938, are o înălțime de 29,35 metri și este compusă din 15 moduli octaedrici suprapuși,  având la extremitatea  inferioară și superioară câte o jumătate de modul.

          Sculptura este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului României. Denumirea originală era „Coloana recunoștinței fără sfârșit” și a fost dedicată soldaților români din Primul Război Mondial căzuți în 1916 în luptele de pe malul Jiului.

          Ar fi fost imposibil să ajungem în Târgu Jiu şi să nu ne sărutăm sub  Poarta Sărutului.… Am observat că este un obicei la turiștii care ajung sub ea, să se sărute.

          Este sculptată din piatră poroasă, piatră extrasă din carierele din împrejurimi. Pe fețele fiecărei coloane se regăsește simbolul sărutului, două jumătăți ale unui cerc, simbol  caracteristic operei lui Brâncuși.  Poarta sărutului este asemănătoare unui Arc de Triumf, aceasta simbolizând triumful vieții asupra morții.

           După ce am admirat poarta, după ce ne-am sărutat și am făcut poze altor îndrăgostiți de artă și frumos am pornit în tăcere spre Masa Tăcerii.

           Masa Tacerii este lucrată  în calcar şi iniţial, cele 12 scaune   erau mult mai apropiate de masă.  Reprezintă masa dinaintea confruntării cu bătălia la care urmează să  participe combatanţii. Timpul este dispus în clepsidre=scaune care-l măsoară. Totul decurge în tăcere.

      Aleea Scunelor este în apropierea Porții Sărutului, această operă, cele 30 de scaune,  reprezintă cele 30 de zile ale unei luni calendaristice.

          
          Masa  Tăcerii,  Aleea Scaunelor  şi Poarta Sărutului sunt în Parcul Central.  Coloana Infinită este în alt parc la aproximativ 2 km de Parcul Central.
           După plimbarea reușită ne-am răcorit la o mică terasa în parc  “La Buturugă”, am băut ghiață cu suc. Era foarte cald și cum goleam din pahar băutura cum completam cu gheață, probabil am fost cei mai ciudați turiști și cei mai mari consumatori de gheață, după privirea și zâmbetul (aproape că bufnea în râs când mai ceream gheață) barmanului.
            După degustarea gheții ne-am îndreptat pașii către  Muzeul  de Artă, din apropierea parcului, astfel încheindu-se câteva ore plăcute și interesante în orașul lui Brâncuși.
Imagini din iulie 2011
Share Button

6 Comments

 1. florentin

  frumoase cadre ai surprins…si, totusi cred ca ele pot fi mai bine promovate in folosul turismului…e o parere!

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Mulțumim!! Aceste poze au fost făcute cu telefonul prin 2011. Prin fiecare articol/ locație promovăm turismul românesc, sau încercăm.

   Reply
 2. hoinariromani

  Am fost si la Polovragi, la Tismana…Baia de Arama …Bine ca mi-ai amintit o sa caut pozele sa fac cate un articol. Superbe locuri!

  Reply
 3. Giorgica

  Frumos oras, curat. Daca ati ajuns la Targu Jiu, dati neaparat o fuga la Tismana, Lainici, Valea Sohodolului sau Baia de Arama. Ca sa nu mai zic de Ranca si Polovragi:)

  Merita!

  Reply
 4. kuky

  🙂
  Avem cu ce ne mandri.

  Reply
 5. Maya

  Foarte frumoase monumentele lui Brancusi, am avut si eu o amica din Tg Jiu dar am pierdut intre timp legatura.

  Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.