CETATEA ŞOIMOŞ

Mândră cetate cocoțată ca mai toate…pe un vârf de deal –CETATEA ŞOIMOŞ

Am trecut pe lângă cetatea asta de foarte multe ori, dar parcă niciodată nu aveam  suficient timp să urcăm până la ea.  În sfârșit ne-am rezervat 2 ore pentru a vizita ruinele cetății, așa că ne-am pus bocancii în picioare și am pornit pe potecă spre ruine.

          Drumul spre cetate este uşor accidentat însă dacă eşti echipat cu cel puţin pantofi sport foarte buni poţi urca, deşi noi recomandăm bocancii. Sunt porţiuni de drum unde se poate aluneca pe rădăcinile de arbori ieşite din pământ.

Noi am urcat în 20 de minute, drumul era umed și cu noroi.

În timp ce urcam spre cetate ne-am întâlnit şi cu alţi turişti (erau din Germania).

În sfârşit sus!  Se văd superb împrejurimile, satul de la poalele dealului, Mureşul umbrit de vegetaţie, linia de cale ferată  ce șerpuiește printre sate…

          După câteva zeci de minute petrecute în jurul cetăţii admirând peisajul de la înălţime am decis să intram în ea, sau mai bine spus printre ea…   Aici surprize – surprize ne “aştepta” un mic morman de gunoaie, semn că cineva în weekend s-a relaxat în mijlocul cetăţii la un grătar. Însă, probabil, au obosit cât s-au delectat degustând din bucățile  fripte pe grătar şi nu au putut să strângă  resturile. Până să ajungem în interior ne mirăm de cum e aşa curat în jurul ei  şi pe drumul spre cetate, niciun pet, nicio pungă de plastic. Oricum era suficient ce au lăsat petrecăreţii de weekend acolo.

            Din păcate nu aveam niciun sac pentru gunoi la noi, am fi strâns mizeria de acolo. Pentru următoarea evadare ne-am pregătit şi cu astfel de echipament.

          Am depăşit momentul oribil şi am continuat să explorăm  ruinele cetăţii.

Imagini din curtea interioară a cetăţii. În imaginea de mai jos se pot observa rămăşiţele unui balcon.

          La coborâre drumul a fost mult mai uşor şi mai plăcut. Am întâlnit alţi doi turişti care urcau spre cetate. Turma de oi ce  ne-a oprit din drum, am dat prioritate mioarelor    🙂     Superbe!

 Info:

          CETATEA ŞOIMOŞ  se află în judeţul Arad, pe dealul Cioaca Tătarului pe partea dreaptă a  râului Mureş.

          Se presupune că cetatea a fost construită de banul Severinului, nobilul Paul, în secolului al XIII-lea, pentru a se apăra de invaziile tătarilor.
Timp de 200 de ani, Cetatea Şoimoş este donată, cumpărată sau cucerită  în mai multe rânduri ca, la mijlocul secolului al XV-lea să intre sub stăpânirea lui Iancu de Hunedoara care a şi ordonat refacerea ei.
Timp de alţi 100 de ani, cetatea a trecut prin mai multe mâini printre care ale lui Ioan Corvin, şi a fost martora la mai multe bătălii, răscoala lui  Gheorghe Doja, de la 1515.
Între 1552 şi până în 1688, cetatea Şoimoş a fost ocupată de turci.
În 1788 s-a dispus demolarea ei, iar pîna în secolul al XIX-lea, când  a fost protejată de legea monumentelor, cetatea s-a degradat sistematic.
Cetatea Şoimoş a beneficiat de ultimele reparaţii prin anii 1970.
Legenda construirii cetăţii spune că aceasta făcea parte dintr-un complex de fortificaţii: Şoimoş, Şiria şi Dezna, construite de către trei surori.

          Când s-au întâlnit, surorile au început să se laude, fiecare cu cetatea ei.

          Prima spuse: “Dacă mă ajută bunul Dumnezeu, cetatea mea va fi gata măine.”

          A doua nu se lăsă mai prejos: “Şi cetatea mea va fi gata tot măine”, spuse ea.

           Cea de-a treia exlamă sfidător: “Chiar dacă nu mă ajută bunul Dumnezeu, cetatea mea va fi gata mâine.”

După ce au fost finalizate construcţiile, acestea s-au prăbuşit, iar surorile s-au transformat în şerpi. Fiecare şarpe purta câte o coroană de aur pe cap şi o cheie de aur în gură. Se spune că, în fiecare an, cei trei şerpi apar aşteptând pe cineva vrednic care să le ia coroanele şi cheile şi sa le elibereze pentru a se putea transforma din nou în fecioare, iar cetaţile lor se vor clădi singure la loc.
O altă tradiţie este legată de numele cetăţii. Se spune că, în trecut, în cetate se creşteau şi se dresau şoimi, fapt ce a adus mare faimş cetăţii.

          Odată ajunşi la cetatea Şoimoş am descoperit şi alte obiective turistice în  apropiere:

-Mănăstirea “Sfânta Maria” din Radna,

-biserica “Buna Vestire” din Şoimoş,

-ansamblul bisericii “Adormirea Maicii Domnului”,

-bazarul trucesc “Sub dughene.

Ca traseu pentru drumeţii —Rezervaţia Naturală “Balta Şoimoş”.

Cum ajungi la Cetatea  Şoimoş:

Pe E68  între Deva şi Arad .

Loc. Lipova  la 34 km de la Arad.

Coordonate GPS. 46. 1 – N 21.7 E

*Imagini din mai 2012

Share Button

4 Comments

 1. hoinariromani

  Claudia MULTUMESC!
  Poti merge intr-un weekend la cetate impreuna cu familia, puteti face un picnic acolo este o priveliste superba, puteti face si plaja 🙂

  Reply
 2. Claudia

  In primul rand felicitari pentru articol, iar in al doilea rand iti multumesc deoarece am aflat despre acest loc care nu-i prea departe de mine si pot trage nadejde ca intr-o zi o sa organizez o excursie cu familia acolo. Toate cele bune!

  Reply
 3. Geta

  Foarte frumos Anda. Am mai fost in vizita pe blogul tau. Cetatea am descoperit-o si noi prin 2009 dar … cum am zis si in articol, ba nu era timp de urcat la ea ba…Oricum e fascinanta!

  Reply
 4. Anda

  E foarte faina aceasta cetate. Ma bucur ca ati descoperit-o si voi. Eu am fost mai demult, uitati aici: http://hai-la-bord.blogspot.com/2011/01/ziduri-singuratice-atat-mai-ramas-din.html

  Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.