PEŞTERA VALEA CETĂŢII – RÂŞNOV

          La începutul lunii iunie (2012) am petrecut trei  zile în Braşov şi pe Valea Prahovei. Vizitând printre altele şi  Cetatea Râşnov am dat peste un pliant cu informaţii despre Răşnov.  Aşa am aflat de existenţa  PEŞTEREI VALEA CETĂŢII  spre care am şi pornit fără să stăm pe gânduri.

          După aproximativ 1 -1,5 km de la cetate ajungem într-o parcare frumos amenajată, dotată cu camere de supraveghere, toaletă ecologică, panou informativ unde era afişat timpul pe care îl avem de parcurs până la peşteră şi de ce  echipament avem nevoie pentru a străbate poteca prin pădure.

– distanţa de la parcare până la peşteră se poate parcurge în 10-15 minute;

– este necesar să fii încălţat cu bocanci sau pantofi sport în care să nu intre apa, exclude sandalele sau încălţămintea de stradă.

          Cei care s-au ocupat de amenajarea peşterii s-au gândit şi la amenajarea drumului până acolo,  izvoarele puternice fac ca apa să şiroiască spălând pietricelele.          🙂

          Oricum  a fost foarte plăcut drumul atât la urcare cât şi la coborâre, linişte, aer curat, păsărelele se întreceau în triluri…superb!

          Ajungem şi la peşteră, tocmai ce intrase un grup de turişti, ne-am odihnit pe bancuţele de la intrare şi am căscat gura la cei ce se dădeau cu tiroliana  (10 lei/ persoană/tura 100-150 m).

          Lângă intrare sunt  panouri informative cu explicaţii despre Peştera Valea Cetăţii şi despre alte peşteri din ţară şi din lume.

          După câteva minute de aşteptare s-au adunat aproximativ 30-40 de vizitatori, între timp a ieşit şi grupul din interior.

          Noi cu capul în nori am uitat să ne luăm o haină în plus, eram doar în tricou, nu am înghețat la cele 10 grade cât erau în peșteră dar am simţit diferenţa de temperatură destul de bine.

          De la casa de bilete nu am primit clasicul bilet de hârtie ci o fisă. Apropo, casa de bilete era într-o căbănuţă de lemn parcă desprinsă din poveştile cu piticiș

          După ce am trecut de porţile din  fier de la intrare am aşteptat să treacă tot grupul după care am intrat în peşteră. (Există o uşă la intrare pentru a se păstra temperatura constantă în interior 8-10 grade Celsius). Împreună cu ghidul am început explorarea peşterii printre micile şi rarele picături de apă  ce cădeau din tavan. Înainte de amenajare, curăţare, intrarea în peşteră nu se putea face în picioare ci doar pe burtă, dar acum a fost special amenajată pentru a putea fi uşor vizitată.

Scena unde se ţin concerte de operă sâmbăta seară începând cu ora 17:00 -vara.

Aici  ai impresia că eşti într-o catedrală, cei care dau concert acolo cântă fără microfoane, acustica este impecabilă.

Încă se mai văd urmele vandalizării de dinainte de amenajare, pereţii afumaţi  (Sala Mare)

Parcurgerea peşterii înseamnă înconjurul Sălii Mari.

          Chiar dacă  a fost vandalizată  câteva stalactite şi stalgmite au scăpat…sigur cei ce au distrus habar nu aveau că o stalactită de 8-10 mm  se formează într-un secol     🙁

          Din ce ne-a explicat ghidul s-au cărat 6 camioane de gunoaie din peşteră cănd au început amenajarea acesteia.

          Investiţia  a fost de aproximativ 300.000 de euro. Sistemul de iluminat modern pe bază de leduri a fost ales pentru a nu afecta temperatura naturală din interior  care se menţine între 8 şi 10 grade Celsius.

Lumina beculeţelor pune  în valoare formaţiunile calcaroase şi face ca unele să oglindească în ochiurile de apă infiltrată prin tavan şi pereţi.

“Tavanul catedralei” un tavan de poveste cu “arce şi cristale de calcar”

Apropo, în peşteră sunt şi lilieci, “i-am căutat” prin intermediul obiectivului aparatului foto…dar nu i-am găsit     😛

Pe aproape toţi pereţii peşterii se observă scurgeri de calcit.

           Aici am văzut ce înseamnă întuneric pur, dacă nu se mișcă nimeni câteva secunde luminile se sting, puţin horror dacă dai frâu liber imaginaţiei. Întuneric… şi se auzea doar zgomotul produs de  căderea picăturilor  de apă  pe stalactite.

          Peştera are mai multe galerii care se pot vizita doar de speologi, sau de cei care nu sunt claustrofobi, cu analizele la zi , echipaţi şi cu un mic instructaj desigur şi cu un ghid.

Turul peşterii durează aproximativ 20-25 de minunte.

Nota 10 cu plus pentru această locaţie, pentru amenajare şi organizare, merită  să vizitaţi Peştera Valea Cetăţii-Râşnov.

Şi noi la întoarcere     🙂

Info:

          Peştera Valea Cetăţii a fost deschisă  pentru prima dată  în 1949, în urma unei explozii hidraulice provocând o viitură  pe valea Fundata, bolovanii antrenaţi de aceasta putând fi şi acum văzuţi în lungul văii!

În 1954, un grup de localnici din Râşnov au pătruns în peşteră prin deschizătura formată (acum intrarea .)

Margareta Dumitrescu şi Traian Orghidan au realizat primul studiu complex al Peşterii Valea Cetăţii în 1958 şi au publicat descrierea şi schiţa, indicând o lungime  de 270 m.

În 1981, o echipă a clubului de speologie „Emil Racoviţă” din Bucureşti topografiază 857 m dispuşi pe 36 m denivelare.

În 1988 şi 1989 se mai adaugă 63 m, respectiv 38 m, cu o denivelare de 38,5 m şi o dezvoltare de 958 m.

De la această dată, peştera a suferit un continuu proces de distrugere, datorat accesului necontrolat a vizitatorilor nedoriți.

    Din data de 22.02.2010, aria naturală protejată Peştera Valea Cetăţii a fost atribuită în custodia SC. EMS Cave SRL de către Ministerul Mediului şi Pădurilor.  Procesul de deteriorare a formaţiunilor ramase neatinse a fost din fericire stopat, începându-se demersurile pentru amenajarea peşterii prin folosirea de tehnologie de ultimă generaţie. Peştera a fost deschisă spre vizitare din Decembrie 2010 după o muncă  titanică de restaurare şi amenajare.

Taxe de vizitare:

Adulţi: 10 lei/persoană;
Copii: 5 lei/persoană;
Grupuri: 8 lei/persoană (adulţi);

Grupuri: 4lei/persoană (copii);

Nu există taxă foto/video.

Programul de vizitare este între 10:00 şi 18:00 de luni până duminică.

Sâmbăta -Concert în peşteră -ora 17 preţ bilet 40 RO/persoană – vara.

Cum ajungi la Peştera Valea Cetăţii-Râşnov:

– este la 3,5 km  de Râşnov şi la 1,5 km de Cetatea Răşnov;

          Accesul în aria naturală protejată se face cu mijloace auto, bicicleta sau pe jos.

          Accesul cu mijloace auto se face dinspre şoseaua DN 1 E Braşov- Poiana, Braşov-Răşnov, urmând Valea Cetăţii, până la confluenţa ei cu Valea Fundata, unde la kilometrul 19, există o parcare modernă special amenajată  pentru deservirea ariei naturale protejate. Parcare dotată cu camere de supraveghere.

          Accesul cu bicicleta şi pe jos se poate face din parcarea amenajată, urmând drumul sau poteca de acces amenajata în lungul văii Fundata sau pe traseele turistice sau tematice dinspre Poiana Braşov, Cetatea Răşnov-Valea Cetaăţii, Bisericuţa Păgânilor.

Noi am vizitat peştera pe 2.06.2012

Share Button

1 Comment

  1. NEAGU ALINA

    e frumoasa merita vizitata multumim pt imagini

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.