MĂNĂSTIREA CARAIMAN

           Este deja un obicei ca cel puțin o dată pe an să mergem la MĂNĂSTIREA CARAIMAN,  loc unde găsim liniștea necesară pentru purificarea sufletului.  Un loc de care ți se face dor.

          Îi spunem  “mănăstirea păzită de Crucea de pe Caraiman”   🙂  Departe de zgomotele urbane se poate ajunge și cu mașina sau pe jos de la Hotel Silva. Drumul pe jos este foarte plăcut,  pe poteci umbrite de ramurile dese ale brazilor care parcă ascund ceva….un loc superb, Mănăstirea Caraiman, unde ai impresia că cerul se unește cu pământul.

          În 2008, ne-au căzut în mână câteva planuri ale construcției ce tocmai s-a finalizat acum.  Am avut onoarea de a contribui la desenarea fațadelor de la întreaga construcție și la proiectarea instalațiilor.

În imaginea de mai jos se poate observa bradul, retezat de furtună, cu șase ramuri și cu crucea în vârf. În jurul lui s-a făcut un lăcaș circular, în interior tulpina bradului este împrejmuită cu patru scânduri. Se spune că atunci când  călugărul a tăiat un ciot din brad, pentru a face loc pentru clopot și toacă, a descoperit chipul Măicuței Domnului imprimat în fibra lemnului.

Biserica din lemn sau Paraclisul a fost construit între anii 1999 – 2001 cu hramul Acoperământul Maicii Domnului.

Așezământul – format din aghiazmatar,   biserica din lemn și biserica mare.

Imaginea așezământului văzut din parcare.

Construcția finalizată (camere pentru cazare, centru de educare, școală de muzeografi și arhivari ( doar bisericești) camere pentru monahi).

În curtea mănăstirii este amenajată o mini grădină zoologică  cu câțiva ponei, păuni, iepurași și găini.

Mănăstirea Caraiman  văzută de la Crucea  Eroilor – Caraiman.

Îți recomandăm  să mergi  măcar o singură dată la Mănăstirea Caraiman, te vei îndrăgosti de acest loc și vei reveni cu siguranță.

Rugăciunea de la  Părintele Gherontie Puiu:

DOAMNE, ÎNTOARCE-I  LA  BUNĂTATE  ȘI  LA  RUGĂCIUNE  PE  TOȚI VRĂJMAȘII  MEI. AMIN.  

  Rugăciunea trebuie spusă de 30 de ori pe zi timp de 40 de zile și rezolvă orice dorință a celui ce o rostește.

Info: Sursa CreștinOrtodox.ro

          Părintele Gherontie Puiu a ridicat, din mila lui Dumnezeu și cu ajutorul Maicii Domnului, o măreață mănăstire.

          Părintelui i-au trebuit ani buni să se așeze aici, dar nu la întâmplare, ci cu îndrumarea Maicii Domnului, care i s-a arătat de mai multe ori în vis, fiindu-i aproape în toate clipele grele. Călugărul spune că încă de la venirea sa pe lume s-a simțit neîncetat sub protecția Maicii Domnului, care l-a ales pentru îndeplinirea unei sfinte misiuni: înălțarea unei mănăstiri.

          Părintele Gherontie Puiu a ascultat porunca Maicii Domnului și a trăit ca un sihastru timp de zece ani într-o peșteră, până în vara lui 1970. Timp de zece ani, în fiecare noapte, el a privit crucea cea mare de pe Caraiman. Atunci, spune, “i-am jurat Măicuței Domnului că, dacă mă voi întoarce cu bine în lume, jos, voi construi o mănăstire cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci, din curtea căreia să poată fi privită crucea de pe vârful Caraimanului”.

          După Revoluția din 1989 el s-a întors la Mănăstirea Neamț, unde monahii rămași în viață l-au recunoscut, deși trecuseră 30 de ani. A fost uns monah pe loc, apoi a fost înscris la seminar, deși nu avea decât patru clase terminate în satul natal. O săptămâna a fost diacon, după care, asta se întâmpla în 1992, episcopul locului l-a uns preot, după “rânduiala lui Melchisedec”, pentru că trecuse de vârsta lui Hristos.

          În anul 1995, în timp ce spovedea o credincioasă, părintele Gherontie Puiu, pe atunci preot slujitor la marea Mănăstire Cetățuia din Iași, a avut un atac cerebral, în urma căruia nu și-a mai putut mișca jumătate din corp. A fost internat la spitalul din Tătărași, unde a stat trei luni după care a fost transferat la sanatoriul din Sinaia.   Medicii care l-au îngrijit i-au spus că va fi nevoie de ani buni pentru refacere.

          Acolo a stat însa doar o singura noapte. Aflat într-o rezervă cu încă un preot și  cu un creștin, părintelui i s-a arătat iarăși, de data asta foarte de aproape, Maica Domnului. “Te-am adus aici cu o misiune, adu-ți aminte!”, i-a șoptit Preacurata. “Cum s-o îndeplinesc, Măicuță, tocmai acum, când sunt paralizat?”, a întrebat părintele. “Trezește-te că nu ești bolnav” i s-a spus. Și, îi aduce aminte părintelui: “Apoi a rostit mai apăsat: Vei găsi un brad cu șase ramuri, lângă o apă curgătoare, pe un plai de unde se vede marea cruce la care te-ai jurat. Acolo să faci mănăstirea”.

          După mai multe căutări, în cele din urmă, părintele Gherontie Puiu și-a văzut visul cu ochii, începând în Poiana Palanca construirea unui lăcaș de cult pentru călugări, precum și a unei biserici. La începutul anului 1996, Părintele Gherontie Puiu locuia într-o căbănuță  din lemn, în acest loc pustiu la acea vreme.

          În mijlocul ei se află un brad retezat de furtună, în care s-a găsit chipul Maicii Domnului, brad ce are forma unui policandru uriaș. În vârful acestuia există o cruce albă ce se aprinde la lăsarea serii, o dată cu iluminatul public al orașului Bușteni. Înăuntrul paraclisului din lemn, construit în jurul copacului minunat, trunchiul este închis între patru pereți din lemn, fiecare latură fiind împodobită cu icoane și Sfânta Cruce.

Imagini din iunie 2012.

Share Button

3 Comments

 1. hoinariromani

  Buna!
  Nr. de telefon: 0727 202 894 -Manastirea Caraiman.
  Cereti detalii acolo,
  O zi frumoasa!

  Reply
 2. Gheorghita

  aveti un nr tf de la manastire?imi puteti spune daca rug de 30 zile se spune oricand ,oricum,sau in genunuchi in fata icoanei??????????

  Reply
  1. Roxana

   Eu m-am rugat de 2 ori cate 40 de zile si mi s-au indeplinit dorintele. Ma rugam seara odata cu celelalte rugaciuni sau ziua cand aveam putin timp. Nu eram mereu in fata icoanelor. Cred ca ne ajuta credinta cu care ne rugam.
   DUMNEZEU SI MAICA DOMNULUI SA VA AJUTE!

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.