CETATEA ALBA IULIA

          În ultimii ani am trecut de cel puțin 4-5 ori prin Alba Iulia însă niciodată nu ne-am oprit să vizităm  orașul sau cetatea. Pentru a vizita această cetate este nevoie de cel puțin jumătate de zi.
Într-un  weekend  după  o aventură pe TRANSALPINA am poposit pentru câteva ore și la CETATEA ALBA IULIA (CAROLINA), îți spunem din start că este o cetate fabuloasă.

          Dacă te bate gândul să o vizitezi rezervă-ți suficient timp pentru vizita în această cetate.

        Este indicat să treci să prin Traseul celor trei fortificaţii,  nu vei regreta, ai ocazia să faci o incursiune în istoria zonei. Nu este de ratat Castrul roman, Cetatea Medievală şi Cetatea Carolina.

Puncte de atracţie:

 Platforma de artilerie – în fiecare sâmbătă la ora 12.10 se aude o salvă de onor în cinstea drapelului Alba.

 Temniţa –  a fost consolidată  şi este deschisă publicului.

– Celula lui Horia- este poziţionată deasupra porţii cu numărul 3.

– Bastionul Saşilor – nu se poate vizita.

– Centru de echitaţie – poneii sunt o atracţie pentru copii dar şi pentru iubitorii de animale.

          Este o cetate plină de viaţă, turiştii vin să o viziteze şi să redescopere urmele istoriei, localnicii vin să se plimbe printre zidurile medievale.

          Traseul eroilor  neamului românesc: Horia, Cloşca şi Crişan începe de la Poarta numărul 3 traversând podul de lemn ridicat peste șanţul din jurul zidurilor de apărare.

          Nu  ai cum să treci pe sub măreţele porţi proaspăt renovate, fără să le observi decoraţiunile.

          Prima poartă permite accesul din oraşul de jos. Reprezintă o construcţie din piatră cioplită, sub formă de arc de triumf şi are 3 căi de acces.

          Poarta a doua a Cetăţii Carolina a fost recondiţionată timp de un an, fiind foarte grav avariată. Principalele elemente decorative fiind leii şi atlanţii.

          Cea mai impunătoare dintre toate este Poarta cu numărul 3;  aceasta se află între bastioanele Sfântul Eugeniu şi Sfântul Capistrano, aceasta fiind intrarea în cetate.

            Este bogat ornamentată, reprezentând cel mai important obiect arhitectural din cetate. Patru piloni ăi opt pilaştri susţin arcurile mari ale porţii, desupra cărora se află statuia lui Carol al VI-lea, împărat al Imperiului Austriac la momentul în care cetatea a fost construită. Deasupra porţii se află statuia împăratului Carol al VI-lea, iar în soclul acesteia găsim celula în care a fost întemniţat Horea. În cinstea lui, camera de detenţie se regăseşte pomenită în istorie sub numele de “Celula lui Horea“. Faţa porţii care dă spre interior, este realizată ţn stil baroc şi înfăţişează scene din lupte sau arme: tunuri, tolbe, suliţe şi pe partea superioară sunt simbolizate cele 4 virturi: Abundenţa prin cornul abundenţei, Înţelepciunea prin felinar, Cumpătarea prin balanţă şi Forţa prin spadă şi scut.

 Restaurarea monumentului a durat ceva mai mult, între 1998 şi 2000 şi a făcut referire la construcţie, izolaţie, restaurare şi conservarea principalelor componente.

          Poarta IV este construită în stil baroc  şi este localizată lângă cele două catedrale din interiorul cetăţii. Construcţia nu este una complicată, ba dimpotrivă; se bănuieşte că aici se adăpostea garda cetăţii. Elementele care se regăsesc sculptate pe pereţii acesteia reprezintă trofee, fanioane şi steaguri inscripţionate cu elemente mărturii ale domniei lui Carol al VI-lea.

          Poarta V reprezintă o cale de acces secundară în cetate.

          Dacă oboseşti te poţi odihni la o terasă din incinta cetăţii, ai de unde alege în funcţie de preferinţe, cu siguranţă vei fi servit de ospatari îmbrăcaţi în costume  medievale.

          Nu am văzut schimbul de gărzi însă am observat că cetatea este bine păzită de jandarmii zilelor noastre îmbrăcaţi în costume medievale.

          Am tras cu ochiul şi la costumele garnizoanei.

         Frumos se mai vede oraşul păzit de Obeliscul lui Horia Cloşca şi Crişan.

          Am mai fi zăbovit prin cetate însă timpul ne era marele duşman, aşa că ne-am luat rămas bun şi am lăsat promisiunea că ne vom întoarce să-i mai facem o vizită când se va termina şi partea de Sud  de reabilitat.

          Câteva detalii despre Cetatea Alba Iulia  (Carolina)

         Prima cetate medievală (sec IX-X), a fost construită  de voievodul  Gyula. Cetatea Alba Carolina de astăzi construită  pe locul primei cetăţi între anii 1715-1733 după planurile lui Giovanni Morando Visconti – este cea mai mare şi ultima fortificaţie de acest fel din Transilvania. Construit în stil Vauban ca un fort heptagonal, cu 7 bastioane şi cu ziduri deosebit de groase. Are mai multe porţi cu basoreliefuri realizate de Johann Konig  reprezentând figuri şi scene din mitologie.

         Stilul Vauban: forma de stea a apărut în urma dezvoltării armelor de foc (tunurile), şi are rolul de a putea flanca atacatorii indiferent dacă aceştia reuşesc să dărâme un zid, două sau trei. Dacă te vei uita atent la cetate, din orice parte ai dori să o ataci, vei avea în permanenţă alte două laturi care să te  împiedice.

 Cetatea Alba Iulia a fost martora a mai multor evenimente  cum ar fi:

Unirea Politică a Transilvaniei, Moldovei şi Ţării Româneşti, sub conducerea lui Mihai Viteazul, la 1 noiembrie 1599.

Unirea Crişanei, a Maramureşului şi Banatului cu Transilvania, la 1 decembrie 1918 prin Declaraţia de la Alba Iulia.

În anul 1922, pe 15 octombrie, în faţa Catedralei Reîntregirii, Regele Ferdinand I şi Regina Maria au fost încoronaţi şi, astfel, s-a înfăptuit simbolic unirea tuturor provinciilor istorice româneşti sub sceptrul unui singur monarh.

Trebuie să vizitezi cetatea, este posibil ca noi să nu fi punctat toate obiectivele în explicaţii şi în fotografii. Este greu să descrii sentimentele pe care le trăieşti acolo.

Despre Catedrala Reîntregirii Neamului şi despre  Catedrala Romano-Catolică  povestim în alte subiecte, aceste obiective sunt în incinta cetății.

Se mai poate vizita și Muzeul Național al Unirii..

Cum ajungi la Alba Iulia:

DN 1 (E 81) – Oradea – Cluj – Alba Iulia – Sibiu –  Braşov – Bucureşti;
DN 7 (E 68)- Arad –  Sebeş – Alba – Sibiu – Piteşti – Bucureşti;
DN 74  Abrud – Brad;
DN 75 – Turda-Baia de Arieş  – Câmpeni – Pasul Vârtop;
DN 67 C – Sebeş – Oaşa – Obârşia Lotrului – Novaci.
Sau cu trenul.

Biletul de vizitare la cetate este de 5 lei/persoană/adult.

Programul de vizitare 9:00-23:00 în fiecare zi.

Cine este interesat poate face si echitaţie:

Luni-Vineri 8:00-21:00

-pentru orele de echitaţie după ora 16:00 ai nevoie de programare.

-pentru zilele de sâmbătă şi duminică trebuie să-ți faci  programare cu o zi înainte.

-o şedinţă de 25 de minute costă 35 lei.

Se mai fac şi plimbări cu trăsura 15 lei/ persoană.

Se pot închiria biciclete 5 lei/ora.

*Imagini din august 2012.

Share Button

6 Comments

 1. hoinariromani

  Ilda e cea mai frumoasa cetate vizitata de noi, cand am vizitat Cetatea Rasnov era pe locul I, acum a castigat detasat Cetatea Alba Iulia.
  Este o cetatea la care trebuie sa ajungi macar o data in viata!

  Reply
 2. ilda76

  Sunt graitoare de-a dreptul fotografiile! Este minunata cetatea si, in mod evident, exista cineva acolo care se ocupa cu simt de raspundere de ea, stiind sa o promoveze! De ajuns acolo!!!:)
  Te pup!

  Reply
 3. Anda

  Si mie mi-a placut foarte mult aceasta cetate. O vazusem si cand nu era renovata, dar acum este sclipitoare! http://hai-la-bord.blogspot.com/2010/08/cetatea-alba-iuliascaldata-de-razele.html

  Reply
  1. hoinariromani

   Anda si Ionut, am vazut articolul vostru zilele acestea cand scriam aici. Trebuie sa mai faceti o vizita, cetatea e aproape toata renovata, mai este putin in partea de Sud .

   Reply
 4. Claudia

  Am citit si am vizionat imaginile si parca m-am si vazut acolo. Neaparat voi face si o vizita reala impreuna cu familia mea. Va multumesc si ma bucur ca sunt abonata la blogul vostru. Va citesc cu drag articolele, chiar daca nu comentez de fiecare data 🙂

  Reply
  1. hoinariromani

   Claudia, iti multumim pentru aprecieri! Sa vizitati cetatea, noi parca nu am mai fi plecat de acolo..

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.