CETATEA RÂŞNOV

           Nu poți trece pe lângă ea fără să o observi, stă cocoțată  deasupra orașului cu același nume.  Veghează neîncetat asupra  orașului și locuitorilor acestora că doar străbunii lor au construit măreața cetate.

Pe lista noastră (imaginară) am pus și Cetatea Râșnov, fascinați de povestea ei am pornit să o cucerim. Din comoditatea și curiozitate am ales să urcăm cu un mijloc de transport oarecum interesant, un tractoraș cu vagonel, special pentru transportul turiștilor. În 2012 costul pentru urcare a fost de 3 lei de persoană.

           Bucurie mare când am ajuns la casa de bilete să vedem  grupuri -grupulețe de turiști, printre care și mulți copii încântați, curioși și nerăbdători să întâlnească luptători sau cavaleri din alte vremuri în cetate.

     Am pătruns și noi în cetate, expolrând și admirând  interiorul dar și împrejurimile.   De pe cetate se vede  foarte bine orașul Râșnov și împrejurimile. Iar de ai noroc de vreme bună și cer senin se poate observa și stația meteo de pe  VF. OMU. Toate acestea le poţi vedea cu 2  lei, uitându-te prin binoclu sau gratis dacă ai un obiectiv mare la aparatul foto   😛  sau eşti pregătit cu un binoclu.

           Un punct de atracţie al cetăţii este FÂNTÂNA sau legenda acesteia care este foarte interesantă.

A fost construită în 17 ani (1623-1640) şi are 146 m adâncime.

          A fost săpată direct în stâncă, de doi prizonieri turci, cărora li se promisese eliberarea la finalizarea lucrării.  Până aici seamănă cu legenda Fântânii din curtea Castelului Hunedoarei. Dacă au primit recompensa mult aşteptată, nu se ştie cu siguranţă, cert e că  şi-au lăsat amprenta, pe vecie, pe pereţii fântânii, unde au scrijelit versete din Coran.

          A fost construită deoarece singura sursă de apă era un izvor mai jos de cetate, însă refugiaţii erau nevoiţi să aducă apă noaptea când se furişau din fortăreaţă.

          În martie 1612 Cetatea Râşnov a fost cucerită prima şi singura dată , cauza fiind “furtul” de apă din exteriorul cetăţii, atunci a fost cedată  inamicilor, după  recăpătarea fortăreţei s-a construit fântâna.

          Pe lângă legenda fântânii mai circulă şi alte poveşti printre care şi aceia că la Cetatea Râşnov s-ar petrece fenomene paranormale.

           Pe capela cetăţii există un crucifix cu Isus, unii spun că au văzut umbra Lui deformată (un om gârbov). O altă curiozitate sau fenomen paranormal, (din relatările unui turist) acesta spune că a văzut un calugăr lângă crucifix care a dispărut fără urmă.  Paznicul  cetăţii   spune că  noaptea se aud sunete ciudate.

           Să trecem la ceva mai real, printre zidurile cetăţii străjuieşte un NEMURITOR din filmul  lui Sergiu Nicolaescu, este foarte haios şi dispus să se pozeze cu oricine.

           Până acum Cetatea Râşnov este pe locul 2 în topul cetăţilor vizitate de noi, pe  primul loc aflându-se Cetatea Alba Iulia.

           După cum vă spuneam şi la începutul subiectului Cetatea Râşnov a fost construită de popor pentru popor. Aici au fost “găzduiţi” toţi locuitorii Râşnovului, cetatea are o suprafaţă de 3500 mp.

           Înre 1211 – 1225 locuitorii Răşnovului au decis să construiască o fortăreaţă, asta în urma atacurilor turcilor, din lemn şi piatră. Însă prima atestare documentară  apare în 1335, cetatea are două curţi, una interioară şi una exterioară.

          La momentul vizitei noastre se lucra la curăţarea locului unde a fost descoperită Capela catolică ( monument religios construit în sec. 14, pe locul unui cuptor de var).

          La poalele cetăţii se desfăşura un concurs de echitaţie, am zăbovit şi noi putin, am admirat caii care erau superbi şi foarte bine îngrijiţi.

Cum ajungi la Cetatea Râşnov:

           După ce ai intrat în oraşul Râşnov, va trebui să ajungi pe Bulevardul Unirii, drumul continuă până la parcarea cu plată, de acolo poți alege să mergi cu tractoraşul pentru turişti  sau pe jos (10-15 minute).

Program de vizitare:

Zilnic 9:00- 19:00

Taxă de vizitare:

10 lei adulţi

5 lei elevi/copii/studenţi (maxim 18 ani)

Taxă de filmat/fotografiat:

5 lei.

* Imaginile sunt din  iunie 2012.

Obiective turistice în apropiere:

-Biserica Evanghelică – se află în centrul oraşului Râşnov, construită în secolul al XIII-lea .

-Castrul roman de la Cumidava- la aproximativ 500m de râul Bârsa.

– Biserica Ortodoxă cu cimitirul eroilor- construită în 1384, găzduieşte şi un mic muzeu.

-Cheile Râşnoavei- aici poți face bungee-jumping, coborâri în rapel sau căţărări.

-Case săseşti vechi – unele au între 100 şi 200 de ani.

-Peştera Valea Cetăţii– peştera deschisă în 1949 în urma unei explozii hidraulice.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.