Răscolind prin “cutia cu amintiri” am dat peste fotografiile de la STATUIA ECVESTRĂ A LUI ȘTEFAN CEL MARE DE LA PODUL ÎNALT. Am considerat că merită să amintim și despre acest monument pe blog, ținând cont de importanța bătăliei care a avut loc în acest colț de țară la începutul anului 1475.
Detalii despre monument:
– a fost dezvelită în 1975, este din bronz sculptată de Mircea Ștefănescu.
– din 2004 este inclusă pe Lista Monumentelor Istorice.
Monumentul se află pe drumul dintre Vaslui și Bârlad, situat pe o culme a unui deal ce oferă o priveliște superbă în orice anotimp. Nu este greu deloc să-ți imaginezi scenele de luptă dintre plăieșii lui Ștefan cel Mare și oastea otomană.
Date istorice și tehnice
-la 10 ianuarie 1475 Ștefan cel Mare a condus o bătălie luptându-se cu o puternică oaste otomană. Oaste condusă de Soleman Pașa-trimisul lui Mahomed al II-lea denumit și Cuceritorul Constantinopolului. Bătălia a rămas în istorie sub numele de Bătălia de la Podul Înalt.
– Statuia se află amplasată în satul Băcăuani în sudul orașului Vaslui pe valea râului Bârlad, tot aici a avut șoc și bătălia.
– statuia are 6.9 m și 19 tone, este realizată din bronz și este amplasată pe un soclu de 8 m.
– în fața acesteia este o făclie arzătoare alimentată cu gaz metan,
– la bază sunt amplasate două fresce din bronz. În una find reprezentată o scenă în care voievodul Moldovei Ștefan cel Mare se află între oamenii de rând. Iar în cealaltă este înfățișat primind solia turcilor.
Până în 1989 pe treptele monumentului se desfășurau o mulțime de evenimente ale pionierilor, excursii școlare, activități ale partidului.
Pe 10 ianuarie 1475 la Podul Înalt (Vaslui) a avut loc cea mai mare înfrângere a otomanilor în fața românilor.
Cum se ajunge:
-pe DN 24 între Crasna și Băcăoani (comuna Muntenii de jos) jud. Vaslui, la 12 km de orașul Vaslui.
*Imagini din 2011 și 2012
Pingback: Ruta cultural-turistică "Ștefan cel Mare și Sfânt" - HoinariRomani