Vizita la conac nu a fost programată. La întoarcerea de la Salina Ocnele Mari am văzut un indicator umbrit de frunzele cărămizii ale pomilor ce ne trimitea spre CONACUL NICOLAE BĂLCESCU. Nu ne-a trebuit timp de gândire că imediat am pornit spre locul indicat.
Nu ştiam dacă este deschis pentru a fi vizitat, nici cum este drumul până acolo, însă spiritul de aventură şi-a spus iarăşi cuvântul şi ne-am “riscat”…Şi bine am făcut.
Ne-am rupt uşor de “mireasma” Deduleştilor şi am intrat în comuna Milcoiu spre conac, la 6 km. Drumul este în stare bună, indicatoare întâlneşti la tot pasul, de aceea poţi ajunge cu uşurinţă la destinaţie. În apropierea conacului există o parcare cât să încapă 8-10 maşini şi un panou cu informaţii legate de programul şi tarifele de vizitare a conacului.
Am păşit pe domeniul lui Bălcescu, care se întinde pe câteva hectare unde am descoperit un maiestuos conac, câteva anexe (în care erau găzduite expoziţii de artă şi, din când în când, conferinţe) şi o biserică veche din lemn. 🙂
Imediat am fost întâmpinaţi de un domn (ghid) ce ne-a spus câteva vorbe despre conac, după care ne-a invitat să descoperim singuri încăperile locuite odinioară de familia Bălcescu.
Operele de artă fascinante nu au putut fi trecute neobservate- la fel nici covoarele olteneşti, frumos colorate. Am admirat și mobilierului, ce servea cândva întâlnirilor boeme ale lui Bălcescu cu prietenii săi de condei. Nu a fost deloc greu să intrăm în atmosfera vremurilor demult apuse.
În muzeu sunt expuse documente legate de Revoluţia de la 1848, diverse opere şi desigur cărţi dedicate lui Nicolae Bălcescu. De asemenea mai pot fi văzute şi portrete ale familiei Bălcescu.
În faţa conacului se întinde un parc superb, unde câţiva curcani albi se plimbau nestingheriţi. La poalele pădurii o bisericuţă veche din lemn veghează mormintele familiei Bălcescu.
Locul este tocmai potrivit pentru meditaţie şi relaxare dar și pentru o scurtă lecție de istorie.
Biserica parcă ne invita să-i trecem pragul şi să-i citim istoria zbuciumată. A fost pe o altă moșie, apoi răscumpărată, desfăcută și cărată în acest loc unde a fost reasamblată… La momentul vizitei noastre era într-un proces de restaurare. Tu ai vizitat acest loc, conacul, bisericuța…cum le-ai găsit?
Lângă bisericuţă se află mormântul Sevestiţei Bălcescu (1818- 1883), cea care a primit prin donaţie domeniul în 1856, urmând ca peste 3 ani să primească şi conacul.
Sperăm că ți-am făcut poftă de o vizită la acest conac și că te-am făcut curios să-i descoperi povestea și istoria în detaliu. De ți se ivește ocazia să-l vizitezi, nu ezita, chiar dacă l-ai văzut nu se supără nimeni atunci când revii într-un loc atât de liniștit și încărcat de mister, istorie și farmec.
P.S. Noi am fost îmbătați de parfumul merelor proaspăt culese, chiar din grădina conacului.
Informații utile:
– Conacul de astăzi a fost construit în anul 1824 de către Tănase Bălcescu şi sora acestuia, Zinca,
– Zinca Bălcescu a fost mama lui Nicolae Bălcescu. Acesta a purtat numele mamei din cauza faptului că tatăl său, pitarul Barbu sîn Petre, a murit devreme.
– Nicolae Bălcescu a mai avut fraţi şi surori:
Costache Bălcescu ( Prinţul Negru), fost ministru de finanţe în timpul lui Cuza. Iar sub Carol I a fost deputat, senator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al C.E.C,
Maria Bălcescu –căsătorită cu Scarlat Geanoglu, (primar) în Teleorman,
Barbu Bălcescu – primar al Craiovei şi avocat, fiica sa Zoe, s-a căsătorit cu Nicolae Mandrea,
Aceştia doi au moştenit conacul de la Bălceşti (acum comuna Nicolae Bălcescu, din 1950),
– Radu Mandrea, a intrat în posesia conacului printr-un act de donaţie, donând-ul la rândul său statului român la 31 martie 1948, cu scopul ca locaţia să devină tabară de creaţie artistică.
–Monumentul a fost transformat în muzeu la 1 mai 1968
La Conacul Bălceștilor au fost realizate şi câteva din filmările pentru producţia “Păcală se întoarce”, regia Geo Saizescu.
Informații sustrase din pliante de la muzeu.
Dacă eşti pasionat de istorie, de masonerie sau pur și simplu vrei să te delectezi cu puţină cultură şi multă linişte, poţi vizita casa boierească românească – Conacul Nicolae Bălcescu. Noi nu am regretat că am ales să petrecem putin timp pe domeniul Bălceștilor.
Cum ajungi la Conacul Nicolae Bălcescu:
– din comuna Milcoiu pe E 81 (DN 7) (6 km),
Tel: 0250/ 761.249 , 0250/761.250
Txe de vizitare:
– 3 lei /persoană și 5 lei/ taxă foto ( tarife valabile în 2012 și 2013)
Program de vizitare:
– vara: 8:00-20:00,
– iarna: 8:00-16:00.
Am vizitat Conacul Nicolae Bălcescu pe 7 septembrie 2012
Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată de prietenii de la Ghiduri Turistice împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!
Anda -noi iti recomandam sa revezi conacul. Vara este minunat! Asteptam si povestea ta 🙂
Am fost si eu aici, acum cativa ani, nici n-am apucat inca sa povestesc pe blog, dar mi-a placut foarte mult. Mi s-a parut norocos Balcescu, pentru ca avea o asemenea gradina si propria bisericuta, iar casa… minunata! Tin minte ca mi-a placut si ghidajul,inclus in pret, fata de alte muzee, si daca nu ma insel, n-am putut poza atunci decat exteriorul, dar ghidul a fost amabil si ne-a facut o poza de grup. Trebuie sa revin, clar!