În urma cu peste 100 de ani un cioban român a mers pe jos să vadă cu ochii lui cine sunt părinții românilor. Încălțat cu opinci și îmbrăcat în straie populare a mers la Roma oprindu-se lângă Columnă.
Noi curioși și fascinați de întreaga poveste ne-am propus să vizităm Casa Memorială Badea Cârțan.
Cu siguranță ai trecut și tu pe lângă casa lui Badea Cârțan, în drumul tău spre/dinspre faimosul Transfăgărășan.
Situată la intrarea în localitatea Cârțișoara, noi, prima dată am ratat-o. La următoarea vizită pe Transfăgărășan ne-am oprit să vizităm casa marelui român. Însă am fost întâmpinați de porțile închise.
În octombrie 2012 am mai avut o tentativă să vizităm locul. Din păcate aceiași poveste…porțile închise. Am așteptat, am întrebat în dreapta și în stânga dacă e deschis…nimeni nu știa nimic, deși în apropiere sunt (erau ) câteva tarabe cu obiecte, produse tradiționale și nu numai.
În muzeu se găsesc icoane pictate pe sticlă, cărți ce i-au aparținut lui Badea Cârțan, lăzi de zestre, fotografii vechi, obiecte de ceramică.
Nu renunțăm la ideea de a vizita și interiorul, cu siguranță pașii ne vor mai purta iar prin aceste locuri. Tu ai reușit să vizitezi casa călătorului și “bibliotecarului ambulant”?
Cine a fost Badea Cârțan
Gheorghe Cârțan cunoscut și sub numele de Badea Cârțan – născut pe 24 ianuarie 1849 –decedat pe 7 august 1911 a fost un țăran român care a luptat pentru independența românilor din Transilvania.
A distribuit cărți românești, aduse clandestin, la sate.
A călătorit pe jos până la Roma pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian și alte mărturii despre originea latină a poporului român.
În 1877 s-a înrolat voluntar în războiul de Independență al României.
Program de vizitare:
marți-vineri 10:00- 18:00 (vara), iarna -închis